Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μεγάλος βανδαλισμός» στο εβραϊκό νεκροταφείο Κωνσταντινούπολης

«Μεγάλος βανδαλισμός» στο εβραϊκό νεκροταφείο Κωνσταντινούπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η εβραϊκή -στην τουρκική γλώσσα- εφημερίδα Şalom στο πρωτοσέλιδο της με τίτλο «Μεγάλος βανδαλισμός» και υπέρτιτλο «Έσπασαν 81 επιτύμβιες πλάκες στο νεκροταφείο Hasköy», αναφέρει πως πέντε παιδιά που κρατούνταν με την κατηγορία πως κατέστρεψαν 81 τάφους του νεκροταφείου, παραδόθηκαν στις οικογένειες τους μετά τις καταθέσεις που έδωσαν.

Παράλληλα, η Νομαρχία Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε πως θα καλύψει το κόστος από τις καταστροφές που υπέστησαν οι πλάκες, ενώ ο βουλευτής του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού HDP Garo Paylan, έθεσε το θέμα στο Κοινοβούλιο και δήλωσε πως παρόμοιες επιθέσεις μίσους δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως «μεμονωμένες» ενέργειες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 13 Ιουλίου (17.00), ενώ σύμφωνα με τα παιδιά η μπάλα τους ξέφυγε ενώ έπαιζαν.

Μπήκαν στο κοιμητήριο για να την πιάσουν και στο πλαίσιο παιχνιδιού κατέστρεψαν τους τάφους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdağ δήλωσε πως καταδικάζει το γεγονός, ενώ η τουρκο-εβραϊκή κοινότητα ανακοίνωσε πως «με θλίψη πληροφορηθήκαμε πως οι υπαίτιοι της καταστροφής είναι παιδιά 12-13 ετών».

Ο αρχιραββίνος Isak Haleva σε γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε πως «ελπίζουμε να μην συμβαίνουν παρόμοια γεγονότα.

»Η διοίκηση του κοιμητηρίου ανέφερε το γεγονός στις Αρχές.

»Το κράτος μας θα πράξει τα αναγκαία.

»Να μην επιδεικνύουμε ασέβεια προς τους νεκρούς.

»Πιστεύω πως το κράτος θα επιλύσει το ζήτημα».

Αντιδράσεις

Ο Υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu ανέφερε σε ανάρτηση του (twitter) πως «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε αυτούς που το επιχειρούν να διαρρήξουν την ενότητα και την αλληλεγγύη μας με τέτοιες προβοκατόρικες επιθέσεις».

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας İbrahim Kalın είπε πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ (να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους) αυτοί που επιτίθενται στις ιερές μας αξίες και επιχειρούν να σπείρουν τη διχόνοια και την έχθρα».

Την βάρβαρη επίθεση καταδίκασε και ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Ömer Çelik που συμπλήρωσε πως «η επίθεση στις αρχές των πολιτών μας δεν θα είναι ποτέ αποδεκτή στην Τουρκία.

»Η Τουρκία είναι μια χώρα ασφαλής, όπου προστατεύονται οι αξίες όλων των πολιτών μας από διαφορετικές θρησκείες.

»Η επίθεση και η πρόκληση θα είναι μάταιες, όπως συνέβη και στο παρελθόν».

Ο επικεφαλής του κόμματος CHP Kemal Kılıçdaroğlu επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχιραββίνο Isak Haleva, ενώ η πλατφόρμα Φίλοι της Κωνσταντινούπολης σε ανακοίνωση της υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «το γεγονός ότι οι υπαίτιοι είναι παιδιά δεν μετριάζει το γεγονός, αντίθετα το επιδεινώνει.

»Εάν κάποιοι έχουν υποκινήσει στο άσχημο αυτό έργο τα παιδιά, αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό.

»Εάν πάλι τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε κλίμα μίσους και βίας και εισέρχονται τα μεσάνυχτα σε κοιμητήριο και καταστρέφουν 81 ταφόπλακες, αυτό είναι ακόμη χειρότερο.

»Παρότι η επίθεση σημειώθηκε φαινομενικά από παιδιά, είναι ξεκάθαρο πως χειραγωγήθηκαν.

»Είναι σημαντικό για την κοινωνική ειρήνη της χώρας μας να αποκαλυφθεί το ποιος έστειλε τα παιδιά στο εβραϊκό νεκροταφείο να καταστρέψουν τους τάφους και να τιμωρηθούν οι βασικοί ένοχοι, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια επίθεση».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, ο Mois Gabay αναφέρεται στην ιστορία του Hasköy, παλαιότερου εβραϊκού νεκροταφείου της Κωνσταντινούπολης, όπου όπως σημειώνεται έχουν θαφτεί και Ρωμανιώτες Εβραίοι που μιλούσαν ελληνικά και ζούσαν στα βυζαντινά εδάφη.

Σύμφωνα με το συντάκτη, η αντι-σημιτική αυτή επίθεση δεν πρέπει να εκληφθεί ως κάτι το απλό, αποτελεί επίθεση που δεν είναι προϊόν των εδαφών αυτών και πρέπει επειγόντως να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι.

Και συμπληρώνει «πως θα αισθανόσαστε εάν βλέπατε πως δέχθηκαν επίθεση στον τόπο της αιώνιας ανάπαυσης τους οι πρόγονοι σας τους οποίους και θάψατε με μεγάλο πόνο;

»Nα δώσουμε φωνή σε αυτή την ειδεχθή πράξη που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην κουλτούρα του να ζούμε μαζί!»

«Αποκτήσαμε νέο τραύμα»

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Αποκτήσαμε νέο τραύμα», ο αρχισυντάκτης Ivo Molinas αναφέρει πως «τα τελευταία 20-30 χρόνια δεν υπάρχει αντι-σημιτισμός στην Τουρκία σε ό,τι αφορά στο κράτος, στη γραφειοκρατία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο στρατό και στο δρόμο.

Από την άλλη, είχα δηλώσει πως ο αντι-σημιτισμός έχει φθάσει τα τελευταία χρόνια σε επικίνδυνα επίπεδα στα ΜΜΕ και κυρίως στα ΜΚΔ.

Οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται στους νόμους ενάντια στη ρητορική μίσους και στο ρατσισμό κατά κάποιο τρόπο δεν εφαρμόζονται και κάποιος που αποτελεί την επιτομή του αντι-σημιτισμού αποκομίζει όφελος.

Δυστυχώς το γεγονός της καταστροφής 81 τάφων στη διάρκεια της ημέρας, παρουσία φύλακα του κοιμητηρίου, θα μπει με κεφαλαία γράμματα στη λογοτεχνία του αντι-σημιτισμού του δρόμου, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως στην Τουρκία.

Το γεγονός ότι κατηγορούνται παιδιά εγείρει ερωτηματικά.

Με τι κίνητρο και με τι είδους έχθρα παιδιά 11-13 ετών μπόρεσαν να αποτελέσουν το υποκείμενο ενός τέτοιου αντι-σημιτισμού που θα έβλαπτε ακόμη και τους νεκρούς;

Yπάρχει εξήγηση για έναν τέτοιο αντι-σημιτισμό σε μια τέτοια ηλικία;

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου είναι πως τα παιδιά αυτά κατευθύνθηκαν από κάποιους προκειμένου να προκαλέσουν τη μέγιστη καταστροφή στους τάφους, με βάση το γεγονός πως λόγω της ηλικίας του δεν θα τιμωρηθούν….

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης για να δημιουργήσει μια αισιόδοξη εικόνα διέταξε έρευνα από την Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά αυτά διέπραξαν αυτόν το βανδαλισμό.

(…) Από πότε για τα παιδιά το να σπάζουν τάφους αποτελεί «παιχνίδι» στη χώρα αυτή;

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως σκοπός εδώ ήταν να υποστούν βλάβη κυρίως οι ζωντανοί που έχουν την ίδια εθνικότητα με τους νεκρούς παρά οι ίδιοι οι νεκροί, να τους βυθίσουν στους σκοτεινούς διαδρόμους νέων τραυμάτων και να τους κάνουν να υποφέρουν δίχως τέλος.

Αυτό που συνέβη στο κοιμητήριο του Hasköy είναι η ιστορία ενός νέου τραύματος για την τουρκο-εβραϊκή κοινότητα.

Παρότι δεν είναι γνωστό το μέγεθος της δύναμης της, είναι η ιστορία των ανθρώπων του δρόμου, των αγνώστων, που δεν την θέλει στα εδάφη αυτά.

Πιστεύω πως οι τουρκικές αρχές, που αντέδρασαν γρήγορα στην καταστροφή του κοιμητηρίου, θα αποκαλύψουν τάχιστα τους υπαίτιους του συμβάντος, που από την πρώτη ματιά μας έκανε να πιστέψουμε πως δεν είναι μεμονωμένο.

Ωστόσο, εύχομαι ειλικρινώς να καταβληθεί η ίδια προσπάθεια για να χαλιναγωγηθεί o ανεξέλεγκτος αντι-σημιτισμός που είναι ορατός σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας και ο οποίος μπορεί να προκάλεσε όλα αυτά τα τραυματικά γεγονότα.

Διότι στο κράτος δικαίου πρέπει να υπάρχει ποινή για τον καθένα που στοχοποιεί ηθελημένα ή άθελα του ως εχθρό κάποιον Εβραίο απλώς επειδή είναι Εβραίος.

Και σε τελική ανάλυση, ο ρατσισμός και ο αντι-σημιτισμός αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας….

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr