Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το έριξαν στη λιτότητα οι Σαουδάραβες!

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Μνημόνιο” με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εξήγγειλε η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να πληρώσει τη στρατηγική που εφάρμοσε για να διασφαλίσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου διατηρώντας χαμηλές τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Το σαουδαραβικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του 2016, αναφέροντας ότι για τρίτη συνεχή χρονιά θα είναι αρνητικός. Το έλλειμμα υπολογίζεται στα 87 δισ. δολάρια, ήτοι 11% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο κόκκινο και τα κρατικά ταμεία «πληρώνουν» την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο κόστιζε 115 δολάρια το βαρέλι το 2014 και σήμερα έχει χάσει το 68% της αξίας του. Ο «μαύρος χρυσός» εκπροσωπεί το 90% των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας και η πτώση δείχνει τρομακτική για μια χώρα συνηθισμένη να συσσωρεύει εκατομμύρια.

Με σκοπό τη δημοσιονομική προσαρμογή, οι δημόσιες δαπάνες του βασιλείου θα περιοριστούν το 2016 στα 224 δισ. δολάρια από τα περίπου 260 δισ. δολάρια το 2015. Από σήμερα αυξάνονται τα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφελείας σταδιακά σε ορίζοντα πενταετίας καθώς και οι τιμές της βενζίνης και οι δασμοί στην ηλεκτρική ενέργεια για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Παράλληλα, όμως, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προβλέπει δαπάνες για την άμυνα ύψους 56,7 δισ. δολαρίων, την υψηλότερη δαπάνη για το 2016, καθώς το βασίλειο εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τις δυνάμεις των σουνιτών στον εμφύλιο της Υεμένης, τον δεύτερο παράγοντα πίσω από τα δημοσιονομικά του προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Σαουδική Αραβία: Αποκεφαλίζουν καταδικασμένους και τους σταυρώνουν σε δημόσια θέα

Ο Ερντογάν εκβιάζει το Ιράκ με το νερό για να πάρει πετρέλαιο και πόλεμο κατά του PKK – Επίσκεψη σε Βαγδάτη και Ερμπίλ

Η Κίνα ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr