Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι σιίτες καλούν σε επανάσταση στη Σαουδική Αραβία – Οργή για τον Νιμρ Αλ Νιμρ

Οι σιίτες καλούν σε επανάσταση στη Σαουδική Αραβία – Οργή για τον Νιμρ Αλ Νιμρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δραματικές ώρες στον μουσουλμανικό κόσμο μετά τον αποκεφαλισμό του σιίτη σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

Στην ανατολική επαρχία του Κατίφ, στη Σαουδική Αραβία, στις ακτές του Περσικού Κόλπου, σιίτες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους ενάντια στη βασιλική οικογένεια της χώρας, καλώντας σε επανάσταση των σιιτών της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στη σουνιτική βασιλική οικογένεια των Σαούντ.

Βλέπετε τις φωτογραφίες από τη διαδήλωση που έχουν αναρτηθεί στο Twitter και έχουν ξεφύγει από τη λογοκρισία:

qatif1

qatif2

Το Κατίφ, όπως βλέπετε και στον χάρτη, είναι στις ακτές του Περσικού Κόλπου:

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ και στο Ιράκ, του οποίου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι σιίτες μουσουλμάνοι, όπως και η κυβέρνηση της Βαγδάτης ελέγχεται από τους σιίτες.

Το μέλος του Υπάτου Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράκ, ο σεΐχης Χαμούντι, δήλωσε ότι ο αποκεφαλισμός του Νιμρ Αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας στέλνονται στο Κατίφ

Ο αποκεφαλισμός του σιίτη πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη, σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ, έχει ξεσηκώσει όλο τον σιιτικό μουσουλμανικό κόσμο ενάντια στη σουνιτική Σαουδική Αραβία.

Το βασίλειο ανησυχεί για πιθανή εξέγερση του σιιτικού πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είναι συγκεντρωμένος στα ανατολικά, στις ακτές του Περσικού Κόλπου, και στα νοτιοδυτικά, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.

Ο Νιμρ Αλ Νιμρ ήταν μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες των σιιτών στη Σαουδική Αραβία και μετά τον αποκεφαλισμό του έγινε μάρτυρας και σύμβολο εξέγερσης ενάντια στη βασιλική οικογένεια.

saudi_arabia

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter και σας αναδημοσιεύουμε μια ενδεικτικά, δείχνουν στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας να μεταφέρονται ήδη προς τις σιιτικές περιοχές του βασιλείου για να προλάβουν την εξέγερση, μιας και το σιιτικό στοιχείο βράζει και ζητά εκδίκηση.

Το Ιράν απειλεί να «εξαλείψει» τη βασιλική οικογένεια των Σαούντ

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Ιράν, στον αποκεφαλισμό του σιίτη πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία είναι άκρως ανησυχητικές.

Κορυφαίοι Ιρανοί πολιτικοί άνδρες απειλούν τη Σαουδική Αραβία με πόλεμο. Όπως μεταδίδει το ιρανικό PRESS TV, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χατάμι (Mohammad Khatami), δήλωσε ότι «η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας θα εξαλειφθεί από τις σελίδες της ιστορίας», για την εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ.

Κορυφαίος Ιρανός βουλευτής, σύμφωνα πάντα με το ίδιο Μέσο, δήλωσε ότι η εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ «βάζει φωτιά σε όλη την περιοχή», ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βουλής του Ιράν δήλωσε ότι «το Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό στο έγκλημα της Σαουδικής Αραβίας».

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες τη Σαουδική Αραβία ότι η εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ «θα κοστίσει στη Σαουδική Αραβία ακριβά!».

Αποκεφαλίστηκαν 47 πολιτικοί κρατούμενοι

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 το πρωί η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε 47 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον σιίτη θρησκευτικό και πολιτικό ηγέτη Νιμρ Αλ Νιμρ, κατηγορούμενους για πράξεις τρομοκρατίας και συνωμοσία κατά του καθεστώτος. Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες, σύμφωνα με τις Αρχές του βασιλείου, είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα μεταξύ των ετών 2003 και 2006.

Ο Νιμρ Αλ Νιμρ και άλλοι 6 κατηγορούνταν ότι ενορχήστρωσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μεταξύ του 2011 και του 2013, στις οποίες 20 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους.

Νωρίτερα το 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας είχε απορρίψει αίτημα να μην εκτελεστεί ο Νιμρ Αλ Νιμρ.

Τους αποκεφαλισμούς χαιρέτησε με ικανοποίηση και ο Μεγάλος Μουφτής της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσα στο 2015 η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας αποκεφάλισε συνολικά 158 θανατοποινίτες, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο ότι οι εκτελέσεις έγιναν αμέσως μετά το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία όπου επισημοποίησε τη συμμαχία της Τουρκίας με το θεοκρατικό βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαουδική Αραβία: Υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν – Πρώτος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Την ίδια ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στο εσωτερικό του προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις γυναικών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr