Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρεις ερευνητές Χημείας του ΑΠΘ ανάμεσα στους 400 καλύτερους του κόσμου

Τρεις ερευνητές Χημείας του ΑΠΘ ανάμεσα στους 400 καλύτερους του κόσμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ώρα που στην Στοκχόλμη της Σουηδίας απονέμονταν τα βραβεία Νόμπελ Χημείας, μία άλλη, μικρότερη, αλλά σημαντική βράβευση, πραγματοποιείτο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, διοργάνωσε μία Γιορτή για την Χημεία, θέλοντας να βραβεύσει τρεις δικούς της, άριστους υποψήφιους διδάκτορες, που ανήκουν στους 400 από τους καλύτερους νέους ερευνητές παγκοσμίως.

Οι τρεις ερευνητές, πριν λίγους μήνες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με νομπελίστες χημικούς στο Lindau της Γερμανίας, όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο (Lindau Meeting) οι κορυφαίοι επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν σε αυτή ερευνητές από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και για τρίτη φορά ερευνητές από την Ελλάδα.

Οι τρεις νέοι διδάκτορες του τμήματος Χημείας (Μαρία Νεραντζάκη, Αθανάσιος Παπαδεράκης, Στέλλα Φασούλα), επιλέχθηκαν με αυστηρά κριτήρια αριστείας, ανάμεσα σε χιλιάδες νέους ερευνητές από 70 χώρες του κόσμου, για να συμμετάσχουν στην εβδομάδα για την επιστήμη της Χημείας, που διεξάγεται στην γερμανική πόλη για περισσότερο από 60 χρόνια, υπό την διοργάνωση του συμβουλίου «Τhe Lindau Nobel Laureate Meetings» και του ιδρύματος «Lindau Nobel prize winners Meetings».

Η συνάντηση για την επιστήμη της χημείας πραγματοποιείται σχεδόν κάθε πέντε χρόνια, ενώ ενδιάμεσα γίνονται αντίστοιχες συναντήσεις στις επιστήμες της Φυσικής, της Ιατρικής, της Ιατρικής Φυσιολογίας, όπου οι νέοι έχουν την ευκαιρία, για μοναδική φορά στην ζωή τους, να περάσουν πέντε μέρες με τους καλύτερους όλων, τους νομπελίστες στις επιστήμες αυτές.

Στη φετινή συνάντηση Χημείας, οι συνολικά πέντε Έλληνες υποψήφιοι διδάκτορες -συμμετείχαν και δύο νέοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Κρήτης- και οι υπόλοιποι 415 καλύτεροι ερευνητές, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις και μαθήματα από 28 νομπελίστες (μεταξύ αυτών και των περσινών νικητών του βραβείου Νόμπελ Χημείας) και να συνομιλήσουν μαζί τους για τις έρευνές τους.

«Είναι ίσως το όνειρο κάθε νέου ερευνητή να καταφέρει να βρεθεί με τόσο σημαντικούς για την επιστήμη ανθρώπους και ταυτόχρονα τόσους πολλούς. Δεν μπορείς να τους συναντήσεις ούτε σε διεθνή συνέδρια. Πόσο μάλλον να μιλήσεις μαζί τους και να ακούσεις διαλέξεις τους» επεσήμανε μία εκ των τριών Ελληνίδων ερευνητριών, η Μαρία Νεραντζάκη.

Το Lindau Meeting θεωρείται σημαντικό και για την μελλοντική εξέλιξη των νέων ερευνητών, καθώς σπόνσορες της εκδήλωσης είναι γνωστές βιομηχανίες που αναζητούν μελλοντικούς συνεργάτες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα συνεργασιών για νέα έρευνα στα σπουδαιότερα εργαστήρια και ερευνητικά ινστιτούτα.

«Είχα την ευκαιρία να ακούσω τον Martin Chalfie (Νόμπελ 2008) για την ανάπτυξη της «πράσινης» πρωτεϊνης, με την οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε το DNA και συγκεκριμένες βλάβες, όπως το Αλτσχάιμερ ή ακόμη τον Aaron Ciechanover, για την ανακάλυψη της πρωτεϊνικής αποδόμησης, που οδηγεί σε συγκεκριμένες στρατηγικές για την θεραπεία ασθενειών σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Εξίσου και την Ada Yonath (2009) για την δομή και την λειτουργία του ριβοσώματος (παραγωγή πρωτεϊνης στο DNA)» ανέφερε η Στέλλα Φασούλα.

Ο Αθανάσιος Παπαδεράκης υποστήριξε, ότι η συνάντηση του Lindau είναι μία σημαντική αλληλεπίδραση, ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των επιστημόνων προς όφελος της κοινωνίας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η διακήρυξη των επιστημόνων του 2015 για την κλιματική αλλαγή.

«Το μήνυμα που στέλνουν οι μεγάλοι νομπελίστες σε αυτές τις διοργανώσεις, είναι ότι η επιστήμη αποτελεί τρόπο και σκοπό ζωής για να υπηρετείς την κοινωνία, να κατανοείς την φύση για να ζεις μαζί της αρμονικά» είπε.

Οι τρεις ερευνητές του ΑΠΘ συγκράτησαν και τις συμβουλές που πήραν από τους μεγάλους νομπελίστες, για να καταφέρουν να καινοτομήσουν ακόμη και να κερδίσουν ένα Νόμπελ.

«Αυτό που μας είπαν από τις δικές τους διαπιστώσεις, είναι ότι πρέπει να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή και να μην αδιαφορείς για τα απροσδόκητα αποτελέσματα» σημείωσαν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύγκλητος ΑΠΘ: Ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Οριστικό – Δεν θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική εξαμήνου στη Νομική Θεσσαλονίκης

Οι άνθρωποι των επόμενων γενεών ίσως να ζουν μέχρι τα 130 τους χρόνια

Σταμάτης Κριμιζής: «Ανοησίες» όσα ακούγονται για «αποικισμό» στον Άρη – «Ενδείξεις ναι» για εξωγήινη ζωή

Οι καλές σχέσεις στη μέση ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr