Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Τρίτοι παράγοντες στα Βαλκάνια «προωθούν αντίπαλες πολιτικές»

Νίκος Δένδιας: Τρίτοι παράγοντες στα Βαλκάνια «προωθούν αντίπαλες πολιτικές»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στις προκλήσεις και στις προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, μιλώντας την Πέμπτη σε πάνελ με τίτλο: «Το ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο στα Δυτικά Βαλκάνια», στο πλαίσιο του «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αχρίδα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την παρουσία τρίτων παραγόντων στην περιοχή.

«Παράγοντες που προωθούν αντίπαλες πολιτικές και οικονομικές ατζέντες.

»Τέτοιες ατζέντες, διαφορετικές από την ευρωπαϊκή ατζέντα, έρχονται σε αντίθεση με τα συλλογικά μας συμφέροντα και επιχειρούν να υπονομεύσουν τη σχέση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, οι προκλήσεις που συνδέονται με το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ξεπεραστούν συλλογικά, ενώ οι προσπάθειές πρέπει να εστιαστούν στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι παρά το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί μερικές φορές για τα Βαλκάνια, υπάρχουν και ιστορίες επιτυχίας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στη βελτίωση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία τα τελευταία χρόνια, όπως και στην υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς την Ευρώπη χωρίς τη Νοτιοανατολική της περιοχή.

«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικά και τα Δυτικά Βαλκάνια ειδικότερα ανήκαν πάντα στην Ευρώπη.

»Όπως και άλλα μέρη της ηπείρου, τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν βιώσει ένοπλες συγκρούσεις, αυτό είναι γνωστό.

»Όμως, γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά ανήκουν στην Ευρώπη.

»Η πικρή κληρονομιά τους έχει αφήσει πίσω, ακόμη και σήμερα, μια ποσότητα δυσπιστίας, εθνικισμού και έλλειψης συμφιλίωσης» σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτά τα δυνητικά πολύ επικίνδυνα στοιχεία συμπίπτουν με ένα σύνολο κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή που συνδέονται με την οικονομία, την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Κρίσεις, που όπως είπε προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από τον παράνομο και απρόκλητο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.

«Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων.

»Η συνεργασία στην εξωτερική πολιτική με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων έχει ενταθεί, επίσης σε σχέση με την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής παραμένει μια ημιτελής υπόθεση 19 χρόνια μετά την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003.

«Η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να κάνουν το δικό τους μερίδιο σε αυτό το θέμα.

»Οι συνεργάτες μας πρέπει να πληρούν τα σχετικά κριτήρια σύμφωνα με τις καθορισμένες προϋποθέσεις.

»Αλλά, επίσης, η ΕΕ πρέπει να επαναφέρει τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια σε τροχιά και πολύ γρήγορα» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις του σε όλες τις πρωτεύουσες της περιοχής, στις οποίες μετέφερε, όπως είπε μηνύματα υποστήριξης για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και τόνισε την ανάγκη για συμφιλίωση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Αρτάν Γκρούμπι, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, αναφέρθηκε στη διαφορά της χώρας του με τη γειτονική Βουλγαρία και διαβεβαίωσε ότι τα Σκόπια κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εναρμονιστούν οι θέσεις των δύο χωρών και να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει ουσιαστική και όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό, η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αχρίδα για το «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών», ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε σύντομες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Σλοβακίας, όπως και με τον ομόλογό του Βατικανού.

Στο τέλος της επίσκεψής του αυτής, ο κ. Δένδιας είχε χειραψία και σύντομη συνομιλία κοινωνικού χαρακτήρα με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Νίκος Δένδιας: «Οποιασδήποτε απόπειρα ρεβανσισμού δεν μπορεί να έχει έδαφος στον 21ο αιώνα»

Ο Νίκος Δένδιας στη φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...