Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μενέντεζ σε Πόμπεο: Τι κάνατε για Ερντογάν, τον γαμπρό του και τη Halkbank;

Μενέντεζ σε Πόμπεο: Τι κάνατε για Ερντογάν, τον γαμπρό του και τη Halkbank;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, απαίτησε την Τρίτη να αναλυθεί πλήρως ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τη χειραγώγηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για την προώθηση των δικών του συμφερόντων, τα οποία βάζει πάνω από αυτά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, όπως τονίζεται.

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρεται συγκεκριμένα και στην υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία παραβίασε τους αμερικανικούς νόμους και έσπασε το εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, και την οποία προσπάθησε να διασώσει ο κ. Τραμπ.

Η επιστολή του γερουσιαστή ακολουθεί τους εκρηκτικούς ισχυρισμούς του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον που κατηγορεί τον κ. Τραμπ για πολλαπλές «παραβάσεις όπως αυτή της Ουκρανίας» σε ολόκληρη την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Περιλαμβανομένου του ισχυρισμού του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζίνπινγκ να τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές του 2020 ενισχύοντας την αγορά γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.

Επιπλέον, ο Μενεντέζ ερωτά τον κ. Πομπέο σχετικά με την υπόσχεση του κ. Τραμπ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα φροντίσει» για την αμερικανική έρευνα για μια τουρκική εταιρεία (την τράπεζα Halkbank) που βρίσκεται υπό έρευνα για παραβιάσεις των κυρώσεων στο Ιράν.

«Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έχει την υποχρέωση να εξετάσει τις επιπτώσεις των δηλώσεων του Προέδρου των ΗΠΑ και των εκθέσεων ότι ο κ. Τραμπ έχει συζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, για τους πολιτικούς του αντιπάλους και τις δικές του εκλογικές προοπτικές με ξένους ηγέτες», γράφει ο γερουσιαστής.

«Η Επιτροπή πρέπει επίσης να εξετάσει το ρόλο σας (λέει στον κ. Πομπέο) σε αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που, εάν υπάρχουν, έχετε λάβει για να προωθήσετε την προσωπική ή εκλογική ατζέντα του Προέδρου και ποια μέτρα, εάν υπάρχουν, έχετε λάβει για να προστατεύσετε και να προωθήσετε τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ ο Πρόεδρος προφανώς επιδιώκει μια προσωπική ατζέντα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr