Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tι προσδοκά η Ρωσία από την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Tι προσδοκά η Ρωσία από την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ατμόσφαιρα φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, σχολιάζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη, 1-2 Νοεμβρίου, του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Το τελευταίο διάστημα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση, οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες μας σε πολλά επίπεδα, κυρίως στον διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικών, δραστηριοποιήθηκαν αισθητά.

Σημαντική ώθηση στη διμερή συνεργασία δίνει η πραγματοποίηση το 2016 του λεγόμενου “αφιερωματικού έτους” μεταξύ των δύο χωρών που γίνεται υπό την επίβλεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα.

Η υλοποίηση του αφιερωματικού έτους εκφράζει την τάση για τη διεύρυνση της ρωσοελληνικής κοινής δράσης, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία. Το μεγάλο αυτό διακρατικό εγχείρημα περιλαμβάνει περίπου 170 εκδηλώσεις στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του αθλητισμού αλλά και της οικονομίας και του εμπορίου.

Στo πλαίσιo του αφιερωματικού έτους, οι Σ. Λαβρόφ και Ν. Κοτζιάς θα εγκαινιάσουν το 4ο φόρουμ των κοινωνικών οργανώσεων των δύο χωρών, αλλά και την έκθεση των αρχειακών ντοκουμέντων.

Στη συνέχεια, η ρωσική πλευρά σημειώνει ότι κάτω από την επίδραση αρνητικών εξωτερικών παραγόντων, συγκεκριμένα των αντιρωσικών κυρώσεων και των δικών μας αντιμέτρων, την πτώση των τιμών των ενεργειακών πόρων, το ισοζύγιο των διμερών εμπορικών ανταλλαγών σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκε.

Σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στοιχεία, το 2014 υπήρξε μείωση κατά 39,2%, το 2015 άλλο ένα 34% και το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 κατά 9,8%. Ωστόσο, σε φυσική έκφραση το αμοιβαίο εμπόριο εμφανίζει αύξηση μέχρι 13,2% με βάση τα στοιχεία του 2015.

Ρόλο κλειδί στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και τον συντονισμό της εμπορικής- οικονομικής κοινής δράσης παίζει η μικτή ρωσοελληνική επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ γίνεται ειδική αναφορά για τη δυναμική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, Χαρακτηριστικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 η αύξηση ξεπερνά το 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τονίζεται, τέλος, ότι βασική παράμετρο στις διμερείς σχέσεις και στη σύμπλευση των δύο λαών αποτελεί και ο διεκκλησιαστικός διάλογος.

Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Σ. Λαβρόφ θα συμβάλλει στην παραπέρα εμβάθυνση της ευρείας ρωσοελληνικής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης στις διεθνείς σχέσεις, καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...