Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οικ. Πατριαρχείο: Αρχιερατικό Συλλείτουργο με Πατριάρχη, Αρχιεπισκόπους και τον Ταμασού από την Κύπρο

Οικ. Πατριαρχείο: Αρχιερατικό Συλλείτουργο με Πατριάρχη, Αρχιεπισκόπους και τον Ταμασού από την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη στήριξή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, όπως ο ίδιος ανέφερε έπειτα από τη συνάντησή που είχε μαζί του την Τετάρτη στο Φανάρι και τη συμμετοχή του στο συλλείτουργο.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι «με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα, δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Όπως είπε, το συλλείτουργο ήταν η επισφράγιση αυτής της εξέλιξης.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Ταμασού, είπε ότι επισκέπτεται το Φανάρι μετά την ευγενική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για να συμμετάσχει στο συλλείτουργο για τη Θρονική Εορτή του Αποστόλου Ανδρέα και ταυτόχρονα για να χειροτονήσει τον Μοναχό Βαρθολομαίο στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, σε αυτόν του Διακόνου.

«Ήταν μια πάρα πολύ συγκινητική υποδοχή από μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος μας δέχτηκε και σε ειδική ακρόαση και μας μετέφερε τις ευχές και τους ευλογίες του.

»Ταυτόχρονα κι εμείς τον διαβεβαιώσαμε για την αγάπη και τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο από την Μητρόπολη Ταμασού όσο και από ολόκληρη την Κύπρο και ακολούθως συμμετείχαμε στο Ιερό Συλλείτουργό και στη χειροτονία του νέου Διακόνου Βαρθολομαίου», δήλωσε.

Λεπτομέρεια: Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ταμασού Ησαΐας, Αμερικής Ελπιδοφόρος

«Αναχωρούμε παίρνοντας τις ευχές του Παναγιωτάτου, ο οποίος στέλνει σε όλη την Ιερά Σύνοδο και στον τοποτηρητή τις ευχές του και την αγάπη του για τον κόσμο της Κύπρου και προσεύχεται για μας.

»Ήταν μια συγκινητική πραγματικά επίσκεψη η οποία θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά μας εις αιώνας αιώνων», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Σε ερώτηση εάν η συμμετοχή του στο συλλείτουργο όπου συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ουκρανικής Εκκλησίας, σημαίνει στήριξη στην Ουκρανική Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ταμασσού είπε ότι «είναι η συνέχιση της στήριξής μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Όπως σημείωσε, «με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα, δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου».

Και σήμερα, πρόσθεσε, «με το Ιερό τούτον συλλείτουργο ήταν και η επισφράγιση αυτής της εξέλιξης, η οποία βεβαίως στήριξη και αγάπη πηγαίνει πίσω από τη δεκαετία του 1990 που είχαμε ξεκινήσει τις επισκέψεις μας εδώ στο Φανάρι και τη στήριξή μας προς τον Παναγιώτατο».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ησαΐας είπε ότι «σήμερα όμως είναι μια ιδιαίτερη και συμβολική μέρα όπου επισφραγίζονται και ανανεώνονται και αναγεννούνται και οι προσωπικές και εκκλησιαστικές μας σχέσεις και αυξάνεται η στήριξή μας στον Οικουμενικό Θρόνο και τα δίκαια αυτά προνόμια».

Ο μητροπολίτης Ταμασού, που θεωρείται ο επικρατέστερος για επόμενος αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου, Αρχιεπίσκοπο Βίσγοροντ κ. Αγαπητό, καθώς και άλλους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου.

Στη Θρονική εορτή παρέστη επίσημη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό την ηγεσία του Καρδιναλίου κ. Kurt Koch, προέδρου του Ποντιφηκού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών.

Οικ. Πατριάρχης: Όταν κηρύσσεται μίσος, βία και διάσπασις, τότε αποϊεροποιείται το όνομα του Θεού

Την υπέρ του πολέμου χειραγώγηση της θρησκευτικής πίστης καταδίκασε για μία ακόμη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανήμερα της Θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με την καλούμενη θρησκευτική λαμπρότητα τελέστηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και τη Θρονική εορτή της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Της Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία τελείται και χειροτονία διακόνου, προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στην Θ. Λειτουργία παρέστη, ως κατ’ έτος, αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Παναγιώτατος είπε μεταξύ άλλων τα εξής χαρακτηριστικά:

«Όταν κηρύσσεται μίσος, βία και διάσπασις, τότε αποϊεροποιείται το όνομα του Θεού.

»Δυστυχώς, είμεθα και σήμερον μάρτυρες του πώς η θρησκευτική πίστις δύναται να χειραγωγηθή διά να δικαιολογήση τον πόλεμον και την χρήσιν βίας.

»Ο εν εξελίξει καταστροφικός πόλεμος εν Ουκρανία μεταξύ αδελφών χριστιανικών λαών προκαλεί εις ημάς βαθείαν θλίψιν και συνιστά μεγάλην πρόκλησιν.

»Αναφορικώς προς αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα, είναι καίριον να ενθυμώμεθα ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016) κατεδίκασεν τον πόλεμον διακηρύξασα ότι η Εκκλησία του Χριστού καταδικάζει γενικώς τον πόλεμον, τον οποίον θεωρεί απόρροιαν του εν τω κόσμω κακού και της αμαρτίας.

»Και ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία καταδικάζει εντόνως τας ποικιλομόρφους συγκρούσεις και τους πολέμους τους οφειλομένους εις φανατισμόν προερχόμενον εκ θρησκευτικών αρχών.

»Η Σύνοδος της Κρήτης υπεγράμμισεν ότι η ειρήνη του Χριστού είναι ώριμος καρπός της εν Αυτώ ανακεφαλαιώσεως των πάντων, της αναδείξεως της αξίας και του μεγαλείου του ανθρωπίνου προσώπου ως εικόνος Θεού, της προβολής της εν Αυτώ οργανικής ενότητος του ανθρωπίνου γένους και του κόσμου, της καθολικότητος των αρχών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και, τέλος, της καρποφορίας της χριστιανικής αγάπης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών του κόσμου.

»Εν τω πνεύματι τούτω, η Σύνοδος διεκήρυξεν ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία θεωρεί καθήκον αυτής να επικροτή παν ό,τι εξυπηρετεί πράγματι την ειρήνην και ανοίγει την οδόν προς την δικαιοσύνην, την αδελφωσύνην, την αληθή ελευθερίαν και την αμοιβαίαν αγάπην μεταξύ όλων των τέκνων του Ενός Ουρανίου Πατρός, ως και μεταξύ όλων των λαών των αποτελούντων την ενιαίαν ανθρωπίνην οικογένειαν».

Ιστορικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, εορτή του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήρου και θρονική εορτή του Οικουμενικού Θρόνου, συμμετείχε στο Πατριαρχικό και Συνοδικό Συλλείτουργο, που έλαβε χώρα στον Πατριαρχικό Ναό, στο ιστορικό Φανάρι, προϊσταμένου του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τη διάρκεια του Πατριαρχικού Συλλείτουργου, τελέστηκε η χειροτονία εις Διάκονο του Μοναχού Βαρθολομαίου, Μέλους της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Μετά το πέρας του Συλλείτουργου, πορεύθηκαν στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου εκεί έγινε η προσφώνηση του Παναγιωτάτου προς τον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο.

Εν συνεχεία, απευθυνόμενος ο Παναγιώτατος προς τον Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα, τόνισε, ότι, τόσο η εκεί παρουσία του Πανιερωτάτου, όσο και η χειροτονία του Διακόνου συμβολίζουν τις στενές πνευματικές σχέσεις του Φαναρίου με τη Μητρόπολη Ταμασού και την Εκκλησία της Κύπρου.

Στην αντιφώνησή του ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο, τονίζοντας, και αυτός με τη σειρά του, ότι, μέσω της χειροτονίας αυτής, σφραγίζονται οι σχέσεις της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, αλλά και σύνολης της Εκκλησίας της Κύπρου με τη Μητέρα Εκκλησία.

Ακολούθως, ο Πανιερώτατος προσφώνησε τον Παναγιώτατο και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ κ. ΗΣΑΪΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΘΡΟΝΙΚΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

Τῇ 30ῇ Νοεμβρίου 2022

Παναγιώτατε Πάτερ καί Δέσποτα κ.κ. Βαρθολομαῖε,

Ἐκ τῆς ἀνατολικῆς ἐσχατιᾶς τοῦ Ἑλληνισμοῦ ἑλκόμενοι, ἥτοι τῆς Κύπρου, ἥτις ὑπό τοῦ Ἕλληνος ποιητοῦ Ὀδυσσέως Ἐλύτη μελωδεῖται ὡς «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος», καί ἐπιταχύνοντες τά βήματα ἡμῶν, ἤχθημεν ἐπί την τοῦ Κωνσταντίνου Πόλιν. Καί, ἰδού, ἱστάμεθα, ἔχοντες την ἐξαιρετικήν τιμήν καί καταξίωσιν, νά εὑρισκώμεθα εἰς τάς αὐλάς τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τήν Ἀκρόπολιν ταύτην τῆς Ὀρθοδοξίας.

Κατ᾽ ἑνώπιον Ὑμῶν τήν στιγμήν αὐτήν, παρελαύνει συμπεπυκνωμένη ἡ ἱστορική μνήμη καί προσφορά τοῦ Τόπου αὐτοῦ, εἰς τούς ἐγγύς καί εἰς τούς μακράν, καί αὕτη ἡ ἱστορική παρακαταθήκη, Παναγιώτατε, ἐξαιτίας τῆς δυναμικῆς τοῦ Προσώπου Ὑμῶν, διακρατεῖται καί λειτουργεῖ, κατά τρόπον ἐνεργόν καί ἀποτελεσματικόν, εἰς οἰκουμενικόν ἐπίπεδον, ἡ παλαιά αὐτῆς αἴγλη καί ἐκκλησιαστική εὐθύνη.

Ἡμεῖς, ἐκφράζοντες ἐκ καρδίας τάς εὐχαριστηρίους ἡμῶν προσρήσεις, διά τήν συλλειτουργίαν καί, ὅλως ἰδιαζόντως, διά τήν τῶν σεπτῶν Ὑμῶν Χειρῶν Χειροτονίαν εἰς Διάκονον τοῦ πνευματικοῦ ἡμῶν τέκνου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Ἀββακούμ Φτερικουδίου τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ταμασοῦ και Ὀρεινῆς, πατρός Βαρθολομαίου, εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν τοῦτον Ναόν, ὅπως καί διά τήν ἐν γένει ἐπικοινωνίαν μεθ᾽ Ὑμῶν, καταθέτομεν, τόσον ἡμεῖς προσωπικῶς, ὅσον καί ἡ ἐκλεκτή καί συνεκλεκτή Συνοδεία ἡμῶν, ἐκ Κληρικῶν καί Λαϊκῶν, ἐν εἰλικρινείᾳ πρός τό σεπτόν Ὑμῶν Πρόσωπον, τά φιλοφρονητικά καί υἱικά ἡμῶν σεβάσματα, ἰδιαιτέρως, σήμερον, ἐπί τῇ Θρονικῇ Ἑορτῇ τῆς μνήμης τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, ἱδρυτοῦ καί προστάτου τῆς ἐν Κωνσταντινουπόλει Ἐκκλησίας.

Μετακενώνοντες δέ τά ἱερά ἡμῶν αἰσθήματα, ὡς ἱκετηρίους δεήσεις καί θεοπειθεῖς προσευχάς, αἰτούμεθα προς τόν Θρόνον τῆς Μεγαλοσύνης τοῦ Τριαδικοῦ ἡμῶν Θεοῦ, διά το Ὑμέτερον καί Γεράσμιον Πρόσωπον, μακρότητα ἡμερῶν, ἄκραν ὑγιείαν, πλήρη τόν θεῖον φωτισμόν, ὥστε νά ὀρθοτομῆτε τόν λόγον τῆς ἀληθείας, πρός δόξαν τῆς ὁμοουσίου καί ζωηρᾶς ἡμῶν Ἁγίας Τριάδος καί πρός ἁγιασμόν καί σωτηρίαν τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, ὅστις ἐστίν ἡ Ἐκκλησία.

Από την Ελλάδα η Εκκλησία της Κρήτης

Το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση τη Συνοδική Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία αποτελείτο από τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, τους Σεβασμ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, τον νέο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Μεθόδιο, καθώς και τα προσφάτως προαχθέντα μέλη του Συνοδικού Γραφείου, τον Πανοσιολ. Αρχιγραμματέα Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Βασιλάκη, τον Πανοσιολ. Υπογραμματέα Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Μπατσάκη και τον Πανοσιολ. Κωδικογράφο Αρχιμανδρίτη Ευγένιο Καρακωνσταντάκη.

Ο Παναγιώτατος υποδέχθηκε με πολλή χαρά την Αντιπροσωπεία και για μία ακόμη φορά, επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς την θυγατέρα και πρωτοναυαρχίδα Αυτής, την Εκκλησία Κρήτης.

Ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος με λόγους αφοσιώσεως και τιμής υπέβαλε προς τον Παναγιώτατο τα σεβάσματα συμπάσης της Εκκλησίας Κρήτης και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι όλοι μαζί, με ενότητα και αγάπη, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας, θα συνεχίσομε τον αγώνα της πίστεως και της μαρτυρίας στα δύσκολα αυτά χρόνια, στα οποία ζούμε.

Η επίσκεψη του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου και πασών των Συνοδικών Αντιπροσώπων της Εκκλησίας της Κρήτης στο Φανάρι ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή των στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου το πρωί της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Ιδρυτού της Πρωτοθρόνου Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος μετείχε της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Βαρθολομαίου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μαζί με όμιλο προσκυνητών και Αρχόντων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Σεβασμιώτατος, ως Συνοδικός Ιεράρχης, αρχικά έλαβε μέρος στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διεξήχθησαν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Χθες συλλειτούργησε στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι για την Θρονική εορτή.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος ευχήθηκε γράφοντας:

«Την εορτή του Πρωτοκλήτου της Ορθοδοξίας – ας χαρούμε τη διακονία του διαδόχου του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

»Η διακονία της Μητέρας Εκκλησίας είναι μια διακονία ειρήνης, αγάπης και ελπίδας για τον κόσμο. Εἰς Πολλὰ Ἔτη!».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη βοήθειας από τους συμμάχους της ακριβώς όπως το Ισραήλ»

Ζελένσκι: Να δοθεί ενιαία παγκόσμια απάντηση στην «τρομοκρατία» του Ιράν και της Ρωσίας

Η Τουρκία στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr