Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρέθηκε η ουσία που “γιατρεύει” την καρδιά – Σε ποιες τροφές βρίσκεται

Βρέθηκε η ουσία που “γιατρεύει” την καρδιά – Σε ποιες τροφές βρίσκεται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διατροφή, Καρδιά, Τρόφιμα,

Την ουσία που «ανανεώνει» την καρδιά βρήκαν ερευνητές από τη Γαλλία και την Αυστρία μελετώντας την επίδραση της σε ποντίκια και αρουραίους. Πρόκειται για την σπερμιδίνη, με την οποία πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί, τονίζοντας μάλιστα τα γενικότερα οφέλη της. Παλαιότερες μελέτες, έχουν δείξει ότι η σπερμιδίνη μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής σε μύκητες, όπως μύγες και σκουλήκια, ενώ σε περσινή έρευνα διαπιστώθηκαν και οι αντιγηραντικές της ιδιότητες.

Η συγκεκριμένη ουσία, είναι ένας μεταβολίτης, ένα προϊόν δηλαδή του μεταβολισμού, που παράγεται μέσα στο σώμα όλων των ζώων αλλά και του ανθρώπου και βρίσκεται σε τροφές, όπως σε ορισμένα είδη τυριών, στα όσπρια, και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Οι επιστήμονες που ανέλαβαν τη νέα μελέτη, έδωσαν νερό με σπερμιδίνη σε τρωκτικά και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Η μέση διάρκεια τους αυξήθηκε, η καρδιακή τους λειτουργία αναπτύχθηκε σε αισθητό βαθμό ενώ η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε. Αυτά, οφείλονται στην ικανότητα της σπερμιδίνης να ενισχύει την κυτταρική διαδικασία της αυτοφαγίας. Κάτι τέτοιο, έχει ως αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται τα γερασμένα κύτταρα και το προσδόκιμο ζωής να ανεβαίνει.

Τα θετικά οφέλη της ουσίας διαπιστώθηκαν όμως και στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της ανάλυσης 800 περίπου ατόμων. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Σίμον Γκέντετζ του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς και τον Γκουίντο Κρέμερ, μελέτησαν τις επιπτώσεις της σπερμιδίνης όταν αυτή εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της διατροφής. Όσοι από τους εθελοντές- κυρίως οι άντρες, κατανάλωναν τροφές με περισσότερη σπερμιδίνη, είχαν χαμηλότερη πίεση στο αίμα και πολύ πιο γερή καρδιά.

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine» και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως απαιτούνται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε να διερευνηθούν τα θεραπευτικά οφέλη της ουσίας που «εκτοξεύει» την καρδιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημήτρης Κόκοτας: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο τραγουδιστής

Δημήτρης Κόκοτας: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του μετά το έμφραγμα

Δημήτρης Κόκοτας: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής με έμφραγμα – Η κατάσταση της υγείας του

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

«Σαρώνει» η ακρίβεια – Κόβουν δαπάνες και «τρώνε» από τα έτοιμα οι καταναλωτές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr