Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο γαμπρός του Ερντογάν βγαίνει «παγανιά» στο Reuters για να καθησυχάσει για τον πληθωρισμό-φωτιά

Ο γαμπρός του Ερντογάν βγαίνει «παγανιά» στο Reuters για να καθησυχάσει για τον πληθωρισμό-φωτιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μία προσπάθεια να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υποστηρίζει ότι η ραγδαία υποτίμηση της λίρας δεν συνιστά κίνδυνο για τις τράπεζες της χώρας, διαβεβαιώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη και υπόσχεται αισθητή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών έως τα τέλη του έτους και περαιτέρω το 2019.

«Όταν κοιτάμε τους ισολογισμούς των τραπεζών και όλα τα πιστωτικά κανάλια αυτή της περιόδου, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από την συναλλαγματική ισοτιμία στο τραπεζικό σύστημα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ενώ απέρριψε τις ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος του ιδιωτικού τομέα, σημαντικό μέρος του οποίου είναι σε ξένο νόμισμα, τονίζοντας ότι παραμένει χαμηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σχολιάζει πως το έλλειμμα θα είναι «αισθητά χαμηλότερο των αρχικών προβλέψεων» στα τέλη του έτους και η εικόνα «πολύ ισχυρότερη το 2019».

Σε ξεχωριστές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στον απόηχο των στοιχείων, που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλά 15 ετών τον Αύγουστο, ο κ. Αλμπαϊράκ ανέφερε:

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει υπάρξει ίσως πιο ανεξάρτητη από αυτές άλλων χωρών και θα συνεχίσει να είναι αυτή την περίοδο λαμβάνοντας μέτρα για να συνεχιστεί η ανεξαρτησία της».

Η επισήμανση αυτή έρχεται καθώς η πλειονότητα των ειδικών επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός ξέφυγε εκτός ελέχγου υπό την αδράνεια της κεντρικής τράπεζας- απόρροια των ισχυρών πιέσεων, που δεχόταν από τον Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank με το Ιράν, αμερικανική δικηγορική εταιρεία που έχει προσλάβει η Τουρκία απεφάνθη ότι δεν παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις, επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν αναμένει την επιβολή προστίμου στην τράπεζα.

Yπενθυμίζεται ότι είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν την Άγκυρα να ζητεί από την Ουάσιγκτον να αποσύρει τις κατηγορίες κατά της τουρκικής τράπεζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, η υπόθεση του οποίου οδήγησε στα άκρα τις διμερείς σχέσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr