Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατά του ν/σ για τα ζώα συντροφιάς αντιπολίτευση και φορείς

Κατά του ν/σ για τα ζώα συντροφιάς αντιπολίτευση και φορείς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς.

«Ναι» στο νομοσχέδιο είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Νωρίτερα, τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και ζωοφιλικών συλλόγων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, εξέφρασε την αγωνία της Ένωσης για το ύψος και την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων ως προς τις προβλεπόμενες, από το νομοσχέδιο, υποδομές προστασίας των αδέσποτων ζώων.

Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει σχετική μεταβατική διάταξη στο νομοσχέδιο έως ότου ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δήμων.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση, και ότι θεσπίζει ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, με μια τάση ελέγχου των πολιτών.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, είπε ότι το νομοσχέδιο περιέλαβε αρκετές από τις προτάσεις του ΠΚΣ.

Πρότεινε παράλληλα, η σχετική διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση να τηρείται στον ΠΚΣ καθώς και να περάσει στις κτηνιατρικές σχολές η αρμοδιότητα για τα μη στειρωμένα ζώα.

Επίσης ζήτησε να είναι μόνο οι δήμοι υπεύθυνοι για την καταγραφή και θεραπεία των αδέσποτων ζώων.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Αραμπατζής είπε ότι η νομοθετική ρύθμιση έχει έναν γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα για τη διάταξη που αφορά στη στείρωση ή εναλλακτικά την κατάθεση DNA των ζώων, είπε ότι το κόστος της είναι δυσβάσταχτο και ζήτησε την εξαίρεση της υποχρέωσης για τους κυνηγετικούς σκύλους οι οποίοι είναι «σκύλοι εργασίας».

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, χαιρέτησε τη δημιουργία μητρώου ζώων συντροφιάς καθώς και του μητρώου παραβατών.

Ζήτησε επίσης τη θέσπιση υποχρέωσης (και όχι δυνατότητας) δημιουργίας περιφραγμένων πάρκων ζώων από τους δήμους.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Νικόλαος Κακαβάς είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει πλήρη απαξίωση των επιστημονικών φορέων και αποθέωση των ΜΚΟ και ζήτησε την απόσυρσή του.

Στο ίδιο πνεύμα. ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης, είπε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους αρμόδιους επιστήμονες, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και εξέφρασε -μεταξύ άλλων- τη διαφωνία του στην υποκατάσταση των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, Ευάγγελος Παλαιοδήμος, είπε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο το επίπεδο προστασίας των ζώων συντροφιάς υποβαθμίζεται.

Εξέφρασε την αντίθεσή του στην παροχή αρμοδιοτήτων διαχείρισης σε ιδιώτες, και μάλιστα, χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και χωρίς κατάλληλες υποδομές.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), Βασιλική Ζαφειροπούλου, είπε ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες δεν είχαν τον πρώτο λόγο στη σύνταξη του νομοσχεδίου αλλά οι ΜΚΟ και οι εκτροφείς.

Παράλληλα, κατέθεσε σχετικό σχέδιο νόμου που συνέταξε η ΠΕΚΔΥ και «δεν υιοθετήθηκε», ενώ εκτίμησε ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης επιφέρει την υποβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας.

Τέλος, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, είπε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν θα αλλάξουν σε τίποτα τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των αδέσποτων ζώων.

Η πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, Ιωάννα Γαλανού χαιρέτισε τις αλλαγές που έγιναν στην τελευταία μορφή του νομοσχέδιου, εξέφρασε ωστόσο την αντίθεσή της στην δυνατότητα που δίδεται και στον Σύλλογο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος να χορηγούν άδεια αναπαραγωγής ζώων συντροφιάς.

«Με ποιο σκεπτικό ορίζει το νομοσχέδιο να αδειοδοτεί τους ερασιτέχνες εκτροφείς, εκτός από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, ένα σωματείο που δεν είναι υπό τη διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία και που δεν διαθέτει κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό για να βεβαιώσει αυτά που απαιτούνται;» αναρωτήθηκε η κα Γαλανού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, Θεοδόσης Παπανδρέου είπε ότι η στενή συνεργασία του Συλλόγου τόσο με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πέτσα είχε ένα θετικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την ερασιτεχνική εκτροφή η οποία θεσμοθετείται εντός ενός σχεδόν ξεκάθαρου πλαισίου τερματίζοντας ένα καθεστώς αβεβαιότητας.

Για το θέμα των αδειών αναπαραγωγής είπε ότι η αδειοδότηση των ερασιτεχνών εκτροφέων, θα τερματίσει την παράνομη αναπαραγωγή προβληματικών στην υγεία ζώων τα οποία και καταλήγουν στα χέρια ακατάλληλων ιδιοκτητών και στη συνέχεια είτε στο δρόμο είτε υπό την προστασία εθελοντών.

Εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την εμπλοκή του ΚΟΕ στην αδειοδότηση διότι στο «καταστατικό του δεν έχει καμία πρόβλεψη για τη διαδικασία εκτροφής, καμία οδηγία, κανέναν κανονισμό πλην της υιοθέτησης της ελληνικής νομοθεσίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άρειος Πάγος: Ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Κασιδιάρη

Public Issue: Χάθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών σε Δικαιοσύνη, Αστυνομία, Πολιτικούς και Βουλή

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...