Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωτοφανής κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας: Οι Αμερικανοί επέλεξαν τους Κούρδους!

Πρωτοφανής κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας: Οι Αμερικανοί επέλεξαν τους Κούρδους!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Οι Αμερικανοί χαστούκισαν άγρια τον Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θεωρούν τους Κούρδους της Συρίας “τρομοκράτες”, όπως τους αποκαλεί η Άγκυρα.

Σε μια κίνηση πρωτοφανούς αλαζονείας αλλά και χαρακτηριστικό δείγμα της νεοοθωμανικής τρέλας, οι Τούρκοι κάλεσαν τον Αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις!

Υπενθυμίζουμε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του TRIBUNE τη Δευτέρα: Οι ΗΠΑ «τελειώνουν» τα σχέδια Ερντογάν και Μέρκελ – Ο μαφιόζος απειλεί τον Ομπάμα!

Και επειδή κανένας Τούρκος μαφιόζος δεν μπορεί να απειλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε στον παρανοϊκό σουλτάνο ότι δεν θεωρεί τους Κούρδους της βόρειας Συρίας “τρομοκράτες”.

Ο τσαμπουκάς Ερντογάν στον Ομπάμα

Σκληρή επίθεση στις ΗΠΑ, εξαιτίας της πρόσφατης επίσκεψης συνεργάτη του Μπαράκ Ομπάμα στην κουρδοκρατούμενη συριακή πόλη Κομπάνι, εξαπέλυσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την Ουάσιγκτον να επιλέξει αν ο πραγματικό σύμμαχός της είναι οι Κούρδοι ή η Άγκυρα.

«Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Εγώ είμαι ο εταίρος σας ή είναι οι τρομοκράτες στο Κομπάνι;», διαμήνυσε ο κ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον τουρκικό Τύπο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του αμερικανικού αντιπροσώπου στην συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ ΜακΓκούρκ, να επισκεφτεί πριν από λίγες ημέρες τις δυνάμεις του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που προστάτευσαν το Κομπάνι από τους τζιχαντιστές και έχουν δώσει σειρά μαχών στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Συρίας.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η επίσκεψη ΜακΓκούρκ έχει προκαλέσει «δυσπιστία» απέναντι στην Ουάσιγκτον, αποσαφηνίζοντας εκ νέου ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση και εταίρο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία ανησυχεί ότι ο κατακερματισμός της γειτονικής Συρίας και του Ιράκ λόγω της δράσης του ISIS θα δώσει στις κουρδικές μειονότητες την ευκαιρία να προωθήσουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στόχος που ενισχύεται από τις επιτυχίες των Κούρδων μαχητών εναντίον των τζιχαντιστών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχτεί τη διαμόρφωση μίας «de facto κατάστασης» στη Συρία που δεν θα συνάδει με τα συμφέροντά της, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τις θέσεις της απέναντι σε κάθε αναδυόμενο σενάριο.

Και η Αμερική το ξεκαθάρισε: Σύμμαχοί τους οι Κούρδοι!

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Άγκυρα εκλήθη τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τον οποίο το σημαντικότερο κόμμα των Κούρδων της Συρίας δεν είναι «τρομοκρατική οργάνωση» για την Ουάσιγκτον.

Οι τουρκικές Αρχές, οι οποίες θεωρούν το συριακό – κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) «τρομοκρατική» οργάνωση, εξέφρασαν στον πρεσβευτή των ΗΠΑ την «δυσφορία» τους για τα σχόλια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, που είπε ότι δεν θεωρεί ότι το PYD είναι «τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές της Τουρκίας, των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ΕΕ.

Η Ουάσινγκτον όμως υποστηρίζει το PYD, και συγκεκριμένα τον στρατό YPG που έχει συστήσει, στην εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Τη Δευτέρα, ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά απόψεων ανάμεσα στα δύο συμμαχικά κράτη μέλη του NATO σχετικά με το PYD, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε:

«Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι κάτι που έχουν πει οι Τούρκοι. Εμείς, όπως γνωρίζετε, δεν θεωρούμε το PYD τρομοκρατική οργάνωση».

Για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν…

Ο Ερντογάν ζήτησε με ύφος τσαμπουκά τζιχαντιστή χαλίφη από τις ΗΠΑ να επιλέξουν ποιον θεωρούν σύμμαχό τους. Εκείνον ή τους Κούρδους.

Και η Ουάσιγκτον, που δεν μπορεί να επιτρέπει σε κανέναν να την εκβιάζει ή να την απειλεί, έδωσε στον Ερντογάν την απάντηση που δεν περίμενε: Οι Αμερικανοί του είπαν εμμέσως πλην σαφώς ότι επιλέγουν τους Κούρδους.

Ο Ερντογάν πλέον έχει ξεκάθαρα απέναντί του τους Ρώσους και τώρα βάζει και τους Αμερικανούς, δίχως να κρατούνται τα προσχήματα.

Μόνη σύμμαχος του Ερντογάν στη Δύση η ταλαίπωρη Μέρκελ…

Εμείς σας τα είχαμε γράψει από τη Δευτέρα και δικαιωνόμαστε. Διαβάστε εδώ: Οι ΗΠΑ «τελειώνουν» τα σχέδια Ερντογάν και Μέρκελ – Ο μαφιόζος απειλεί τον Ομπάμα!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr