Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σουηδία ξεμένει από μετρητά

Η Σουηδία ξεμένει από μετρητά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σουηδία,

Στη Σουηδία τα μετρητά τείνουν να εξαλειφθούν, γεγονός που αποδεικνύεται από την πολιτική που ακολουθείται μέχρι και στα πιο πολυσύχναστα μέρη.

Ενδεικτικά, το μουσείο της Στοκχόλμης που είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τουρίστες στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, δέχεται μόνο πιστωτικές κάρτες.

Για την ιστορία, το εισιτήριο κοστίζει 250 κορώνες, δηλαδή 25 ευρώ.

Επίσης στα καταστήματα της αλυσίδας ΙΚΕΑ διαπιστώθηκε πως η πλειονότητα των πελατών πλήρωνε με πλαστικό χρήμα, οπότε και για μια δοκιμαστική περίοδο τα καταστήματά της δεν δέχονταν μετρητά. Όμως οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων έφεραν και πάλι τη χρήση μετρητών.

Ο επικεφαλής του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της ΙΚΕΑ, Patric Burstein, υπερασπίζεται την cash free πολιτική της εταιρείας αναφέροντας πως «τα μετρητά δημιουργούν μικροπροβλήματα, μπορεί να χαθούν, να κάνεις λάθος ενώ τα μετράς. Τώρα δεν έχουμε τέτοια προβλήματα και το προσωπικό είναι χαρούμενο».

Στα επόμενα έξι χρόνια αναμένεται ένας στους δύο καταστηματάρχες στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων να σταματήσει να δέχεται μετρητά ενώ οι πολίτες αποφεύγουν μέχρι και την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.

Οι τράπεζες γενικά ενθαρρύνουν τη χρήση καρτών, καθώς οι συναλλαγές αποβαίνουν σε αυτή την περίπτωση πιο επικερδείς για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ταυτόχρονα, η μείωση των ληστειών τραπεζών που έγιναν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι τράπεζες προτιμούν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά.

Δεν είναι όμως όλοι υπέρ του πλαστικού χρήματος.

Πρώτα και κύρια οι ηλικιωμένοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της νέας τεχνολογίας ενώ αρκετοί αρνούνται να χρησιμοποιήσουν smarthones για να ελέγχουν τις συναλλαγές τους.

Το θέμα της χρήσης των μετρητών στη Σουηδία έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή και την Κεντρική Τράπεζα.

Μάλιστα, οι αρμόδιες οικονομικές Αρχές ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις της χώρας να συνεχίζουν να δέχονται μετρητά μέχρι να καταλήξουν με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί ο περιορισμός τους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας «Riksbank» σχεδιάζει μέσα στο 2019 τη δοκιμή μιας ηλεκτρονικής κορώνας (νόμισμα) που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μετρητά ή τουλάχιστον να καθησυχάσει όσους φοβούνται και αποφεύγουν τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Nordic Response 24: Ξεκίνησε η μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στον βορρά – Συμμετέχουν Φινλανδία και Σουηδία

Η Ρωσία θα εφαρμόσει «αντίμετρα» στη Σουηδία επειδή εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ

Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τον πόλεμο – Ανάλυση Bloomberg

SÄPO: Προειδοποίηση για ρωσική απειλή στην Αρκτική

Ουγγαρία: Τη Δευτέρα αναμένεται η συζήτηση στη Βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr