Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Σκόπια μας εμπαίζουν με τα αγάλματα Αλέξανδρου και Φιλίππου – Όλο τα γκρεμίζουν και όλο εκεί είναι!

Τα Σκόπια μας εμπαίζουν με τα αγάλματα Αλέξανδρου και Φιλίππου – Όλο τα γκρεμίζουν και όλο εκεί είναι!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Σκόπια,

Από τα Σκόπια ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμοι να απομακρύνουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, όπως και άλλα μνημεία αλυτρωτισμού και ψευδοϊστορίας, που το καθεστώς Γκρουέφσκι τοποθέτησε στην πρωτεύουσα του κρατιδίου.

Σε δηλώσεις του ο Μίροσλαβ Γκρτσεφ, πρόεδρος της Επιτροπής του σκοπιανού υπουργείου Πολιτισμού για την εξέταση του σχεδίου “Σκόπια 2014”, έκανε λόγο για απομάκρυνση των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων, επειδή δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για την τοποθέτησή τους.

Ωστόσο, η απομάκρυνση των αγαλμάτων της ψευδοϊδεολογίας με το πρόσχημα ότι δεν τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν εγγυάται ότι στο μέλλον τα αγάλματα αυτά δεν θα επιτρέψουν στη θέση τους με μια νόμιμη διαδικασία.

Είμαστε υποχρεωμένοι να το επισημάνουμε, διότι ο Γκρτσεφ πουθενά δεν κάνει σαφές ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Αλέξανδρο και τον Φίλιππο, που ήταν Έλληνες, αλλά επικαλείται παρανομία του προηγούμενου καθεστώτος.

Δίχως σαφή ομολογία ότι πρόκειται για αγάλματα Ελλήνων βασιλέων και ότι οι βουλγαρόφωνοι Σκοπιανοί δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, άρα αυτά τα μνημεία είναι ξένα ως προς την ιστορία τους, εύλογα προκύπτει η υποψία ότι μια τέτοια απομάκρυνση μπορεί να είναι προσωρινή.

Επίσης, γίνεται λόγος μόνο για τα αγάλματα που είναι τοποθετημένα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και όχι για τα υπόλοιπα μνημεία που επίσης σφετερίζονται την ελληνική ιστορία σε άλλες πόλεις ή χωριά του κρατιδίου.

Τα Σκόπια οφείλουν να απομακρύνουν όλα τα αγάλματα και μνημεία της ψευδοϊδεολογίας, όπου κι εάν αυτά υπάρχουν.

«Μετά τις πλήρεις εκθέσεις για τα μνημεία του “Κιόσετο” και της “Μητέρας Τερέζας”, που αποτελούσαν προτεραιότητα για την επιτροπή που εξετάζει το σχέδιο “Σκόπια 2014”, και για τα οποία διαπιστώθηκαν παρατυπίες από πολλές πλευρές, έπονται τα μνημεία του “Αλέξανδρου” και του “Φίλιππου”, καθώς και η “Πύλη Μακεδονία” [σ.σ. μια αψίδα που τοποθέτησε ο Γκρουέφσκι].

»Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κατάφορη παραβίαση της βασικής νομοθετικής ρύθμισης, επειδή το Κοινοβούλιο δεν αποφάσισε γι’ αυτά, αν και αυτό επιτάσσει η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

»Με τον τρόπο αυτό υπήρξε παραβίαση του Συντάγματος και πρέπει να υπάρξει γρήγορη αντίδραση. Μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες της επιτροπής, τα μνημεία αυτά θα πρέπει να απομακρυνθούν», δήλωσε ο Γκρτσεφ στο τοπικό πρακτορείο MAKFAX.

Πουθενά στις δηλώσεις του δεν καταδικάζει την ψευδοϊδεολογία. Τα αγάλματα θα απομακρυνθούν επειδή τοποθετήθηκαν παράνομα, όχι γιατί είναι μνημεία που σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και καλλιεργούν αλυτρωτισμού και ψευδοϊδεολογία.

Το σκοπιανό πρακτορείο προσθέτει ότι οι λεπτομερείς εκθέσεις της εν λόγω επιτροπής για τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, καθώς και για την αποκαλούμενη “Πύλη Μακεδονία”, βρίσκονται ακόμα σε φάση προετοιμασίας, ωστόσο έχει ήδη διαπιστωθεί ότι υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας, «έτσι που η περαιτέρω επανεξέταση καθίσταται περιττή και αυτά πρέπει να απομακρυνθούν».

Αυτές οι τοποθετήσεις είναι ύπουλες και χωριάτικα κουτοπόνηρες. Αποφεύγοντας οι Σκοπιανοί να καταδικάσουν ρητά την ψευδοϊδεολογία του καθεστώτος Γκρουέφσκι είναι σαν να αποφεύγουν να ομολογήσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες, πράγμα που από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν να το πιστεύουν διότι μέσα στη μιζέριά τους επιθυμούν διακαώς να σφετεριστούν δοξασμένους προγόνους από το γειτονικό τους ελληνικό έθνος.

Οι Σκοπιανοί δεν ισχυρίζονται απλά ότι είναι απόγονοι Μακεδόνων που με την πάροδο των αιώνων έγιναν βουλγαρόφωνοι, αλλά ισχυρίζονται ψευδέστατα ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και ότι αυτοί, οι σλαβόφωνοι, είναι οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.

Διαδίδουν δηλαδή ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και ότι αυτοί -που εμφανίστηκαν στα Βαλκάνια 1000 χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο- είναι οι απόγονοι του Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων.

Βεβαίως η ιστορία δεν χωρά αμφισβήτηση. Οι Μακεδόνες ήταν και είναι ελληνικό φύλο, παρακλάδι των Δωριέων, οι δε Βούλγαροι εμφανίστηκαν στα Βαλκάνια 1000 χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι Σκοπιανοί μιλάνε βουλγάρικα και ενώ μιλάνε ίδια γλώσσα με τους Βούλγαρους λένε ότι μιλάνε “μακεδονικά”.

Δεν είναι απλά ψεύτες και σφετεριστές, πουλάνε κανονικότατα τρέλα. Και εμείς καθόμαστε και συζητάμε με ψεύτες, κλέφτες και τρελούς.

Το TRIBUNE τονίζει για μια ακόμη φορά ότι οι Σκοπιανοί δεν “καθάρισαν” απομακρύνοντας δύο αγάλματα και μία αψίδα.

Παντού στο κρατίδιό τους υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία της ψευδοϊδεολογίας, εικόνες του Μεγάλου Αλεξάνδου και άλλα ελληνικά σύμβολα που πρέπει να απομακρυνθούν.

Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού των Σκοπίων φαίνεται ότι δεν βιάζεται να τα απομακρύνει, παρά την εισήγησή του προέδρου της επιτροπής του.

Κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις του Γκρτσεφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων, Πέτριτ Σαρατσίνι, ανέφερε στην ιστοσελίδα FOKUS ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των μνημείων του σχεδίου “Σκόπια 2014” από την αρμόδια επιτροπή, θα ακολουθήσουν αναλύσεις και διαβουλεύσεις και θα ληφθούν αποφάσεις εάν κάποια από τα μνημεία θα απομακρυνθούν.

«Η ανάλυση του σχεδίου “Σκόπια 2014” δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

»Αφότου ολοκληρωθεί, θα εξεταστούν όλες οι πτυχές και σε συνεργασία με τα άλλα κρατικά όργανα, όπως η Πόλη των Σκοπίων (σ.σ. ο μητροπολιτικός δήμος) και ο Δήμος Τσένταρ (σ.σ. του κέντρου των Σκοπίων), καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μνημείων έχουν τοποθετηθεί από αυτούς, θα αποφασιστεί ποιες ενέργειες θα αναληφθούν.

»Εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιο από τα μνημεία πρέπει να απομακρυνθεί, αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και όχι εν μία νυκτί.

»Σίγουρα δεν πρόκειται να γκρεμίσουμε μέσα στη νύχτα με εκσκαφείς, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με την τοποθέτηση των μνημείων».

Η αίσθησή μας στο TRIBUNE είναι ότι οι Σκοπιανοί μας εμπαίζουν. Και αυτή θα είναι η παγιωμένη θέση μας μέχρι να δούμε τα κακόγουστα αγάλματα και άλλα μνημεία σφετερισμού της ελληνικής ιστορίας όχι απλώς να απομακρύνονται αλλά και να καταστρέφονται, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στις θέσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...