Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

The Economist: Ο Ερντογάν «σουλτάνος της λογοκρισίας»

The Economist: Ο Ερντογάν «σουλτάνος της λογοκρισίας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρο από τη σημερινή έντυπη έκδοση του περιοδικού «The Economist» αναφέρεται στο νέο τουρκικό νόμο ο οποίος ενισχύει τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Χαρακτηρίζοντάς τον «Σουλτάνο της λογοκρισίας» (τίτλος στην έντυπη έκδοση), το άρθρο στέκεται κριτικά απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο και το σύνολο της στάσης του έναντι των μέσων ενημέρωσης.

Υπενθυμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη εξουδετερώσει τα παραδοσιακά μέσα της χώρας, εξαναγκάζοντας στην απόλυση ή φυλάκιση σημαντικών δημοσιογράφων και ενθαρρύνοντας την αγορά των σημαντικότερων εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών της χώρας από φιλικά διακείμενους εκατομμυριούχους.

Τώρα, έχει βάλει στόχο το ίντερνετ.

Η πιο πρόσφατη επίθεσή του ήταν η ψήφιση νόμου (29 Ιουλίου) ο οποίος υποχρεώνει τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμμορφωθούν με την αφαίρεση περιεχομένου.

Στο εξής, εταιρείες όπως το Twitter και το Facebook θα πρέπει να ορίσουν άτομα τα οποία θα κατεβάζουν περιεχόμενο -μετά από τουρκικό αίτημα- εντός 48 ωρών.

Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ποινές όπως η απαγόρευση διαφήμισης, πρόστιμα ύψους 6 εκ. δολαρίων και, εν τέλει, περιορισμό κατά 90% του εύρους ζώνης τους, κάτι που θα καταστήσει αυτές τις πλατφόρμες άχρηστες.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ο νόμος αυτός θα προστατεύσει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την παραπληροφόρηση και την κατάχρηση.

Οι κριτικοί του, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός θα μετατραπεί σε ένα ισχυρό εργαλείο λογοκρισίας.

Η Τουρκία έχει ήδη μπλοκάρει 4 χιλιάδες ιστοσελίδες και κάνει τα περισσότερα αιτήματα αφαίρεσης περιεχομένου από το Twitter και το Reddit από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Εξοπλισμένη με αυτούς τους νέους κανόνες και το ευεπηρέαστο δικαστικό της σύστημα, η κυβέρνηση θα ασκήσει εξαιρετική πίεση σε παρόμοιες εταιρείες προκειμένου να κατεβάσουν «άβολο πολιτικό περιεχόμενο», όπως παλαιότερες αναρτήσεις.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Γιαμάν Ακντενίζ (Yaman Akdeniz), «άρθρα θα εξαφανιστούν από τα αρχεία» και «θα προσπαθήσουν να διαγράψουν το παρελθόν».

Άλλοι ανησυχούν για τις προβλέψεις εκείνες του νέου νόμου σύμφωνα με τις οποίες τα δεδομένα των χρηστών θα αποθηκεύονται τοπικά.

«Ο νόμος λέει πως η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα μόνο όταν αφορούν σε κάποιο έγκλημα ή σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας ή σε παρόμοια ζητήματα, αλλά στην Τουρκία, οι νόμοι αυτοί παρερμηνεύονται εύκολα», σύμφωνα με το δημοσιογράφο για θέματα τεχνολογίας Αχμέτ Σανπαντζί (Ahmet Sabanci).

Μέχρι σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούσαν το τελευταίο καταφύγιο για τους διαφωνούντες, δεδομένου ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στα χέρια των συμμάχων του Τούρκου προέδρου ή επιχειρηματιών οι οποίοι εξαρτώνται από την κυβέρνηση.

Η Αστυνομία έχει πλέον κάνει έφοδο σε αυτό το καταφύγιο, σχολιάζει το άρθρο.

Τα τελευταία τρία χρόνια, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κρατηθεί για άσκηση κριτικής στην τουρκική στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων στη Συρία.

Δεκάδες έχουν ερευνηθεί με την κατηγορία απόπειρας «αποσταθεροποίησης της οικονομίας» μέσω των αναρτήσεών τους στο Twitter.

Και όπου δεν επαρκούν οι στοχευμένες απαγορεύσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε γενικές απαγορεύσεις, όπως την απαγόρευση της Wikipedia από το 2017 ως τον Ιανουάριο του 2020.

Το κίνητρο για τον Τούρκο πρόεδρο φαίνεται να είναι τουλάχιστον εν μέρει προσωπικό, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν κατηγορηθεί για «προσβολή» του Τούρκου ηγέτη, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός χρήστη που συνέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο με το Gollum το οποίο λατρεύει τη δύναμη.

Τουλάχιστον 11 κρατήθηκαν επειδή έκαναν σκληρά σχόλια για την κόρη και το γαμπρό του προέδρου μετά τη γέννηση του νέου τους παιδιού.

«Για το λόγο αυτό πρέπει να φέρουμε αυτό το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, για να καταργήσουμε πλήρως αυτά τα κοινωνικά δίκτυα, για να τα ελέγχουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος «εξαγριωμένος».

«Φαίνεται πως το εννοεί», καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: The Economist

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr