Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου να βάλουν τέλος στην κακοποίηση μεταναστών

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου να βάλουν τέλος στην κακοποίηση μεταναστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου πρέπει οπωσδήποτε να βάλουν τέλος σε οποιαδήποτε κακοποίηση των εκατομμυρίων μεταναστών εργατών και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στο αμφιλεγόμενο σύστημα «υιοθεσίας» («καφάλα»), υπογράμμισαν σήμερα 90 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και συνδικάτα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, την οποία δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι οργανώσεις αυτές αναφέρουν ότι εκατομμύρια εργάτες από την Ασία και την Αφρική είναι θύματα κακοποίησης, η οποία περιλαμβάνει τη μη καταβολή μισθών, κατασχέσεις διαβατηρίων, περιπτώσεις άσκησης σωματικής βίας και περιπτώσεις αναγκαστικής εργασίας.

Περίπου 23 εκατομμύρια αλλοδαποί, κυρίως Ασιάτες, εργάζονται στις έξι μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ). Μεταξύ αυτών εκτιμάται ότι τα 2,4 εκατομμύρια είναι οικιακοί βοηθοί.

Το «καφάλα» είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο σύστημα που ουσιαστικά θέτει τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών τους, εμποδίζοντάς τους να φύγουν από τη χώρα ή να αλλάξουν εργασία.

Το Κατάρ έχει δεσμευθεί να απαγορεύσει το «καφάλα» το 2015, ενόψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022.

«Όποια κι αν είναι η έκταση των κακοποιήσεων εναντίον των οικιακών βοηθών που είναι κρυμμένοι από τον έξω κόσμο ή ο σοκαριστικός απολογισμός των νεκρών εργαζόμενων στις οικοδομές, η τύχη των μεταναστών στο Κόλπο απαιτεί μια γρήγορη και βαθιά μεταρρύθμιση», δήλωσε η Ρότνα Μπέγκουμ του HRW.

Η Διεθνής Αμνηστία και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία υπέγραψαν επίσης την έκκληση αυτή, που γίνεται μερικές ημέρες πριν τη σύνοδο των υπουργών Εργασίας των χωρών του Κόλπου και της Ασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι από στις 26 και 27 Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τραγωδία στη Χίο: Τρία μικρά κορίτσια νεκρά σε ναυάγιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr