Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η «σιδηρά Κυρία της ελληνικής βιομηχανίας» Καίτη Κυριακοπούλου

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η «σιδηρά Κυρία της ελληνικής βιομηχανίας» Καίτη Κυριακοπούλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βιομηχανία, Καίτη Κυριακοπούλου,

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η Καίτη Κυριακοπούλου, η αποκαλούμενη και «σιδηρά Κυρία της ελληνικής βιομηχανίας» κρατώντας στα χέρια της από το 1970 το τιμόνι της «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», μετέπειτα «S&B», που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της «Imerys». Ήταν 97 ετών.

Γεννημένη στο Βουκουρέστι το 1922, η Καίτη Κυριακοπούλου πέρασε τις πρώτες δεκαετίες της ζωής της σ’ έναν βίο νομαδικό.

Μεγάλωσε στην Αγγλία και Γαλλία κι έφτασε, στα 13 της, στην Ελλάδα.

Πριν προλάβει να προσαρμοστεί στην πατρίδα των γονιών της, ξανάφυγε με αυτούς και μια βαλίτσα, με την είσοδο των Γερμανών στη χώρα.

Μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή μέσω Αιγύπτου, Νότιας Αφρικής και Δυτικών Ινδιών, έφτασε στην Αμερική και σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν, στο Πανεπιστήμιο Mount Holyoke της Μασσαχουσέτης.

Εξήντα χρόνια αργότερα, τιμώντας το συνολικό της έργο, το Πανεπιστήμιό της της απένειμε το degree Doctor of Humane Letters honoris causa.

Γύρισε στην Ελλάδα το 1950 και παντρεύτηκε τον Πάρι Κυριακόπουλο, αποκτώντας δύο παιδιά, τον Οδυσσέα και την Φλωρίκα.

Με τον θάνατο του πατέρα της το 1970, ανέλαβε την διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων «Βωξίται Παρνασσού», «Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης» και «Αδελφοί Ηλιόπουλοι».

Έμεινε στο τιμόνι του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου μέχρι το 1989, όταν την διαδέχθηκε ο γιός της Οδυσσέας, αλλά από τότε μέχρι το τέλος του βίου της, σαν επίτιμη Πρόεδρος του Ομίλου, ήταν σε όλους γνωστό ότι, η «Κυρία Καίτη» είχε πάντα σημαίνοντα λόγο για τα τεκταινόμενα του Ομίλου.

Όπως και ότι ήταν αυτή που έδωσε το τελικό οκ για την πώληση της «S&B» στην «Imerys».

Στη διάρκεια της επιχειρηματικής της πορείας προσπάθησε να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνταν οι εταιρείες, δημιουργώντας μεταξύ άλλων Μεταλλευτικά Μουσεία, Πολιτιστικά και Συνεδριακά Κέντρα με στόχο την οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, προσέφερε πολλές υποτροφίες, υποστηρίζοντας το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και ανέπτυξε έντονο φιλανθρωπικό έργο, στηρίζοντας ιδρύματα, μουσεία, οργανώσεις για το περιβάλλον και ιατρικούς οργανισμούς, ενώ διατηρούσε πάντα χαμηλό προφίλ και δεν αναφερόταν ποτέ στις αγαθοεργίες της.

Αντίθετα, όσοι είχαν την ευκαιρία να την γνωρίσουν, θαύμαζαν την ικανότητά της να διηγείται ιστορίες και ανέκδοτα από την «νομαδική» ζωή που έζησε μέχρι σχεδόν τα 30 της χρόνια.

Παραδίδοντας την διοίκηση των επιχειρήσεων στον γιο της Οδυσσέα, είχε την ευκαιρία να συνεχίσει το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό της έργο, για το οποίο της έχουν απονεμηθεί δεκάδες διακρίσεων, ανάμεσά τους το γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, το ανώτατο βραβείο του Διεθνούς Ρόταρυ, ενώ είχε ανακηρυχτεί «Γυναίκα της Χρονιάς» από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Βιογραφίας.

Σημειώνεται πως υπό τον έλεγχο της οικογένειας Κυριακόπουλου σήμερα βρίσκεται η εισηγμένη εταιρεία «Μοτοδυναμική» που αντιπροσωπεύει στη χώρα μας τη Yamaha και την Porsche.

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια η οικογένεια έκανε άνοιγμα και στον τουριστικό κλάδο, με συμμετοχές σε ξονοδοχειακές επενδύσεις.

Κ. Μίχαλος: Η δράση της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας

Την βαθιά θλίψη του επιχειρηματικού κόσμου για τον θάνατο της Καίτης Κυριακοπούλου εξέφρασε με σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος συγκεκριμένα δήλωσε: «Τόσο εγώ προσωπικά όσο και σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος από σήμερα αισθανόμαστε ένα μεγάλο κενό, αφού βιώνουμε τη μεγάλη απώλεια της Καίτης Κυριακοπούλου, μίας μεγάλης Κυρίας των επιχειρήσεων που η δράση της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας.

»Θα μείνει αθάνατη στο μυαλό και στην ψυχή όλου του επιχειρηματικού κόσμου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης στη ΛΑΡΚΟ: «Πάνω από 500 οικογένειες θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα»

Χατζηδάκης σε βιομήχανους: «Θα είμαστε μαζί, γιατί είσαστε χρήσιμοι»

Λάφυρα πολέμου: Οι Ρώσοι «εθνικοποιούν» εργοστάσια, ορυχεία και αλυσίδες καταστημάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

Η γερμανική βιομηχανία φοβάται μην «κατέβει ο διακόπτης»

Γερμανία: Το 16% των εταιρειών σταματούν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους λόγω υψηλών τιμών ενέργειας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr