Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ντόρα έδωσε σε ΜΚΟ $2,5 εκατ. για την… κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική! (έγγραφα)

Η Ντόρα έδωσε σε ΜΚΟ $2,5 εκατ. για την… κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική! (έγγραφα)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ποσό των 2,5 εκατ. δολαρίων επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχει ζητήσει την επιστροφή ακόμη 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, τα 2,5 εκατ. δολάρια είχαν χορηγηθεί το 2008, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής», στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, ανεφέρε το υπουργείο, με συνέπεια να βρεθεί το εν λόγω ποσό ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

Ακόμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, έχει ήδη εντοπίσει και έχει ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

Στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβυ, κ. Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. Δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 –επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας.

Η συνέπεια των «παραλείψεων» ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

Πέραν του ποσού αυτού, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει -επίσης μετά από μακρά και κοπιαστική έρευνα- και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα.

Υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.

Αποδεικτικό κατάθεσης ποσού στην ΤτΕ

Παραστατικό αποστολής ποσού

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Οργή ΥΠΕΞ για την απόφαση φυλάκισης Μπελέρη: «Επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων»

Η Δούρου στρίμωξε τον Γεραπετρίτη για τη Βόρεια Μακεδονία: Η κυβέρνηση αφήνει χώρο σε «άλλες μη φιλικές δυνάμεις»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...