Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Πολύ πιο ψηλά ο πήχυς στο Σκοπιανό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις

Κατρούγκαλος: Πολύ πιο ψηλά ο πήχυς στο Σκοπιανό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Έχουμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, σε επίπεδο που δεν το είχε θέσει καμιά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ειδικά ως προς το απόλυτο εύρος του erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση» δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για την προοπτική συμφωνίας στο Σκοπιανό.

«Εμείς ουσιαστικά προωθήσαμε τη λεγόμενη εθνική γραμμή, όπως είχε διαμορφωθεί ήδη από το 2007.

»Η κ. Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών του κ. Καραμανλή, αναφερόταν στη σύνθετη ονομασία ως τη βάση της επίλυσης του ονοματολογικού.

»Από εκεί και πέρα φτάσαμε ψηλότερα τον πήχη από κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς παλιότερα όταν μιλούσαν για erga omnes αναφέρονταν στη διεθνή χρήση στο εξωτερικό κι εμείς το επεκτείναμε στο εσωτερικό και ως προς όλες τις δημόσιες χρήσεις της ονομασίας» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ σε ό,τι αφορά τα εναπομείναντα ζητήματα για να «κλείσει» η συμφωνία εξήγησε:

«Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί στην πραγματικότητα ήδη στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.

»Μένει όμως να επισημοποιηθεί η συμφωνία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

»Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την άλλη πλευρά να προωθήσει τα θέματα αυτά, γιατί τα θεωρούμε αμοιβαία επωφελή και αναγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του.

»Από εκεί και μετά, μικρές φραστικές βελτιώσεις πάντοτε θα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, εφόσον αυτές ενδεχομένως αυξήσουν την πιθανότητα της άλλης πλευράς να περάσει, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στο δημοψήφισμα της συμφωνίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το όνομα που τελικά θα επιλεγεί, γνωστοποίησε:

«Το όνομα είναι ένα από τα τρία που είχε βάλει στο τραπέζι ο κ. Νίμιτς. Ως προς το όνομα, από τη στιγμή που ανταποκρίνεται στους όρους που έχουμε θέσει, να είναι διακριτό και από την αρχαία ελληνική Μακεδονία και από τη δική μας ελληνική Μακεδονία και να προσδιορίζει μία σύνθετη ονομασία ένας γεωγραφικός, ή χρονικός προσδιορισμός, δεν έχουμε κάποιον λόγο να είμαστε επιλεκτικοί.

»Στο κάτω-κάτω η άλλη χώρα είναι αυτή που αλλάζει το όνομά της, αλλάζει το Σύνταγμά της, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα διπλωματικά χρονικά κατόπιν μιας διεθνούς σύμβασης.

»Είναι ονόματα καλύτερα από αυτά που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις. Όπως φάνηκε στις τελευταίες δημόσιες ανταλλαγές επιχειρημάτων, συζητούσαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το “Μακεδονία-Σκόπια”, το οποίο προφανώς είναι πολύ χειρότερο από τα τρία ονόματα που είναι στο τραπέζι. Αυτά τα ονόματα τα έχει δεχθεί επί της αρχής και η άλλη πλευρά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Χρυσουλάκης: «Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας» – Τσούνης: «Χρειαζόμαστε ηγεσία και η ηγεσία λείπει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...