Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η Ρωσία μπλοκάρει τα σχέδια Ερντογάν να κατακτήσει τη Συρία μέσω της Αλ Κάιντα

Πώς η Ρωσία μπλοκάρει τα σχέδια Ερντογάν να κατακτήσει τη Συρία μέσω της Αλ Κάιντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πρόσφατη ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, μαχητικά αεροσκάφη και αποστολή στρατιωτικού υλικού, εναντιώνεται στις προσπάθειες της Τουρκίας να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ενώ οι ρωσικές ενέργειες στη βόρεια Συρία περιπλέκουν την αεροπορική εκστρατεία του Διεθνούς Συνασπισμού που ηγούνται οι ΗΠΑ, η παρέμβαση στην ουσία υπονομεύει την τζιχαντιστική – επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, η οποία είναι εντελώς άλλη και άσχετη από την παράλληλη συμμετοχή της Άγκυρας στον Διεθνή Συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα συμφώνησε να επιτρέψει στα αμερικανικά μαχητικά να χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ για να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές, η Τουρκία παραμένει δυσαρεστημένη με τον Διεθνή Συνασπισμό επειδή πλήττει μόνο τους τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα εισήλθε στον Συνασπισμό επειδή αποσκοπούσε να δημιουργήσει μια “ζώνη ασφαλείας” στη βόρεια Συρία, μεταξύ της συριακής πόλης Αζάζ και του ποταμού Ευφράτη, στην οποία υποτίθεται θα παρείχε ασφαλές άσυλο στους Σύρους αμάχους που καταδιώκονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, αυτή ήταν απλώς μια πρόφαση για να εισβάλει η Τουρκία στη Συρία και να “κόψει” στη μέση τα σχέδια των Κούρδων για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα επίσης είχε ανακοινώσει ότι μόλις δημιουργούσε τη “ζώνη ασφαλείας” στην προαναφερθείσα περιοχή, θα παραχωρούσε την ευθύνη της σε “αντάρτικες ομάδες” που όπως αποδείχτηκε είναι βραχίονες της Αλ Κάιντα.

Με άλλα λόγια, το σχέδιο Ερντογάν είναι (αυτό συνεχίζει και διακηρύττει διεθνώς), η δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” δίχως Ισλαμικό Κράτος υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα.

Μόλις οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν τους σχεδιασμούς του σουλτάνου της Άγκυρας, φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά τους, και από τον Διεθνή Συνασπισμό, δημιουργίας μιας τέτοιας ζώνης.

Ωστόσο, παρά την άρνηση των ΗΠΑ σε μια τουρκική εισβολή στη Συρία, στη δημιουργία “ζώνης ασφαλείας”, και στη συνέχεια να παραχωρηθεί αυτή στον έλεγχο των παραμάγαζων της Αλ Κάιντα, στον διεθνή Τύπο συνεχίζουν και κυκλοφορούν δημοσιεύματα που παρουσιάζουν αυτό τον σχεδιασμό ως ενεργό και μάλιστα ότι βρίσκει σύμφωνες τις ΗΠΑ. Βεβαίως πρόκειται για αρθρογραφία που προφανώς εκφράζει τους σχεδιασμούς Ερντογάν στην περιοχή.

Η Άγκυρα επίσης ήθελε τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χαλέπι, και ευρύτερα πάνω από τη βορειοδυτική Συρία. Και το απαιτούσε αυτό ώστε η Αλ Κάιντα και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) που υποστηρίζονται, εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση να μην κινδυνεύουν από τις αεροπορικές επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας.

Η Αλ Κάιντα, δηλαδή η Αλ Νούσρα όπως ονομάζεται στη Συρία, και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) έχουν συστήσει από κοινού μια συμμαχική δύναμη, στην οποία συμμετέχουν και πολλές μικρότερες τζιχαντιστικές ομάδες, η οποία ονομάζεται Στρατός της Κατάκτησης (Τζαΐς Αλ Φάτεχ). Ο Στρατός της Κατάκτησης είναι ο φερετζές πίσω από τον οποίο προσπαθούν να κρυφτούν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα αλλά και η ίδια η Τουρκία που τους υποστηρίζει.

Η Τουρκία έτσι μπορεί να αρνείται ότι υποστηρίζει την Αλ Κάιντα και υπερήφανη να δίνει όση βοήθεια μπορεί στον Στρατό της Κατάκτησης. Βεβαίως αυτή η τουρκική κουτοπονηριά έχει αποκαλυφθεί και μόνο όσοι θέλουν να κάνουν τα στραβά μάτια δεν βλέπουν ότι η Τουρκία έχει συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα για να ανατρέψει τον πρόεδρο Άσαντ.

Οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, δηλαδή του Στρατού της Κατάκτησης και οι σύμμαχοί τους, αφού κατάφεραν και κατέκτησαν την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, τώρα έχουν στραφεί ενάντια στο προπύργιο της κυβέρνησης της Δαμασκού τη Λαττάκεια.

Στη Λαττάκεια όμως βρίσκεται η ρωσική αεροπορική βάση και μερικά χιλιόμετρα παραπέρα ο ρωσικός ναύσταθμος στη Συρία. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, ότι η επιθετικότητα του Ερντογάν στη Συρία, την οποία θέλει να τη μετατρέψει σε προτεκτοράτο του με τη βοήθεια της Αλ Κάιντα, κινητοποίησε τη Ρωσία.

Η αποστολή και στάθμευση ρωσικών μαχητικών τύπων SU-30M, SU-24M και SU-25, όπως και επιθετικών ελικοπτέρων στο διεθνές αεροδρόμιο Αλ Άσαντ της Λαττάκειας, το οποίο μετατρέπεται ταχύτατα σε ρωσική βάση, ορθώνει τείχος στην τουρκική επιθετικότητα που είχε στόχο να καταλάβει και τη Λαττάκεια βάζοντας μπροστά τους τζιχαντιστές συμμάχους της.

Από εδώ και πέρα όλοι περιμένουν να δουν εάν η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στη Λαττάκεια θα είναι καθαρά αμυντική, ή εάν οι ρωσικές δυνάμεις θα περάσουν στην αντεπίθεση για να συντρίψουν τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία τζιχαντιστές.

Μέχρι στιγμής όλοι εκτιμούν ότι οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει οι Ρώσοι στη Λαττάκεια δείχνουν να προορίζονται μόνο για αμυντικό πόλεμο και ότι δεν επαρκούν για μια μεγάλη αντεπίθεση που θα βοηθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν πόλεις που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές του Στρατού της Κατάκτησης.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές ενάντια στην Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα αλλά και στο Ισλαμικό Κράτος ανεξάρτητες από τις επιχειρήσεις που διεξάγει ο Διεθνής Συνασπισμός.

Η ρωσική στρατηγική φαίνεται ότι επιδιώκει να ενισχύσει τα κυβερνητικά στρατεύματα ώστε να ισχυροποιηθεί ο Άσαντ για να μπορέσει να διαπραγματευθεί μια πολιτική λύση που θα δώσει τέλος στον πόλεμο.

Η Τουρκία, που βλέπει να μαζεύεται πολύς κόσμος στην περιοχή, σε έναν πόλεμο που θεωρούσε “δικό της” με την ανοχή της Δύσης, έχει αρχίσει και εκνευρίζεται. Παράλληλα έχει και το κουρδικό μέτωπο ανοιχτό.

Η Τουρκία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ενταχθεί η Ρωσία στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Θέλει επίσης να δει τον Άσαντ να έχει τη μοίρα του Καντάφι.

Η Τουρκία προωθεί παγκοσμίως την προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση Άσαντ είναι η μοναδική αιτία του κακού, σαν να μην υπάρχουν τζιχαντιστές, και μάλιστα για να πιέσει και την Ευρώπη να συμφωνήσει μαζί της προώθησε χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες από τις αρχές του 2015 μέσω Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να στείλει στη συνέχεια τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης, να εισηγηθεί το τουρκικό σχέδιο για δημιουργία “ζώνης ασφαλείας”, ώστε να μένουν εκεί οι πρόσφυγες και να μην έρχονται στην Ε.Ε.

Είναι τόσο ανόητος ο Ερντογάν και μαζί του ο ιδεοληπτικός Νταβούτογλου, που νόμισαν ότι ένα σχέδιο που έχουν απορρίψει (μέχρι στιγμής) οι ΗΠΑ θα το έκαναν δεκτό οι Γερμανοί ή -ακόμα περισσότερο- οι Γάλλοι. Εν προκειμένω ο Βούλγαρος πρωθυπουργός λειτούργησε ως χρήσιμος ηλίθιος αγγελιοφόρος των Τούρκων (στο καλό σενάριο).

Οι Ρώσοι φαίνεται ότι αυτό που τους ενδιαφέρει σε πρώτη φάση δεν είναι τόσο να χτυπήσουν το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο σφυροκοπούν ικανοποιητικά οι ΗΠΑ, αλλά να διαλύσουν τους τζιχαντιστές συμμάχους της Τουρκίας, τον Στρατό της Κατάκτησης. Τον ίδιο όμως τζιχαντιστικό Στρατό της Κατάκτησης, δηλαδή την Αλ Κάιντα, η Άγκυρα προσπαθεί να τον “πουλήσει” στη Δύση ως τους “μετριοπαθείς αντάρτες”, τους “καλούς ανθρώπους της επόμενης ημέρας”.

Δηλαδή, η Τουρκία προσπαθήσει να εμφανίσει και να καθιερώσει τις συμμορίες της Αλ Κάιντα στη Συρία ως συμμάχους της Δύσης. Ο Ερντογάν προφανώς θεωρεί ότι όλη η Δύση αποτελείται από ηλίθιους και αυτός είναι ο μόνος έξυπνος.

Ο Ερντογάν, όμως, δεν το βάζει κάτω. Εάν στριμωχθεί τότε θα ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία (με την οποία η Τουρκία έχει γίνει “αδελφούλα” μετά την ενθρόνιση του νέου βασιλιά), να προμηθεύσει τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα με αντιαρματικά βλήματα TOW για να καταστρέψουν τα ρωσικά τανκς και τεθωρακισμένα.

Δεν είναι κρυφό ότι Τουρκία και Σαουδική Αραβία ακολουθούν διαφορετική πολιτική από αυτή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Τυπικά παραμένουν σύμμαχοι και μάλιστα ένθερμοι της Ουάσιγκτον, αλλά φαίνεται ότι Τουρκία και Σαουδική Αραβία αισθάνονται αρκετά δυνατές ώστε να αψηφούν τις ΗΠΑ και να κάνουν τα δικά τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ έλεγαν στις ΗΠΑ να μην ανησυχεί και ότι εκείνες θα υποστήριζαν τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, στην ουσία ενίσχυσαν, στήριξαν και εξόπλισαν τους τζιχαντιστές συμμάχους τους. Όταν οι ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι πλέον δεν υπήρχαν μετριοπαθείς αντάρτες στη Συρία, είχαν εξαφανιστεί ή απορροφηθεί από τις τζιχαντιστικές συμμορίες, ήταν τραγικά αργά. Τουρκία και Σαουδική Αραβία είχαν στρώσει το παιχνίδι όπως τους συνέφερε και μάλιστα με αμερικανικά όπλα.

Διεθνείς αναλυτές λένε ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να εμφανίσει την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία ως μια επανάληψη του πολέμου στο Αφγανιστάν (μια προπαγάνδα που έχει ήδη ξεκινήσει), όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη χώρα για να υποστηρίξει την κομμουνιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν ενάντια στους Ταλιμπάν.

Η Άγκυρα είναι πρόθυμη να τραβήξει τον τζιχαντισμό στα άκρα και η υπενθύμιση της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν (27 Δεκεμβρίου 1979 – 15 Φεβρουαρίου 1989) θα ρίξει ακόμα περισσότερο λάδι στην ανεξέλεγκτη φωτιά που έχει ανάψει ο Ιερός Πόλεμος (τζιχάντ).

Διαβάστε ακόμα: Συναγερμός σε ΗΠΑ και Δύση από την υποστήριξη της Τουρκίας στην Αλ Κάιντα

Με πληροφορίες από το Business Insider

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Σαουδική Αραβία: Υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 6 ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS στην Κριμαία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr