Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βάζει “πλάτες” ο Ομπάμα – Τι σηματοδοτεί για Αθήνα και Βερολίνο το ταξίδι

Βάζει “πλάτες” ο Ομπάμα – Τι σηματοδοτεί για Αθήνα και Βερολίνο το ταξίδι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα να πραγματοποιήσει στην τελευταία περιοδεία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδι στις 15 Νοεμβρίου στην Ελλάδα αποτελεί από μόνη της διπλωματική επιτυχία όσων εργάστηκαν πάνω σε αυτό.

Το γεγονός ότι έρχεται Πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά από το 1997 είναι ενδεικτικό των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί σε διπλωματικό επίπεδο.

Το γεγονός ωστόσο ότι η Αθήνα θα αποτελέσει το μοναδικό σταθμό του ταξιδιού πριν το Βερολίνο σε μία συγκυρία που κλιμακώνεται η κυβερνητική προσπάθεια για λήψη μέτρων για το χρέος, προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας.

Πέραν του χρέους και της πορείας των μεταρρυθμίσεων, ένα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι ότι το ταξίδι Ουάσιγκτον – Αθήνα – Βερολίνο πραγματοποιείται μεσούσης της πρωτοφανούς πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ στη Γερμανία, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα το γερμανικό οικονομικό imperium με τη Deutsche Bank, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί και αυτό της Volkswagen.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία επισημοποιήθηκε το ταξίδι του Προέδρου των ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες που θέλουν τον Ομπάμα να υπάρξει οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το τέλος του έτους – και της θητείας του.

Το ταξίδι Ομπάμα και η στήριξη, για την οποία γίνεται ιδιαίτερη μνεία από την ανακοίνωση κιόλας του Λευκού Οίκου, αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για τις κυβερνητικές προσπάθειες να καμφθεί η αδιάλλακτη στάση του Γερμανού φυρερίσκου της οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι το γεγονός πως όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί θα παραμείνουν κάτοικοι του Λευκού Οίκου, γεγονός που συνεπάγεται και τη συνέχιση του ίδιου δόγματος στήριξης στην πολιτική που αφορά στην Ελλάδα.

Οι λόγοι της πρωτοβουλίας Ομπάμα όπως γίνεται εύκολα κατανοητό δεν είναι αμιγώς οικονομικοί, ούτε εδράζονται στην ιδιαίτερη συμπάθεια που απέκτησε ξαφνικά ο Λευκός Οίκος για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ξεπερνούν κατά πολύ τα μπλοκάκια των μονοδιάστατων τεχνοκρατών του Βερολίνου και των Βρυξελλών και επικεντρώνονται κυρίως στην κομβικής σημασίας γεωστρατηγική θέση που κατέχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, σε μία χρονική συγκυρία που η Συρία αποτελεί μία παγκόσμια πυριτιδαποθήκη έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο του πλανήτη αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Εκεί ακριβώς – δικαίως όπως φαίνεται – έχει βασίσει και μεγάλο μέρος της στρατηγικής και ρητορικής του και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί προπύργιο σταθερότητας στα σύνορα της Ευρώπης και πως βρίσκεται στο επίκεντρο τριών παράλληλων κρίσεων: Οικονομικής, προσφυγικής και κρίσης ασφάλειας.

Ακολουθεί το κομμάτι της επίσημης ανακοίνωσης που αφορά την Ελλάδα:

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού μεταξύ 14-21 Νοεμβρίου 2016.

O Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας [Προκόπη] Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και θα επιβεβαιώσει την στήριξή μας για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να τεθεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιωσιμότητας και να επανέλθει η ευημερία. Στην γενέτειρα της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος θα επιβεβαιώσει την αντοχή των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες έχουν συμβάλει τόσο πολύ στο να φέρουν ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο. Επιπλέον, ο Πρόεδρος θα καταστήσει σαφή την εκτίμησή μας για την εντυπωσιακή γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 και 16 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...