Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μείωση μέσω διαγραφών στα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα

Μείωση μέσω διαγραφών στα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κόκκινα Δάνεια, Τράπεζα της Ελλάδος,

Εντός των προκαθορισμένων στόχων διαμορφώθηκε η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις ελληνικές τράπεζες, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017, χάρη στις σημαντικές διαγραφές οφειλών.

Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) συρρικνώθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,3% σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκαν στα 105,1 δισ. ευρώ ή στο 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων.

Η πτώση, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας), συνιστά αποτέλεσμα των διαγραφών δανείων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστάθμισαν την ισχυρή ροή νέων ΜΕΑ.

Ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση, παραμένοντας όμως σε επίπεδα άνω του 2% και υψηλότερος από τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate).

Όσον αφορά το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου παρατηρήθηκαν νέες ροές ανοιγμάτων (δείκτης ΜΕΑ 42,2%), το 1/3 των ανοιγμάτων αφορά σε πιστούχους που έχουν αιτηθεί υπαγωγής σε καθεστώς νομικής προστασίας.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης ΜΕΑ διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα στο χαρτοφυλάκιο τόσο των καταναλωτικών όσο και των επιχειρηματικών δανείων, με 54,2% και 45% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης των ΜΕΑ θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019.

Η μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων -δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση-, από διαγραφές δανείων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, εισπράξεις και μεταβιβάσεις δανείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: Παγίδα για τους δανειολήπτες η προκαταβολή 10% στους servicers

Ο Χρ. Κουτσονάσιος για τη «Νέα Αριστερά»: «Service στους servicers…»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς κυβέρνηση: Καταθέστε τα επιχειρηματικά σχέδια των servicers που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr