Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κάνει «ματ» και βλέπει τώρα τον Ομπάμα

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κάνει «ματ» και βλέπει τώρα τον Ομπάμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο φουλ δουλεύουν οι διπλωματικές μηχανές της κυβέρνησης για τον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζοντας τις διεθνείς επαφές από εκεί που τις άφησε πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη νέα δανεική συμβαση και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την επανεκλογή του και αμέσως μετά τις πρώτες οδηγίες στους υπουργούς στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, με τους δύο άνδρες να συζητούν για τα μείζονα ζητήματα του χρέους και του προσφυγικού. Στο περιθώριο του ταξιοδιού του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέχεια του τηλεφωήματος, αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η συνάντηση αυτή είναι υψηλού συμβολισμού και ενέχει έντονο διπλωματικό χαρακτήρα, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις με τον Λευκό Οίκο και τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος ούτως ή άλλως κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης επικοινώνησε οχτώ φορές με την Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας να βρεθεί λύση – χρυσή τομή στο ζήτημα της Ελλάδας (χωρίς να συνυπολογίζονται αυτές του Τζακ Λιου) και συμβάλλοντας έτσι σε σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά του Βερολίνου.

Η επαφή αυτή ανοίγει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον ενόψει της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητά του, με τις ΗΠΑ να ταυτίζονται με το ελληνικό αίτημα για γενναία απομείωσή του ώστε να μπορέσει η Ελλάδα μέσα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων να περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και να βγει από την κρίση. Τούτων δοθέντων, θεωρείται βέβαιη η παρέμβαση των ΗΠΑ στο προσεχές μέλλον στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Βλέπει και Νταβούτογλου ο Τσίπρας

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι για το ζήτημα του προσφυγικού, αλλά πιθανότατα και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα βρεθεί τόσο η κατάσταση στα τουρκικά παράλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά προληπτικά μέτρα από την τουρκική κυβέρνηση ώστε να περιοριστούν οι ροές προς το ανατολικό Αιγαίο. Όπως είναι φυσικό στην ατζέντα των δύο βρίσκονται πέραν του μεταναστευτικού, τα ζητήματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας, το Κυπριακό όσο και το ανοιχτό θέμα της ΑΟΖ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...