Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαουδική Αραβία: Γιατί είναι η επόμενη Συρία…

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι εσωτερικές αναταραχές στη Σαουδική Αραβία, η απειλή οικονομικής αστάθειας λόγω των τιμών του πετρελαίου και οι συνεχείς διαμάχες με τους γείτονες της την απειλούν με έκρηξη γράφει σε εκτενές άρθρο της η National Interest.

Η Σαουδική Αραβία σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η επόμενη ιδανική χώρα για το Ισλαμικό Κράτος, που μπορεί να γίνει “Συρία”.

Από τα 28 εκατομμύρια που ζουν στη Σαουδική Αραβία, οι μετανάστες αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού και τα τρία τέταρτα του εργατικού δυναμικού.

Η ανεργία των νέων κάτων των 30 ετών, είναι 30% και αυτοί που έχουν αυτή την ηλικία αποτελούν το 70% του συνολικού πληθυσμού.

Τόσο οι Σαουδάραβες όπως και οι ξένοι υπόκεινται στη Σαρία που εκδίδεται από τη βασιλική οικογένεια και τους ιεροκήρυκες. Αυτοί οι άκαμπτοι κανόνες προκαλούν εντάσεις συχνά μεταξύ μεταναστών και γηγενούς πληθυσμού.

Ενώ λοιπόν μερικοί ποθούν έναν εκσυγχρονισμό, οι συντηρητικοί τους υποχρεώνουν σε μεγαλύτερη θρησκευτική ακαμψία προκαλώντας τριβές στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας και του πληθυσμού στο σύνολο του.

Η άνοδος του βασιλιά Σαλμάν το περασμένο έτος, έριξε λάδι στη φωτιά ενώ η εσωτερική πολιτική της βασιλικής οικογένειας, προσθέτει ένα ακόμη στρώμα αβεβαιότητας ανοίγοντας την πόρτα σε τρομοκρατικές ομάδες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αστάθεια.

Η Σαουδική Αραβία έχει πληγεί την ίδια ώρα πολύ σκληρά από την πτώση των τιμών πετρελαίου και υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην ιστορία. Το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή εσόδων με το 80% των χρημάτων του προϋπολογισμού να προέρχεται από την εξόρυξη πετρελαίου.

Η Σουδική Αραβία την ίδια στιγμή είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές τρομοκρατών για το Ιράκ και τη Συρία με περίπου 2.000 Σαουδάραβες τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, η χώρα του Κόλπου είναι η βάση του μεγαλύτερου αριθμού χρηστών του Twitter που στηρίζουν τους τζιχαντιστές.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι τρομοκράτες θα γυρίσουν μια μέρα όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, κι έτσι η Σαουδική Αραβία θα γίνει νέο θέατρο του τρόμου στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία τέλος, στη σύγκρουση στην Υεμένη εξαντλεί τους πόρους της και υπονομεύει την πολιτική της υπεραξία.

Η Σαουδική Αραβία μπορεί να γίνει ένας ενοποιητικός παράγοντας για τους τρομοκράτες ως στόχος, από τη στιγμή που συνεργάζεται με τη Δύση.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, καταλήγει η National Interest, υποδεικνύουν ότι η Σαουδική Αραβία είναι ιδανικό μέρος για μια εξέγερση και το βασίλειο πιθανόν να υποστεί τις συνέπειες των επιλογών του, όταν αρχίσουν να επιστρέφουν οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr