Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για πρώτη φορά το Άγιο Φως μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στο Ιράκ – Αεροπορικώς μέσω Ιορδανίας

Για πρώτη φορά το Άγιο Φως μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στο Ιράκ – Αεροπορικώς μέσω Ιορδανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χιλιάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο βόρειο Ιράκ γιόρτασαν την Ανάσταση με θερμά χειροκροτήματα και υμνωδίες το βράδυ του Σαββάτου, όταν έλαβαν τη φλόγα του Αγίου Φωτός που μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στη χώρα τους για πρώτη φορά, την παραμονή του Πάσχα για τις χριστιανικές ομολογίες που ακολουθούν το ανατολικό ημερολόγιο.

Ένα μεγάλο πλήθος κατοίκων της πόλης Μπασίκα και της πεδιάδας της Νινευή στο βόρειο Ιράκ συγκεντρώθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Ματθαίου των Σύρων Ορθοδόξων (Μονοφυσίτες) αργά το απόγευμα του Σαββάτου για να λάβουν το Άγιο Φως από ένα κερί, τοποθετημένο μέσα σε ένα φανάρι, προερχόμενο από την Ιερουσαλήμ. Το Άγιο Φως έφτασε στο Ιράκ με αεροπλάνο από την Ιορδανία.

Ψαλμωδίες και ύμνοι αντήχησαν κατά την είσοδο του Αγίου Φωτός που μετέφερε ο επίσκοπος της Εκκλησίας, ενώ πιστοί και κληρικοί προσκυνούσαν για να φιλήσουν το φανάρι.

Κάθε χρόνο, σημειώνει το κουρδικό δίκτυο Rudaw, ένα κερί με το Άγιο Φως μεταφέρεται αεροπορικώς στην Ελλάδα και σε χώρες με πληθυσμό Ορθόδοξης πίστης.

Η Αρχιεπισκοπή της Μονής Αγίου Ματθαίου και ο Σύρος μονοφυσίτης Αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος Μούσα Σαμάνη, δήλωσε:

«Είναι ένα μήνυμα ειρήνης και αγάπης για όλους, ένα μήνυμα ανάστασης για αυτήν την πληγωμένη χώρα μέχρι να ανακτήσει την υγεία, την ασφάλεια και την ειρήνη της».

Ο Σαάντ Γιούσεφ, ένας εξήνταχρονος δάσκαλος, περιέγραψε το γεγονός ως «ιστορική μέρα».

«Είναι το πιο όμορφο συναίσθημα σε ολόκληρο το σύμπαν», είπε η Φαρυάλ Αμπελχάντ, μια 55χρονη νοικοκυρά.

Οι κάτοικοι της πεδιάδας της Νινευή, που ήταν στο παρελθόν κέντρο του Χριστιανισμού, επιδιώκουν να αποκαταστήσουν πτυχές της κανονικής ζωής τους μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από τις ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού στα τέλη του 2017.

Γίνονται αργές εργασίες αποκατάστασης σε εκκλησίες και μοναστήρια σε χωριά που έχουν υποστεί κατοχή και καταστροφές από τους τζιχαντιστές, από τα οποία δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί έφυγαν κυνηγημένοι και δεν έχουν επιστρέψει μετά την εισβολή των τζιχαντιστών το 2014.

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε περιοδεία στη Νινευή κατά την ιστορική του επίσκεψη στο Ιράκ το 2021.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καταγγελία κτηνοτρόφων: Γέμισε η ελληνική αγορά με ρουμάνικα αρνιά ενόψει Πάσχα

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr