Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προσοχή: Επικίνδυνο το σολάριουμ προειδοποιεί του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Προσοχή: Επικίνδυνο το σολάριουμ προειδοποιεί του ΚΕ.Π.ΚΑ.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος.

Όμως, η επιστημονική επιτροπή, για τα καταναλωτικά προϊόντα, της Ε.Ε. επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για τα πλήρη αποτελέσματά της, στην υγεία μας.

Θα χρειαστούν πολλά, ακόμη, χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Όμως, η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος, στα μάτια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, από τα κράτη – μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται, από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια.

Επίσης, ζήτησε, από τη βιομηχανία, μέχρι το τέλος του 2011, να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό, για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας, για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και συμβουλές και προειδοποιήσεις, για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν, με τεχνητά μέσα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) δεν πιστεύει, σε κώδικες δεοντολογίας, ούτε, σε διετείς προθεσμίες, όταν κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών.

Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους καταναλωτές:

Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός, για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC).

Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται, από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, σε καταναλωτές.

Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:

-από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.

-από ανθρώπους, με κρεατοελιές.

-από ανθρώπους, με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

-από ανθρώπους, με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.

Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται, από τον τύπο του δέρματός μας.

Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά, στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού

Πέθανε η ηθοποιός Τέτη Σχοινάκη σε ηλικία 68 ετών

Πούτιν: Ρώσοι επιστήμονες κοντά στη δημιουργία εμβολίου για τον καρκίνο

«Σοκαρισμένος και λυπημένος» ο Σούνακ με τον καρκίνο του Καρόλου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr