Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

100 δισ. δολάρια ξόδεψε η Σαουδική Αραβία για να “εξάγει” το ακραίο Ισλάμ

100 δισ. δολάρια ξόδεψε η Σαουδική Αραβία για να “εξάγει” το ακραίο Ισλάμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί άρχισαν επιτέλους να λαμβάνουν υπόψη τους τις διασυνδέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την τρομοκρατία, λέει ο Τρίτα Παρσί, πρόεδρος του Εθνικού Ιρανικού Αμερικανικού Συμβουλίου.

“Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στην κάλυψη [των γεγονότων] από τα Μέσα τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεν είναι τόσο το ποσοστό της κριτικής προς τη Σαουδική Αραβία, αλλά η σιωπή [που επικρατούσε] για τον ρόλο της Σαουδική Αραβίας που έχει αρχίσει να αλλάζει δραματικά”, είπε ο Παρσί στο ιρανικό Press TV.

Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες άρχισαν να θίγουν τις διασυνδέσεις μεταξύ της τρομοκρατίας και των 100 δισ. δολαρίων που ξόδεψε η Σαουδική Αραβία για να χρηματοδοτεί θρησκευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, ιδρύματα που προωθούν τον εξτρεμιστικό Ουαχαμπισμό και τη σαλαφιστική ιδεολογία.

Η Σαουδική Αραβία, για να “φτιάξει” το προφίλ της, ανακοίνωσε τη σύσταση της Ισλαμικής Στρατιωτικής Συμμαχίας ενάντια στην τρομοκρατία, μια συμμαχία που μετέχουν σουνιτικά μουσουλμανικά κράτη, ωστόσο, πριν λαλήσει τρεις το Πακιστάν και η Μαλαισία διέψευσαν ότι είναι μέλη της εν λόγω συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία τις ανακοίνωσε δίχως ως μέλη χωρίς καν να τις ρωτήσει.

Η Σαουδική Αραβία ξοδεύει τεράστια ποσά σε τζαμιά, κατηχητικά, θεολογικές σχολές, σε χώρες όπως η Μαλαισία και το Πακιστάν και παρείχε πρόσφατα στον Λίβανο σημαντική στρατιωτική βοήθεια. Οι Σαουδάραβες λοιπόν θεωρούν ότι μπορούν να υπολογίζουν σε χάρες εξαιτίας της γενναιοδωρίας τους. Ορισμένες φορές έχουν μια φουσκωμένη ιδέα για την παγκόσμια σημαντικότητά τους, επειδή ξοδεύουν χρήματα ολόγυρα.

Οι New York Times υποδέχτηκαν με σκεπτικισμό την ανακοίνωση της “αντιτρομοκρατικής” συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας με 34 κράτη μέλη.

“Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να δεις τη Σαουδική Αραβία, ένα ηγετικό σουνιτικό κράτος, ως έναν σοβαρό εταίρο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος εκτός εάν σταματήσει να χρηματοδοτεί τα ουαχαμπίστικα κατηχητικά και τους ιμάμηδες που διαδίδουν τα ίδια εξτρεμιστικά δόγματα που βρίσκονται και στον πυρήνα της ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους. Αν και το Ισλαμικό Κράτος έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Σαουδική Αραβία, οι Σαουδάραβες ηγέτες μέχρι στιγμής περισσότερο ανησυχούν για τους σιίτες που καθοδηγούνται από το Ιράν, το οποίο θεωρούν τον μεγαλύτερο αντίπαλό τους”, έγραψαν οι New York Times σε ένα άρθρο άποψης.

Επιπροσθέτως, η λονδρέζικη Evening Standard πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο μέσα από το οποίο καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση “να σταματήσει τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό και χρηματοδοτούν ουαχαμπίστικα βιβλία, τζαμιά και σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η ιδεολογία του Ουαχαμπισμού που προωθεί η Σαουδική Αραβία “προπαγανδίζει μια ιδεολογία μίσους ενάντια στους ‘απίστους’, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται Χριστιανοί, Εβραίοι, Σιίτες, Σούφι, Σουνίτες μουσουλμάνοι που δεν ακολουθούν τον ουαχαμπισμό, Ινδουϊστές, άθεοι κ.α.”.

Η εφημερίδα μάλιστα κάνει και μια χαρακτηριστική σύγκριση. Η Σοβιετική Ένωση για προπαγάνδα είχε ξοδέψει μόνο 7 δισ. δολάρια ενώ η Σαουδική Αραβία τα τελευταία 30 χρόνια περισσότερα από 100 δισ. δολάρια”.

Ο Ουαχαμπισμός, επίσης Σαλαφισμός, είναι ένα σουνιτικό κίνημα ευαγγελιζόμενο την επιστροφή στο αυθεντικό Ισλάμ, θεμελιωμένο στο Κοράνι και τη Σούνα.

Σήμερα, ο όρος περιγράφει ένα κίνημα σύνθετο ριζοσπαστικό, συγκροτούμενο συγκεκριμένα από ένα κίνημα παραδοσιακό και ένα κίνημα τζιχαντιστών. Όλα αυτά τα κινήματα δίνουν έμφαση στην αδιάλειπτη, χωρίς αλλαγές, συνέχεια του Ισλάμ των πρώτων αιώνων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Γερμανία: Οι μουσουλμάνοι μαθητές θεωρούν σημαντικότερο το Κοράνι από τους νόμους του γερμανικού κράτους

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr