Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς θα αποκατασταθούν οι απώλειες εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ

Πώς θα αποκατασταθούν οι απώλειες εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για αποκατάσταση των απωλειών εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών έκανε λόγο σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία ότι και οι γιατροί του ΕΣΥ, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, θα μπουν στη ρύθμιση για αναδρομική χορήγηση αμοιβών τους που είχαν περικοπεί από το 2012.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», υποστήριξε ότι «στο σύστημα Υγείας η κανονικότητα στις πληρωμές έχει εδραιωθεί εδώ και τρία χρόνια, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, επισχέσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων.

»Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία προς όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, όχι μόνο τους γιατρούς, που δουλεύει υπερωριακά, Σαββατοκύριακα, νύχτες κλπ. Οι αμοιβές που έχουμε εξασφαλίσει είναι όντως αξιοπρεπείς.

»Στους γιατρούς των ΤΟΜΥ δώσαμε αποδοχές επιμελητή Α’, όχι της κατώτερης βαθμίδας του ΕΣΥ» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς, στα χρόνια της κρίσης, όλες οι αποδοχές έχουν υποστεί πολύ μεγάλη περικοπή» και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως σημείωσε, «σωστά η κυβέρνηση λέει ότι οφείλουμε να πάμε σε μία σταδιακή αποκατάσταση απωλειών εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών αυτά τα χρόνια της κρίσης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι έχει μειωθεί δραματικά η “δεξαμενή” των διαθέσιμων γιατρών στην Ελλάδα, λόγω του brain drain έχουν φύγει περίπου 18.000 τα χρόνια της κρίσης.

»Έχει μειωθεί η δυνατότητα να βρεθούν γιατροί για τις θέσεις που προκηρύσσουμε, στις ΤΟΜΥ, για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και για μόνιμες θέσεις σε πιο απομονωμένες περιοχές και νησιά.

»Πάνω σ’ αυτή την αντικειμενική δυσκολία στηρίζεται η κριτική περί κατάρρευσης, χρεοκοπίας μοντέλου κλπ. Προφανώς, δεν πρόκειται περί αυτού. Έχουμε κάνει προσπάθεια να δώσουμε τα εφικτά οικονομικά κίνητρα» τόνισε.

Ο κ. Ξανθός υπενθύμισε ότι πριν από το 2015 «εκδιώχθηκαν από το σύστημα Υγείας 2.500 ειδικευμένοι γιατροί, που υπηρετούσαν στα παλιά πολυιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.

»Υπήρξε τρομερή συρρίκνωση υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που μετακύλησε πολύ μεγάλο κόστος στον πολίτη. Τώρα πάμε να επουλώσουμε τα τραύματα που υπήρξαν ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα τα τελευταία 4-5 χρόνια» είπε.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι «τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχει μία δυνατότητα αξιοπρεπούς εργασίας. Βεβαίως, υπάρχουν δυσκολίες, έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω της φτωχοποίησης.

»Γι’ αυτό στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι σε διαδικασία κρίσης 520 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ποιοτική διαχείριση των επειγόντων.

»Λόγω και του ελλείμματος ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα, λόγω της μετανάστευσης, η αναδιοργάνωση των ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς, που στη συνέχεια θα εξειδικευτούν με ειδική εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική, θα είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή που θα ενισχύσει την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος Υγείας» επισήμανε ο Ανδρέας Ξανθός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ενοχλεί ότι έχουμε καινούριες δομές στο σύστημα Υγείας, είναι κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του ’90 με τα τελευταία Κέντρα Υγείας.

»Από τότε οι επενδύσεις ήταν σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, κυρίως των νοσοκομείων. Τώρα έχουμε καινούριες δομές, προσωπικό, νέους επιστήμονες και επαγγελματίες Υγείας, με όρεξη και με αξιοπρεπή εργασιακή και επαγγελματική προοπτική, εγγυημένη χρηματοδότηση για μία τετραετία και προφανώς ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευση ότι το μοντέλο αυτό θα συνεχιστεί, με την ανάληψη της ευθύνης από τους δημόσιους πόρους».

Εκτίμησε, τέλος, ότι «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα -πολλές φορές διαχρονικά- προβλήματα, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες σε πόρους και αυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Σκοτώθηκε 14χρονος πέφτοντας από φωταγωγό

Ιωάννινα: Συνελήφθη 32χρονος για αρπαγή βρέφους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Άδ. Γεωργιάδης: Ομολόγησε ανερυθρίαστα την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας

Βασίλης Μπισμπίκης: Υπέστη διπλό έμφραγμα – Η κατάσταση της υγείας του

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr