Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

FAZ: Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της

FAZ: Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οκτώ χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δανειακή βοήθεια, εκπληρώθηκε ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος και προγράμματος μεταρρυθμίσεων της χώρας» γράφει η FAZ.

Και προσθέτει: «Οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών και οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν το σαββατοκύριακο σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία για ένα τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Η συμφωνία ορίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα θέσουν σε εφαρμογή τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά βήματα μέχρι τη συνάντηση του Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε, από την Αθήνα, ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να περάσει προς έγκριση από τη βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων ένα εκτεταμένο σχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

Το να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση μιας τελευταίας δανειακής δόσης από τον μηχανισμό διάσωσης ESM. Μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για 10 έως 15 δισ. ευρώ.

Η τελευταία δόση θα μπορέσει να εκταμιευτεί, όταν ξεκαθαριστούν και κάποια άλλα σημαντικά ζητήματα. Παραμένει ασαφές εάν το ΔΝΤ θα συμμετέχει οικονομικά στο πρόγραμμα, ακόμη και με ένα συμβολικό ποσό.

Έτσι θα εκπληρωνόταν ένας όρος, τον οποίο είχε θέσει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ως προϋπόθεση το 2015 για να συμφωνήσει στο τρέχον πρόγραμμα.

Απ’ αυτό το ζήτημα εξαρτάται κι ένα άλλο, εάν και σε ποια έκταση τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης θα παράσχουν στην Ελλάδα ελαφρύνσεις του χρέους, κάτι που συνιστά απαίτηση του ΔΝΤ προκειμένου να δεχτεί να συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί από την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο ενώπιον των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Αυτές θα πρέπει να γίνουν έως, το αργότερο, τον Αύγουστο του 2019, ωστόσο κυκλοφορούν φήμες ότι ο Τσίπρας μπορεί να τις προκηρύξει εντός του φθινοπώρου, γράφει η FAZ.

Ο Τσίπρας ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα μπορεί τώρα να θέσει νέους αναπτυξιακούς στόχους κι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ιδρύσει μία ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα.

Ταυτόχρονα επιθυμεί να προσπαθήσει να πείσει νέους, καταρτισμένους Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης, να επιστρέψουν στη χώρα.

Το δημοσίευμα της FAZ αναφέρει ακόμα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «υποσχέθηκε ότι θα επανεισαχθούν, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συλλογικές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, ενώ υποσχέθηκε και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εάν μέχρι το τέλος του χρόνου στα κρατικά ταμεία υπάρχουν αρκετά χρήματα, η κυβέρνηση θέλει επίσης να παράσχει σε φτωχούς συνταξιούχους ένα “κοινωνικό μέρισμα”».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

FAZ: Τα Τέμπη, οι ευθύνες και η ατιμωρησία

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το λογότυπο της ΚΟ των «11 φευγάτων» του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοί είναι! Οι «φευγάτοι» του Τσακαλώτου και της Αχτσιόγλου δεν καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τους servicers

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr