Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς προς Τουρκία: Χαλαρώστε, μην προκαλείτε, εμάς δεν μας παίρνει τις σημαίες ο αέρας

Κοτζιάς προς Τουρκία: Χαλαρώστε, μην προκαλείτε, εμάς δεν μας παίρνει τις σημαίες ο αέρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απευθυνόμενος στην Τουρκία ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στη RealNews, προειδοποίησε το καθεστώς της Άγκυρας, που επιδίδεται σε μια σειρά προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια κατεστραμμένη χώρα», ούτε «ένα εύκολο πεδίο βολής».

Ο ίδιος τόνισε ότι “έχω ξεκαθαρίσει τόσο τις θετικές μας πρωτοβουλίες ως προς τη γείτονα, όσο και τις κόκκινες γραμμές μας. Τις τελευταίες δεν μπορεί να τις πάρει κανένα αεράκι”, αναφερόμενος εμμέσως στη σημαία μας στα Ίμια που “την πήρε ο αέρας” επί Πάγκαλου-Σημίτη.

Ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε τους Τούρκους γείτονές μας «να σταματήσουν να αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», «να αποδεχτούν τις πραγματικότητες και να επιστρέψουν σε έναν παραγωγικό διάλογο».

Προσέθεσε ότι από την πλευρά μας «λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, διπλωματικά και αμυντικά».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι «μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη» που έχει μπει σε «μία διαδικασία αδιέξοδης εθνικιστικής πλειοδοσίας», εκτιμά ότι η σημερινή ηγεσία της δείχνει αυτή την περίοδο «εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου και σε μια αδικαιολόγητη αίσθηση υπεροχής και αλαζονείας».

Ένα αντιφατικό μείγμα που χρειάζεται πάντα προσεκτικούς χειρισμούς, προκειμένου να μην παρασυρθεί κανείς προς την «εύκολη φορά» των πραγμάτων, αλλά να επιδιώξει ανεύρεση διαύλων επικοινωνίας που θα οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων της άλλης πλευράς, αλλά και τη δέουσα αυστηρότητα όπου και όποτε χρειαστεί.

Ο κ. Κοτζιάς προέταξε ως καλύτερη προοπτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία με την οποία «θα αναπτύξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία σε όλα τα πεδία», καθώς, όπως λέει, «είναι η πολιτική αρχών μας, αλλά και η επιθυμία της πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών», ωστόσο «εναπόκειται σε εκείνη να αποφασίσει αν θέλει να είναι ή να μην είναι».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο απάντησε ότι περισσότερο τον ανησυχεί «κάποιο ατύχημα εξαιτίας του ρίσκου και των προκλήσεων της άλλης πλευράς», ενώ σχετικά με την ελληνική ανοχή υπογραμμίζει ότι έχει ξεκαθαρίσει τόσο τις θετικές ελληνικές πρωτοβουλίες ως προς τη γειτονική χώρα, όσο και τις κόκκινες γραμμές τις οποίες, όπως αναφέρει «δεν μπορεί να πάρει …κανένα αεράκι».

Όσο για τις απειλές της Άγκυρας ενόψει της εξόρυξης κοιτασμάτων στη Κύπρο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών», εξηγώντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της. Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί προσεκτικά. Όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της».

Απαντώντας για το Κυπριακό τονίζει ότι η λύση του σημαίνει τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτης χώρας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά εδώ: Δεν θα ανεχτούμε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια – Όποιος το τολμήσει θα έχει σοβαρές συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...