Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καταρρέουν οι μισθοφόροι του Ερντογάν στη βορειοδυτική Συρία (βίντεο + χάρτες)

Καταρρέουν οι μισθοφόροι του Ερντογάν στη βορειοδυτική Συρία (βίντεο + χάρτες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άγριες μάχες μαίνονται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, μεταξύ του επισήμως μισθοδοτούμενου από την Άγκυρα ισλαμιστικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκαν σε κονβόι με νταλίκες που είχε εισέλθει από την Τουρκία μεταφέροντας εφόδια στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Οι μάχη που θα παρακολουθήσετε δόθηκε στην ύπαιθρο της πόλης Αζάζ, από τα συνοριακά περάσματα της οποίας εισέρχεται η τουρκική βοήθεια σε εφόδια και πολεμοφόδια. Είναι η ίδια περιοχή που πριν μερικούς μήνες η ρωσική πολεμική αεροπορία βομβάρδιζε τουρκικές νταλίκες.

MAP_AZAZ

Στον χάρτη βλέπετε ότι το μέτωπο των φιλότουρκων ισλαμιστών στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού έχει καταρρεύσει.

Με πράσινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) και η σύμμαχός του Αλ Κάιντα. Με μαύρο χρώμα είναι το Ισλαμικό Κράτος, με κόκκινο χρώμα είναι οι κυβερνητικοί και με κίτρινο οι Κούρδοι.

Όπως βλέπετε οι μισθοφόροι της Άγκυρας (με πράσινο χρώμα) έχουν υποχωρήσει γύρω από τις πόλεις Αζάζ και Μαρέα. Η πόλη Μαρέα έχει αποκλειστεί πλήρως, αφού πίσω της έχει τους Κούρδους. Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν πριν μερικούς μήνες η Μαρέα είχε συμφωνήσει να παραδοθεί στους Κούρδους, ο Ερντογάν δεν τους άφησε. Τώρα κινδυνεύει να πέσει στο Ισλαμικό Κράτος.

Στην Αζάζ η κατάσταση είναι επίσης απελπιστική. Με το ζόρι κρατάνε οι φιλότουρκοι ανοιχτό τον “διάδρομο” ανεφοδιασμού τους από την Τουρκία. Και σε αυτή την περίπτωση έχουν πλάτη τους Κούρδους, με τους οποίους βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

aleppo

Ο Ερντογάν έχει βάλει στο μάτι να καταλάβει τα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη βορειοδυτική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, εδώ και δύο χρόνια. Ο λόγος που θέλει να τα καταλάβει είναι για να μην ενωθούν τα κουρδικά εδάφη που βρίσκονται στα ανατολικά του Ευφράτη με το καντόντι της Εφρίν τέρμα βορειοδυτικά.

Επειδή οι Αμερικανοί δεν τον αφήνουν να εισβάλει στη Συρία, στην περιοχή που δήλωνε ότι ήθελε να δημιουργήσει “ζώνη ασφαλείας” υποτίθεται για τους πρόσφυγες, έβαλε τους φιλότουρκους τζιχαντιστές να επιτεθούν στις αρχές Απριλίου στο Ισλαμικό Κράτος ώστε να κατακτήσουν εκείνοι για λογαριασμό του την περιοχή.

Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όπως ήταν διαμοιρασμένα τα εδάφη πριν ξεκινήσει η μάχη τον Απρίλιο και μέσα στο κόκκινο πλαίσιο η “ζώνη ασφαλείας” που ήθελε να δημιουργήσει ο Ερντογάν:

aleppo_north_map

Ωστόσο, παρά την υποστήριξη που παρέχει στους φιλότουρκους του FSA και της Αλ Κάιντα με πυρά πυροβολικού μέσα από τα τουρκικά σύνορα, αεροπορικές επιδρομές, εφόδια, όπλα, μέχρι και Τούρκους κομάντος έχει στείλει να παριστάνουν τους “αντάρτες”, όπως βλέπετε το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει αήττητο.

Τώρα εδώ υπάρχουν δύο σενάρια. Ή θα αρχίσουν οι Κούρδοι την επίθεση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, για να καταλάβουν τα ίδια εδάφη που επιθυμεί και ο Ερντογάν, αφού πρώτα καταρρεύσουν πλήρως οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές και φαίνεται να έχουν την έγκριση των ΗΠΑ για αυτή την επίθεση, ή ο Ερντογάν θα βρει αφορμή, εξαιτίας και των βομβαρδισμών που δέχεται η τουρκική πόλη Κιλίς από το Ισλαμικό Κράτος, να εισβάλει με τον τουρκικό στρατό στη Συρία.

Εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία όμως, πέρα από τη ρητή απαγόρευση των Αμερικανών, έχει προειδοποιηθεί και από τη Ρωσία ότι θα σημάνει τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την επίθεση των τζιχαντιστών του ISIS σε φάλαγγα φορτηγών που μετέφερε εφόδια από την Τουρκία προς την Αζάζ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr