Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρουμανία μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ – Αντιδρά ο Πρόεδρος Γιοχάνις

Η Ρουμανία μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ – Αντιδρά ο Πρόεδρος Γιοχάνις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα υποσχέθηκε από την Ουάσιγκτον ότι η χώρα της θα μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με τον Ρουμάνο πρόεδρο να εκφράζει άμεσα την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή.

Η Ρουμάνα πρωθυπουργός παραχώρησε μια ομιλία την πρώτη μέρα του ετήσιου συνεδρίου του ισραηλινού λόμπι AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων) στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η δήλωσή της αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς το Βουκουρέστι κατέχει αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι μετά την ολοκλήρωση από όλους τους εμπλεκόμενους συνταγματικούς φορείς εγώ, ως πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι, θα μεταφέρει την πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε η Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Μια τέτοια κίνηση, που ακολουθεί την πορεία που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τον Ρουμάνο αρχηγό του κράτους για να γίνει πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο κεντροδεξιός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβερνητική αριστερή πλειοψηφία, αντιτίθεται στην επιθυμία της κυβέρνησης να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.

«Με τις δηλώσεις της για τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η Ντάντσιλα αποδεικνύει και πάλι την πλήρη άγνοιά της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και για τις σημαντικές αποφάσεις του ρουμανικού κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος Γιοχάνις.

Κατηγορώντας την πρωθυπουργό για «βιασύνη να προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις, ελλείψει οποιασδήποτε απόφασης στο θέμα αυτό», ο αρχηγός του ρουμανικού κράτους επισήμανε ότι δεν έλαβε μια αναλυτική έκθεση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να σταθμίζει τα επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτής της προσέγγισης.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος είχε προηγουμένως θεωρήσει ότι η μεταφορά της πρεσβείας «θα αποτελούσε μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και υποστήριξε ότι το Βουκουρέστι πρέπει να διατηρήσει μια «ισορροπημένη στάση και μια θέση ίσων αποστάσεων» στην Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ο οποίος έφτασε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον για να παραστεί στο συνέδριο του AIPAC είχε ζητήσει τον Ιανουάριο από την Ρουμάνα ομόλογό του να ανακοινώσει τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας στην Ιερουσαλήμ.

«Ευχαριστώ την φίλη μου, την πρωθυπουργό της Ρουμανίας για την ανακοίνωση της στο AIPAC ότι θα αναλάβει την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για το άνοιγμα της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε ο Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ στο λογαριασμό του στο twitter.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Ελευθεροτεκτονισμός: Ο Εμμανουήλ Γερακιός ανακοίνωσε τη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ και στον Σκωτικό Τύπο

Το Ισραήλ θέλει να αγοράσει λιμάνι στην ελεύθερη Κύπρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr