Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργιώδες παρασκήνιο: Γιατί η Eldorado “μάζεψε” τις απειλές – Το “παιχνίδι” Αλαφούζου

Οργιώδες παρασκήνιο: Γιατί η Eldorado “μάζεψε” τις απειλές – Το “παιχνίδι” Αλαφούζου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα μέχρι τη σημερινή εξέλιξη και την απόσυρση του τελεσιγράφου που είχε θέσει η Eldorado Gold για δήθεν απόσυρση από την Ελλάδα εάν δεν της δίνονταν όλες οι άδειες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στην μεταλλουργία στις Σκουριές και για τις οποίες η κυβέρνηση προσέφυγε στη Διαιτησία.

Ο Πρόεδρος της καναδικής εταιρίας ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδιαστικά πως το τελεσίγραφο αποσύρεται και η Eldorado Gold παγώνει τα σενάρια αποχώηρησης από τη Χαλκιδική, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικό διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση και επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις εκτιμήσεις όσων έλεγαν πως πρόκειται για “κούφια απειλή”.

Ωστόσο, πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως σε επαφές που είχε η εταιρία με εκπροσώπους της κυβέρνησης δεν είδε ως δεδομένη – όπως εκτιμούσαν ότι θα γίνει λόγω και της επικοινωνιακής καταιγίδας – το σενάριο παραχώρησης των αδειών που ζητήθηκαν και για τις οποίες το Δημόσιο προσέφυγε στη Διαιτησία.

Το κλίμα αμφισβήτησης για τις προθέσεις της κυβέρνησης εντάθηκε από τις έντονες αντιδράσεις που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό γραφείο από το κόμμα, και στις οποίες λειτούργησε πολλαπλασιαστικά η στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που απευθείας έσπευσαν να “αγκαλιάσουν” την απειλή της Eldorado.

Τυχόν αποχώρηση της Eldorado ωστόσο, δηλαδή υλοποίηση της απειλής για έξοδο από την ελληνική αγορά, θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη θέση του καναδικού κολοσσού στις διεθνείς αγορές, γεγονός που δεν μπορούσε να περάσει ως “λελογισμένη απώλεια” για τη διοίκηση της εταιρίας.

Ως εκ τούτου, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου η διοίκηση της Eldorado Gold αποφάσισε να πάρει πίσω το τελεσίγραφο, προτάσσοντας τον “εποικοδομητικό διάλογο”, ενώ ο πρόεδρός της, George Burns, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα διεμήνυε η εταιρία για τη διαιτησία, ξαφνικά τόνισε πως “είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών”.

Ένα “ύποπτο” λάθος της Καθημερινής

Με μία λιτή αλλά αιχμηρή ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής» του κ. Αλαφούζου, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός του Καναδά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, υπέρ των συμφερόντων της Eldorado Gold, ενώ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήθεν προετοίμαζε παρέμβαση προκειμένου να κάνει πίσω η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της αδειοδότησης των Σκουριών, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο της εταιρίας για αποχώρηση από την Ελλάδα.

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ουδέποτε είχε συνομιλία με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής»» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας δηκτικά πως «θα ήταν ορθότερο τέτοιες πληροφορίες να διασταυρώνονται με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού πριν τη δημοσίευσή τους».

Η διάψευση αυτή αποκτά ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς γίνεται στον απόηχο της ανακοίνωσης της Eldorado στο Χρηματιστήριο του Καναδά πως δεν αποχωρεί από την Ελλάδα, με λίγα λόγια πως αποσύρει το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει στην κυβέρνηση, χωρίς να πάρει τις άδειες για τη μεταλλουργεία στις Σκουριές, όπως απαιτούσε.

Μετά την ανάκληση του τελεσιγράφου που είχε θέσει η καναδική εταιρία, εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για το επίμαχο ρεπορτάζ της Καθημερινής, το οποίο μόνο «αθώο» δημοσιογραφικό λάθος δεν μπορεί να εκληφθεί από κάποιον καχύποπτο.

Συγκεκριμένα:

– Για ποιο λόγο επιχείρησε να εμπλέξει τον Πρωθυπουργό του Καναδά και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στην υπόθεση της Eldorado Gold, «αποκαλύπτοντας» δήθεν παρεμβάσεις τους σε επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

– Γιατί δεν επικοινώνησε κανείς από την εφημερίδα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, προκειμένου να πράξει το δημοσιογραφικά αυτονόητο: Να διασταυρώσει τις όποιες πληροφορίες περί συνομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Καναδό ομόλογό του;

– Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο όμιλος του κ. Αλαφούζου διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις για την υπόθεση της Eldorado Gold;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...