Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα Δένδια για τα 30 χρόνια Ελλάδας-Ισραήλ: Μια σχέση ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας

Μήνυμα Δένδια για τα 30 χρόνια Ελλάδας-Ισραήλ: Μια σχέση ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μήνυμα του Νίκου Δένδια, για τη για τη συμπλήρωση 30 ετών πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ, δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Achronoth».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στο αξιακό σύστημα της συμμαχίας Αθήνας-Ιερουσαλήμ, τονίζει ότι «η συνεργασία είναι μονόδρομος», αναφέρεται εκτενώς στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ θα προχωρήσει με άλματα στο μέλλον.

Διαβάστε το μήνυμα του Νίκου Δένδια

Σήμερα, συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.

Πράγματι, την 21η Μαΐου 1990, χάρη σε πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έγινε το μεγάλο βήμα της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων του λίκνου της Δημοκρατίας με μια σύγχρονη και δυναμική Δημοκρατία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Έκτοτε, έχουμε σφυρηλατήσει μία σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή μας.

Ελλάδα και Ισραήλ, χώρες με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, ώριμες κοινωνίες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ενεργούς πολίτες, με οικονομίες που βασίζονται σε τεχνολογικά και οικονομικά προηγμένες υποδομές, συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά.

Μέσω της πολύπλευρης αυτής σχέσης, δίνουμε παράλληλα το παράδειγμα ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας.

Σήμερα, η συνεργασία μας εκτείνεται στα πεδία της επιστήμης, του πολιτισμού, του εμπορίου, της καινοτομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, της ασφάλειας και της άμυνας, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσεται διαρκώς και σε νέα πεδία.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν ακόμη να γίνουν, πολλά περισσότερα να επιτευχθούν.

Πρόθεσή μας είναι να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις επαφές σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών.

Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων αποτελούν ήδη ισχυρές γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως και οι ομογενειακές μας οργανώσεις, ιδίως στις ΗΠΑ που χτίζουν μια σχέση πολύτιμη.

Σχέση που αντανακλάται τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ με τις ΗΠΑ.

Σε αυτές προστίθενται σταθερά νέοι δεσμοί, εμπλουτίζοντας την κληρονομιά που συνδέει ιστορικά τους δύο λαούς.

Ενδεικτικό της φιλίας μεταξύ μας και το ολοένα διογκούμενο τουριστικό ρεύμα μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον Ισραηλινών επιχειρηματιών στη χώρα μας.

Ισραήλ και Ελλάδα συνεργαζόμαστε σήμερα και για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ενώ η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Ελληνικού Εβραϊσμού.

Ως Έλληνες, θεωρούμε καθήκον μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων πρέπει να παραμείνει ανεξίτηλη ώστε οι ναζιστικές θηριωδίες να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Οι σύγχρονοι θαυμαστές του φασισμού να μην ξαναβρούν έδαφος για τη διάδοση της ιδεολογίας μίσους την οποία πρεσβεύουν και να συνεχίσουν να ηττώνται από τις βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές πεποιθήσεις των λαών μας.

Αυτόν το σκοπό θα υπηρετήσει και το υπό κατασκευή Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η νέα, μόνιμη ελληνική έκθεση στο Άουσβιτς.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει το 2021 την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Η αναβάθμιση των σχέσεών μας λειτουργεί θετικά όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η τριμερής συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, με τη στήριξη και συμμετοχή και των ΗΠΑ σε σχήμα 3+1.

Μία συνεργασία που όχι μόνο δεν θίγει, αλλά είναι ανοιχτή σε τρίτες χώρες, στη βάση βέβαια του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Μια σχέση που θέλει να λειτουργεί ως καταλύτης για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Μια ευημερία που θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσα και από την υλοποίηση κομβικών έργων υποδομής, όπως ο αγωγός East Med, ένα έργο στρατηγικής, οικονομικής και πολιτικής προστιθέμενης αξίας που θεμελιώθηκε με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στην Αθήνα στις αρχές του χρόνου.

Συγχρόνως, η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ.

«Αν δεν πιστεύεις στα θαύματα, τότε δεν είσαι ρεαλιστής», είχε πει ο David Ben Gurion.

Τα τελευταία 30 χρόνια, Ελλάδα και Ισραήλ, καταφέραμε πολλά περισσότερα από όσα, ίσως, θα περιμέναμε και οι ίδιοι.

Ένα μικρό θαύμα. Σήμερα, αυτά που μας ενώνουν είναι τόσα που είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η σχέση φιλίας και συνεργασίας θα προχωρήσει με άλματα στο άμεσο, αλλά και απώτερο μέλλον.

Για τον σκοπό αυτό, προσβλέπω σε τακτική ανταλλαγή απόψεων και αγαστή συνεργασία με τον νεο-ορισθέντα ομόλογό μου G. Eshkenazy, με τον οποίο θα συναντηθούμε ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...