Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν «πούλησε» τους Ουιγούρους για να κερδίσει την υποστήριξη της Κίνας

Ο Ερντογάν «πούλησε» τους Ουιγούρους για να κερδίσει την υποστήριξη της Κίνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία αναγνωρίζει το γεγονός ότι ο λαός της αυτόνομης περιοχής των Ουιγούρων (τουρκική φυλή) της Σιντζιάνγκ ζει ευτυχισμένη ζωή, μετέδωσαν την Τρίτη κινεζικά κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, που το κατηγορεί ότι έχει δημιουργήσει κέντρα «επαγγελματικής κατάρτισης» για να πολεμήσει τον εξτρεμισμό στη Σιντζιάνγκ, όπου ζει η τουρκική φυλή των Ουιγούρων.

Πολλές δυτικές χώρες βλέπουν αυτά τα «κέντρα» ως στρατόπεδα συγκέντρωσης Ουιγούρων αυτονομιστών.

Η Τουρκία είναι το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος που έχει κατά καιρούς εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ, μεταξύ άλλων τον Φεβρουάριο προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Τουρκία θεωρεί τους Ουιγούρους ομογενείς της. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συγγένεια.

Οι Ουιγούροι είναι καθαρόαιμοι Τούρκοι, με μογγολικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τους Τούρκους της γειτονικής μας Τουρκίας που είναι εξισλαμισμένοι και τουρκεμένοι Έλληνες, Αρμένιοι, Λαζοί, Κιρκάσιοι, Ασσύριοι, Άραβες κ.α. και μόνο σε ένα μικρό ποσοστό διατηρούν τη μογγολική τους καταγωγή.

Ο Ερντογάν «πούλησε» τους Ουιγούρους

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ο πρόεδρος της Τουρκίας υιοθέτησε μια θετικότερη στάση, σύμφωνα τουλάχιστον με την ανάγνωση των συνομιλιών από τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας.

«Είναι γεγονός ότι οι λαοί στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας ζουν ευτυχισμένα εν μέσω της ανάπτυξης και της ευημερίας της Κίνας» μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο παραφράζοντας τον Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν επιτρέπει σε κανέναν να υποκινήσει τη δυσαρμονία στις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας.

»Η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στον εξτρεμισμό και είναι διατεθειμένη να εντείνει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη με την Κίνα και να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».

Έτσι, ο Ερντογάν από εκεί που υποδαύλιζε την επανάσταση των Τουρκομογγόλων Ουιγούρων στη δυτική Κίνα, που ζητούν να ιδρύσουν ανεξάρτητο τουρκικό ισλαμικό κράτος στην επαρχία Σιντζιάνγκ, τους «πούλησε» κανονικά για να κερδίσει την υποστήριξη της Κίνας.

Ο Σι είπε στον Ερντογάν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε πρακτικά βήματα για να προωθήσουν τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Η Κίνα εκτιμά τις πολυάριθμες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας που υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει «σε καμία δύναμη να διεξάγει δραστηριότητες κατά της Κίνας στην Τουρκία και θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υπογραμμίσει πολλές φορές τη στήριξή της στις προσπάθειες της Κίνας να πολεμήσει την τρομοκρατία» συμπλήρωσε ο Σι.

Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια αρκετές χιλιάδες Ουιγούροι πέρασαν στη Συρία, μέσω Τουρκίας και επάνδρωσαν τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Οι περισσότεροι από αυτούς εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν (TIP), παρακλάδι της Αλ Κάιντα και εγκαταστάθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.

Τις επιθέσεις με ντρον ενάντια στη ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση στη Λαοδίκεια τις εξαπολύουν οι Ουιγούροι τζιχαντιστές.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Κίνα παρακαλώντας να τον σώσουν οικονομικά, επειδή γνωρίζει ότι έρχονται βαριές και ασήκωτες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ινδονησία: Κινέζα πήγε να βγάλει selfie σε ενεργό ηφαίστειο και έπεσε μέσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr