Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αύξηση 63,2% των ελληνικών εξαγωγών στη Βόρεια Μακεδονία

Αύξηση 63,2% των ελληνικών εξαγωγών στη Βόρεια Μακεδονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αύξηση άνω του 60% -συγκεκριμένα 63,2%- κατέγραψαν το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της γειτονικής χώρας, ανερχόμενες σε 737,3 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή κατατάσσει, μάλιστα, τη χώρα μας στην τρίτη θέση, έναντι της έκτης που κατείχε για το 2020, μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα προς τη Βόρεια Μακεδονία, ξεπερνώντας τη Σερβία και την Κίνα (σ.σ. στις πρώτες θέσεις παραμένουν σταθερά η Βρετανία και η Γερμανία).

Το ίδιο έτος αυξήθηκαν και οι εισαγωγές στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, συγκεκριμένα κατά 17,3%.

Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στα 943,26 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 50,4% σε σχέση με το 2020 (627,2 εκατ. ευρώ).

Η Ελλάδα καταλαμβάνει, βάσει των εν λόγω στοιχείων, την τέταρτη θέση (από πέμπτη το 2020) ενώ προηγούνται η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και η Σερβία και το εμπορικό πλεόνασμα της Ελλάδας σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020 (92,4% αύξηση) και διαμορφώθηκε στα 531,4 εκατ. ευρώ (από 276,2 εκ. ευρώ το 2020).

Διαχρονικά ο διμερής όγκος εμπορίου παρουσιάζει αυξητική τάση (με μοναδική εξαίρεση το 2020 εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας).

Συγκεκριμένα από 726,2 εκ. ευρώ το 2017 ανήλθε στα 943,2 εκ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας σε βάθος πενταετίας αύξηση κατά περίπου 30%.

Όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο αυτό είναι σταθερά πλεονασματικό για την Ελλάδα.

Το 2017, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ανήλθε περίπου στα 366 εκ. ευρώ ενώ το 2021 στα 531,4 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας διεύρυνση στην πενταετία της τάξης του 45,1%.

Οι εισαγωγές, αντίστοιχα, της Ελλάδας από την γειτονική χώρα ανέρχονται στο ποσό των 205,9 εκατ. ευρώ περίπου (από 175,5 εκ. ευρώ το 2020).

Η Ελλάδα αποτελεί τον έβδομο σημαντικότερο προορισμό των αγαθών της χώρας (από πέμπτο το 2020).

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία (3,2 δισεκατ. ευρώ περίπου) και ακολουθούν η Βουλγαρία (335,6 εκατ. ευρώ), το Κόσσοβο (302,7 εκατ. ευρώ) και η Σερβία (292,1 εκατ. ευρώ).

Αύξηση εξαγωγών – Επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος

Σύμφωνα πάντα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Βορείου Μακεδονίας και κοινοποίησε το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ στα Σκόπια, παρατηρείται ότι η συνολική αξία των εξαγόμενων αγαθών από τη γειτονική χώρα το 2021 ανήλθε περίπου στα 6,92 δισεκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η αξία των εισαγόμενων αγαθών κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 9,6 δισεκατ. ευρώ ή 26,9% μεγαλύτερη από το προηγούμενο έτος.

Το εμπορικό έλλειμμα της γειτονικής χώρας την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021 κατέγραψε σημαντική διεύρυνση, ανερχόμενο σε περίπου 2,71 δισεκατ. ευρώ, με την κάλυψη των εισαγωγών από εξαγωγές την εν λόγω περίοδο να ανέρχεται σε 71,8 %.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το εξωτερικό εμπόριο ανά κατηγορία προϊόντων αποδεικνύει ότι τα σημαντικότερα προϊόντα που εξάγει η γειτονική χώρα είναι υποστηριζόμενοι καταλύτες με δραστική ουσία, πολύτιμα μέταλλα ή ενώσεις πολύτιμων μετάλλων, συστήματα καλωδίων ανάφλεξης και άλλα συστήματα καλωδίωσης του είδους που χρησιμοποιούνται σε οχήματα, αεροσκάφη ή πλοία, μέρη θέσεις, σιδηρονικέλιο κ.α.

Στις εισαγωγές, τα σημαντικότερα προϊόντα είναι άλλα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας και κράματά τους, ακατέργαστα ή σε μορφή σκόνης, λάδια από πετρέλαιο και λάδια που λαμβάνονται από ασφαλτούχα ορυκτά (εκτός από ακατέργαστα), πλατίνα και κράματα πλατίνας, ακατέργαστα ή σε μορφή σκόνης και κεραμικά είδη για εργαστηριακές, χημικές ή άλλες τεχνικές χρήσεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Reuters: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr