Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καλλιτέχνες: Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις – Εξοργιστικά ανάλγητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Καλλιτέχνες: Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις – Εξοργιστικά ανάλγητη η κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι καλλιτέχνες με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσής του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που απέρριψε την προτεινόμενη ΚΥΑ, που παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή (17/2) τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού).

Το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η προτεινόμενη ΚΥΑ βελτιώνει τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας ισότιμης με ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) χωρίς όμως να τους κατατάσσει σε επαγγελματική κατηγορία, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣΕΗ, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, το οποίο είναι και πάγιο αίτημά τους.

«Δεν είμαστε δύο ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ).

»Αν η κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής των energy/market/fuel/tourism passes θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη. Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για δικαιώματα.

»Για την αναγνώριση των σπουδών μας. Για την αξιοπρέπειά μας» τονίζει μεταξύ άλλων το ΣΕΗ.

Επίσης σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) αναφέρει:

«Η καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένως και η -θετική κατά τα άλλα- μισθολογική βελτίωση δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως επανάληψη της πρότασης που έγινε στους καθηγητές της ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης του Εθνικού Θεάτρου μια μέρα πριν παραιτηθούν, την οποία δεν δέχθηκαν και παραιτήθηκαν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΘΑ, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης «υποστηρίζει ότι το θέμα των καλλιτεχνών είναι μισθολογικό» ενώ ταυτόχρονα «επιχειρήθηκε η στοχοποίηση τους και ιδιαίτερα του γενικού γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών».

Παράλληλα, η ΠΟΘΑ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών στις 23/2/2023 και ώρα 12.00 μ.μ. στα Προπύλαια, καθώς η ΚΥΑ που προτείνει το υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί, όπως αναφέρει, να αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες ως ανειδίκευτους και να εντάσσει τα πτυχία τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δ.Ε.).

Όσο για τα αιτήματα του κλάδου «για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αγρότες: Φεύγουν από την πλατεία Συντάγματος και επιστρέφουν στα μπλόκα

Τρακτέρ: Σύσταση προς τους οδηγούς για αποφυγή μετακινήσεων στο κέντρο της Αθήνας

Καθ’ οδόν το κομβόι των τρακτέρ – Την Τρίτη η εκκίνηση από το Κάστρο Βοιωτίας προς Αθήνα

Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αθήνα την Τρίτη 20/2

Την Τρίτη 20/2 κατεβαίνουν τα τρακτέρ στην Αθήνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...