Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανική μελέτη: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει και αυτοάνοσα νοσήματα

Αμερικανική μελέτη: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει και αυτοάνοσα νοσήματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Νέες ενδείξεις για αυτοάνοσες αντιδράσεις σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19 προκύπτουν από αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι αντιδράσεις αυτές αφενός επιδεινώνουν την Covid-19, αφετέρου θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλα, αυτοάνοσα νοσήματα στο μέλλον.

«Αν αρρωστήσεις από Covid-19 αρκετά βαριά για να καταλήξεις στο νοσοκομείο, μπορεί να μην έχεις διαφύγει τον κίνδυνο ακόμα και αφού αναρρώσεις» προειδοποποιεί ο Πιτζέι Ουτζ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στην επιθεώρηση Nature Communications.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine και εκτιμούσε ότι οι αυτοάνοσες αντιδράσεις ίσως παίζουν ρόλο στο 20% των θανάτων από κορωνοϊό.

Αυτοαντισώματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωναοϊό παράγουν αυτοαντισώματα, αντισώματα που επιτίθενται εσφαλμένα σε υγιείς ιστούς του σώματος, όπως συμβαίνει στις αυτοάνοσες παθήσεις.

Συνολικά 195 ασθενείς σε νοσοκομεία των ΗΠΑ υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες αποκάλυψαν ότι περίπου το 20% ανέπτυξε αυτοαντισώματα που επιτίθενται σε μια ποικιλία ιστών.

Τέτοια αντισώματα ανιχνεύονται μεταξύ άλλων σε ασθενείς σπάνιων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η μυοσίτιδα και η συστημική σκλήρυνση.

«Σε πολλές περιπτώσεις, τα επίπεδα αυτοαντισωμάτων ήταν παρόμοια με αυτά που βλέπουμε σε διαγνωσμένα αυτοάνοσα νοσήματα» λέει ο δρ Ουτζ σε ανακοίνωση της ομάδας του.

Τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός, καθώς πρόσφατη μελέτη στο Nature στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος έδειξε ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν προκαλεί την παραγωγή αυτοαντισωμάτων σε ανιχνεύσιμα επίπεδα.

«Σε περίπτωση που αρρωστήσεις βαριά [από κορωνοϊό] ίσως αντιμετωπίζεις μια ζωή προβλημάτων επειδή ο ιός μπορεί να προκαλέσει αυτοανοσία» δηλώνει ο δρ Ουτζ.

»Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι σίγουρα θα εμφανίσεις αυτοάνοσο νόσημα, αφού δεν έχουμε εξετάσει ασθενείς για αρκετό χρόνο ώστε να γνωρίζουμε αν τα αυτοαντισώματα είναι ακόμα εκεί ένα ή δύο χρόνια μετά. Σίγουρα όμως είναι μια πιθανότητα».

Επιδείνωση της Covid-19

H μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το 60% των νοσηλευόμενων ασθενών που εξετάστηκαν έφερε αυτοαντισώματα που ίσως επιδεινώνουν την πορεία της ίδιας της Covid-19.

Πρόκειται για αντισώματα που επιτίθενται στις κυτταροκίνες -μόρια που παράγουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να επικοινωνούν και να συντονίζουν τη δράση τους.

Τέτοια αυτοαντισώματα βρέθηκαν μόνο στο 15% των υγιών εθελοντών στην ομάδα ελέγχου, ένδειξη ότι η παρουσία τους οφείλεται στον ίδιο τον κορωνοϊό.

Δεδομένου ότι μπλοκάρουν τις επικοινωνίες του ανοσοποιητικού συστήματος, τα συγκεκριμένα αυτοαντισώματα δεν αποκλείεται να δίνουν στον ιό το χρονικό περιθώριο να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει σοβαρότερη νόσο, λένε οι ερευνητές,

Ο μηχανισμός παραγωγής των αυτοαντισωμάτων παραμένει ασαφής, ωστόσο οι συντάκτες της μελέτης υποψιάζονται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ίσως μπερδεύεται από πρωτεΐνες του κορωνοϊού που μοιάζουν με φυσιολογικές ανθρώπινες πρωτεΐνες.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι τα αυτοαντισώματα να υπήρχαν από πριν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και να αυξήθηκαν απότομα λόγω της λοίμωξης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από covid – 51 διασωληνωμένοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης και 5 νέοι θάνατοι

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr