ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Κοτούλα» ο Άσαντ – Επαναπροσέγγιση με την Τουρκία δίχως να φύγει από τα κατεχόμενα συριακά εδάφη

«Κοτούλα» ο Άσαντ – Επαναπροσέγγιση με την Τουρκία δίχως να φύγει από τα κατεχόμενα συριακά εδάφη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η παρουσία της Τουρκίας στη γειτονική Συρία έχει στόχο να εμποδίσει τη χώρα, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο, να πέσει στα χέρια «τρομοκρατικών» οργανώσεων, υποστήριξε την Πέμπτη 29/8 ενώπιον των δημοσιογράφων αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η θέση αυτή διατυπώνεται μετά τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα δεν εξαρτάται από την αποχώρηση των Τούρκων από το συριακό έδαφος, όπως απαιτούσε προηγουμένως η Δαμασκός.

Οι δύο χώρες διέκοψαν όλες τις επίσημες σχέσεις τους το 2011, μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία που κατακερμάτισε τη χώρα.

«Η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία εμποδίζει τη διαίρεση του συριακού εδάφους και τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού [σ.σ. εννοεί κουρδικού] διαδρόμου», δήλωσε η πηγή ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι ισλαμιστικές φιλοτουρκικές ένοπλες παρατάξεις, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Συρίας και η Άγκυρα έχει εξαπολύσει από το 2016 διαδοχικές διασυνοριακές επιθέσεις, κυρίως για να εξαλείψει στην περιοχή τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι και οι οποίες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσας των SDF, κλάδο του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

«Θέλουμε μια δημοκρατική και ευημερούσα Συρία και όχι μια Συρία που να μαστίζεται από την αστάθεια και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε υποστηρίξει τις μάταιες προσπάθειες των ανταρτών να ανατρέψουν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, επεδίωξε τους τελευταίους μήνες μια προσέγγιση μαζί του και τον προσκάλεσε στην Τουρκία.

«Ο πρόεδρός μας εξέφρασε προσωπικά τη βούλησή μας για συνομιλίες και για διάλογο σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η πηγή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη η στρατιωτική επαναπροσέγγιση Αιγύπτου και Τουρκίας

Πρώην Αξιωματούχος της Μοσάντ: Το Ισραήλ να εξοντώνει τζιχαντιστές στην Τουρκία – Διευρυνόμενη επιρροή του Κατάρ εντός της κυβέρνησης Τραμπ

Ο Νικόλας Φαραντούρης έδειξε σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς βουλευτές την τουρκική κατοχή στη βόρεια Κύπρο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι εάν το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, «θα τους ανατινάξω τα πέταλα»

Ο Οικ. Πατριάρχης δέχθηκε τους ηγέτες των Ελλήνων δημοσιογράφων – Τι είπε στους εκπροσώπους του Τύπου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr