Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιμένει ο Μητροπολίτης Κέρκυρας: Χωρίς Θεία Κοινωνία καταργούμε την Εκκλησία

Επιμένει ο Μητροπολίτης Κέρκυρας: Χωρίς Θεία Κοινωνία καταργούμε την Εκκλησία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην αντεπίθεση περνά ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος, μετά τον ορισμό τακτικής δικασίμου στις 25 Μαΐου, για την παραβίαση του νόμου σχετικά με την Θεία Λειτουργία και την Θεία Κοινωνία.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση της η Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων τονίζει ότι:

-Καμία κυβερνητική απόφαση δεν απαγορεύει την Θεία Κοινωνία, την οποία «εάν αποσυνδέσουμε από το μυστήριο της θείας λειτουργίας, τότε καταργούμε την αποστολή της εκκλησίας»

-Δεν πραγματοποιήσει «την καθιερωμένη από το 1553 λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με τον επιτάφιο του Κυρίου, καθώς οι απαιτήσεις της λιτανεύσεως δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την Κυβερνητική Απόφαση».

Μάλιστα, όπως τονίζεται, «επειδή όμως οι λιτανείες τελούνται υπό την ευθύνη και διοργάνωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ο Δήμος είναι ο τελικός αρμόδιος να αιτηθεί ειδική άδεια γι’ αυτό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΟΥΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ενημερώνει τον κλήρο και τον λαό της τοπικής Εκκλησίας σχετικά με τα εξής:

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 13 Απριλίου 2020 δέχθηκε στο γραφείο του στο Επισκοπείο ανακριτικούς υπαλλήλους εκ του Αστυνομικού Τμήματος Κερκύρας, προς τους οποίους κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, με την παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Διονυσίου Λαμπρίδη.

Κατόπιν, καθώς τυπικώς συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, στον οποίο έδωσε εξηγήσεις για τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες περί παραβάσεως της ΚΥΑ 6ης Απριλίου 2020.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε στον κ. Εισαγγελέα ότι πουθενά στις κυβερνητικές αποφάσεις δεν γίνεται λόγος περί απαγορεύσεως μεταδόσεως της θείας κοινωνίας, ακόμη και στους ελάχιστους που επιτρέπεται να συμμετέχουν στην θεία λειτουργία.

Εάν αποσυνδέσουμε την θεία κοινωνία από το μυστήριο της θείας λειτουργίας, τότε καταργούμε την αποστολή της Εκκλησίας.

Στην συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της λιτάνευσης του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων.

Η λιτανεία γίνεται πάντοτε αφού ολοκληρωθεί η θεία λειτουργία και είναι ανεξάρτητη από αυτήν.

Λόγω της καταστάσεως με τον κορωνοϊό τελέστηκε εντός του ναού, κεκλεισμένων τω θυρών, όπως και η θεία λειτουργία.

Κατ’ αυτήν απαιτείται η ελάχιστη συμμετοχή έξι ιερέων (τέσσερις που φέρουν το σκήνωμα του Αγίου, ένας την χείρα και ένας το ιερό ευαγγέλιο), ενώ χρειάζεται και η κωδωνοκρουσία την οποία καλύπτουν οι εργαζόμενοι στον ιερό ναό, λόγω του χειροκίνητου των καμπανών.

Ο κ. εισαγγελέας είπε στον Σεβασμιώτατο ότι δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στο γράμμα του νόμου, κάτι που καθιστά εκ των πραγμάτων την λιτανεία αδύνατον να πραγματοποιηθεί, ενώ ο κ. εισαγγελέας τόνισε ότι δεν μπορεί να ισχύσει για το Ιερό προσκύνημα ούτε η πρόβλεψη περί των μητροπολιτικών ναών, καθώς το νομικό πλαίσιο δεν αναγνωρίζει και δεν προβλέπει αυτήν την τοπική ιδιαιτερότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος: Ο Ταμασού Ησαΐας ασυνθηκολόγητος απέναντι στη δεισιδαιμονία – Καλεί τα θύματα της αγυρτείας να την καταγγείλουν

Τρίχρονη βασανίστηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια εξορκισμού

Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου τίμησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής

Στην Κέρκυρα μαθητής μαχαίρωσε μαθητές – Η κοινωνία έχει σαλτάρει!

Μεγαλειώδης παρέλαση της Μητρόπολης Ταμασού για τις Εθνικές Επετείους με 12μετρη ελληνική σημαία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr