Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κόβεις ματζουράνα, ρίγανη και φασκόμηλο στα Χανιά; Πρόστιμο!

Κόβεις ματζουράνα, ρίγανη και φασκόμηλο στα Χανιά; Πρόστιμο!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρωματικά Φυτά, Χανιά,

H Διεύθυνση Δασών στα Χανιά σε μία προσπάθεια προστασίας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έβγαλε διάταξη με την οποία απαγορεύεται η συλλογή μαλοτήρας (Sideritis syriaca) ενδημικού φυτικού είδους της Κρήτης, ματζουράνας (origanum micropfyllum), φασκόμηλου (salvia fruticosa) και ρίγανης (origanum vulgaris), στην περιφερειακή ενότητα Χανίων».

Όπως αναφέρει το Flashnews η ανωτέρω ανάγκη προέκυψε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με σκοπό την εμπορία τους, λαμβάνοντας υπόψη την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών των πολιτών στα ανωτέρω φυτικά είδη, με γνώμονα την προστασία τους και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ολόκληρη η διάταξη Διεύθυνσης Δασών στα Χανιά που ισχύει μέχρι και την 31-12-2018 σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων:

Ι. Απαγορεύουμε

α) την εκρίζωση ή την ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών, παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου ή πόας,

β) την συλλογή για εμπορία μαλοτήρας (Sideritis syriaca), ματζουράνας (origanum micropfyllum), φασκόμηλου (salvia fruticosa) και ρίγανης (origanum vulgaris) σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000.(συνημμένος χάρτης)

ΙΙ. Επιτρέπουμε, ατελώς και άνευ εγκρίσεως της δασικής υπηρεσίας και μόνο για την κάλυψη ατομικών αναγκών, τη συλλογή μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης,

1. την εποχή ανθοφορίας-ωρίμανσης, με χρήση ψαλίδας ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί κάθε φυτού ώστε να είναι ασφαλής η αναπαραγωγή αυτών, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων,

2. και κατ’ ανώτατη ποσότητα 500 γραμμαρίων (½ κιλού) για κάθε άτομο και για κάθε ένα από τα παραπάνω είδη,

ΙΙ. Επιτρέπουμε, σε περιοχές εκτός του δικτύου NATURA 2000, τη συλλογή για εμπορία μόνο με άδεια της δασικής υπηρεσίας, η οποία θα εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου με καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος του ισχύοντος πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων.

1. Η ποσότητα που εγκρίνεται για κάθε άδεια εξαρτάται από τις διαθέσιμες ποσότητες των φυτών στη συγκεκριμένη περιοχή και τις ζητούμενες ποσότητες συλλογής.

2. Η εκδιδόμενη άδεια είναι προσωπική και η συλλογή θα γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχο της άδειας απαγορευόμενης της χρησιμοποίησης συνεργείου, με χρήση ψαλίδας ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί κάθε φυτού ώστε να είναι ασφαλής η αναπαραγωγή αυτών .

3. Η διακίνηση θα γίνεται με βάση την εκδοθείσα άδεια συλλογής.

Το φυτικό είδος δίκταμος (origanum dictamus), δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανωτέρω ρύθμιση διότι σύμφωνα με το Π.Δ. 67/1981(ΦΕΚ 23 τ.Α΄/ 30-1-81 έχει κηρυχθεί προστατευτέο φυτικό είδος.

Οι παραβάτες αυτής της Δασικής Διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Οι δε παρανόμως συλλεχθείσες ποσότητες τόσο του δίκταμου όσο και των λοιπών φυτικών ειδών που περιλαμβάνονται στην Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη, δηλαδή της μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης, σε οποιαδήποτε φάση της συλλογής, της μεταφοράς, της πώλησης, της αγοράς ή της τυποποίησής τους, κατάσχονται, δημεύονται και εκποιούνται ή διατίθενται με απόφαση της Δ/νσης Δασών Χανίων. Ομοίως κατάσχονται και δημεύονται τα κάθε είδους εργαλεία ή μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τους παραβάτες.

Αφορμή για το σημερινό Δελτίου Τύπου είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου εν’ όψη και της έναρξης της περιόδου συλλογής των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες των Χανίων την ανωτέρω Διάταξη, και τους καλούμε να βρεθούν αρωγοί στην ευθύνη εφαρμογή της, τους παρακινούμε δε, ν’ ανέβουν και να γνωρίσουν τα βουνά μας, αλλά και να επιχειρήσουν στην παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτικών ειδών με οδηγίες που παρέχει η διοίκηση και τα επιστημονικά ιδρύματα της Π.Ε. Χανίων.

Η Δ/νση Δασών Χανίων με το ολιγάριθμο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει σε αντιδιαστολή με το τεράστιο μέγεθος της ευθύνης που έχει επιφορτιστεί, προσπαθεί τα μέγιστα για το σκοπό αυτό, εντείνοντας τους ελέγχους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Στα Χανιά ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας λίγο πριν την επιχείρηση «Ασπίδες»

Συνελήφθη 51χρονος που κρατούσε με το ζόρι στο σπίτι τη 45χρονη σύντροφό του

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: «Στεκόμαστε ενωμένοι»

Κρήτη: Ισόβια κάθειρξη στον 61χρονο που έσφαξε την 56χρονη σύζυγό του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr