Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καταδικάστηκε η Τουρκία για το κλείσιμο της κουρδικής εφημερίδας «Ozgur Gundem»

Καταδικάστηκε η Τουρκία για το κλείσιμο της κουρδικής εφημερίδας «Ozgur Gundem»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε στα μέσα της εβδομάδας την Τουρκία να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη της κουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem, καθώς διαπίστωσε ότι οι ποινικές διαδικασίες εναντίον της «άνοιγαν κατά τρόπο συστηματικό» από τις τουρκικές Αρχές.

Την παύση της λειτουργίας της εφημερίδας, επέβαλε τουρκικό δικαστήριο λίγο μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αποφαινόμενο ότι αποτελούσε μέσο προπαγάνδας υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Η εφημερίδα, η οποία εστίαζε στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κούρδων μαχητών και τουρκικών Αρχών ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία [τουρκοκρατούμενο Βόρειο Κουρδιστάν], είχε αντιμετωπίσει δεκάδες έρευνες, πρόστιμα και συλλήψεις των ανταποκριτών της ήδη από το 2014.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι οι ποινικές διαδικασίες «άνοιγαν με συστηματικό τρόπο» από τις τουρκικές αρχές κατά της εφημερίδας, ανεξαρτήτως του περιεχομένου της αρθρογραφίας της, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης της, Ali Gurbuz, να οδηγηθεί στην αυτολογοκρισία.

Κατά την κρίση του ΕΔΑΔ, οι ποινικές αυτές διαδικασίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως προσπάθεια των Αρχών να αποτρέψουν τη δημοσίευση δηλώσεων τρομοκρατικών οργανώσεων «παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως συμβολή στο δημόσιο διάλογο».

Μάλιστα κάποια άρθρα εξ αυτών περιείχαν «ασήμαντα μηνύματα, όπως χριστουγεννιάτικες ευχές και δεν αποτελούσαν κλήσεις για άσκηση βίας ή ρητορική μίσους».

Η αποζημίωση που επέβαλε το ΕΔΑΔ στην Τουρκία υπέρ του ιδιοκτήτη της εφημερίδας ανέρχεται στα 3500 ευρώ, ενώ η Άγκυρα έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr