Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αθήνα να δει τον Τσίπρα το αφεντικό της Gazprom – Φέρνει και το πακέτο των 5 δισ.;

Στην Αθήνα να δει τον Τσίπρα το αφεντικό της Gazprom  – Φέρνει και το  πακέτο των 5 δισ.;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην Αθήνα έρχεται την Τρίτη ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ένας εκ των ισχυρότερων ανδρών στη Ρωσία, o οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αποτελεί η προώθηση νέου αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Τουρκία μέσω Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη.

Η συνάντηση γίνεται λίγες ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ταυτόχρονα αναζοπυρώνονται οι πληροφορίες που φέρουν την Ρωσία έτοιμη να χορήγηση εν είδη προκαταβολής στην Ελλάδα για μελλοντικά κέρδη από την συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Την υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σύμφωνα με ρεπορτάζ του οποίου, η Μόσχα αναμένεται να εκταμιεύσει άμεσα την προκαταβολή τριών έως πέντε δισ. ευρώ προς την Αθήνα για τη συνέχεια του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα.

«Η απόφαση αυτή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων» είχε δηλώσει στο Spiegel Έλληνας αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση ρευστότητας».

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ η σχετική συμφωνία κλείστηκε στο Κρεμλίνο, στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με τον σχεδιαζόμενο “Ελληνικό αγωγό” κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού sth M;osxa, ότι “εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019” και ότι θα επιφέρει κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης και μόνο.

Πάντως στις 18 Απριλίου το Κρεμλίνο διέψευσε ότι στο πλαίσιο της Ελληνο – ρωσικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου , θα δοθεί άμεσα προκαταβολή στην Ελλάδα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ.

Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ωστόσο , όπως ανέφερε ο κ. Πεσκόφ το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε στις συναντήσεις που υπήρξαν στην Ρωσία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Ρωσική Πρεσβεία: Το απειλητικό μήνυμα Πούτιν προς τη Δύση … στα ελληνικά

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

ΝΑΤΟ: Η «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» Κίνας, Ρωσίας, Ιράν κινείται ενάντια στη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...