Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚύπροςΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H Kομισιόν επαινεί την Ελλάδα για τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της

H Kομισιόν επαινεί την Ελλάδα για τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της

Τις μεταρρυθμιστές κινήσεις της Ελλάδας επαινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μία έκθεση 187 σελίδων, η οποία δημοσιεύτηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση γίνεται εκτενής αφορά την πορεία της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, ενώ επισημαίνεται παράλληλα ότι «οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να ενταχθούν σε μια υγιή μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση».

«Κατά τα πρώτα δύο τρίτα του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η ελληνική οικονομία παρέμεινε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό και έχουν ξεκινήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενέργεια, η ιδιωτικοποίηση και η δημόσια διοίκηση», είναι τα θετικά συμπεράσματα της έκθεσης για την ομαλή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Η επιστροφή στις αγορές

Σύμφωνα με την έκθεση, από την αρχή του προγράμματος ESM, οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αν και είναι αρκετά τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στο μέλλον.

Οι διακυμάνσεις των κρατικών μακροπρόθεσμων ομολόγων υποχώρησαν «από την κορυφή των 1.800 μονάδων βάσης σε περίπου 450 μονάδες βάσης».

Η Ελλάδα «επανήλθε με επιτυχία στην αγορά ομολόγων με έκδοση τον Ιούλιο του 2017, υποστηριζόμενη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης και εν μέσω θετικών αξιολογήσεων αξιολόγησης».

Επιπλέον, «οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν συνολικά κατά 50% περίπου, αν και με διαφοροποίηση μεταξύ τομέων».

Ενώ το κλίμα των χρηματιστηριακών αγορών έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά το χρονικό ορίζοντα του προγράμματος, η εμπιστοσύνη των επενδυτών εξαρτάται από αν θα συνεχίσει η Ελλάδα να υλοποιεί το πρόγραμμα.

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας

Η έκθεση υπενθυμίζει και υποδεικνύει τις τεράστιες αλλαγές που έγιναν στην ελληνική αγοράς εργασίας και τα συστήματα διαπραγμάτευσης των μισθών μεταξύ 2010 και 2014, τα οποία την έφεραν πιο κοντά στις βέλτιστες πρακτικές και τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνέχεια αναφέρει τη επιγραμματικά τη νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, τα οποία όπως αναφέρει η έκθεση, πρέπει να υλοποιηθούν.

• να διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο συλλογικής διαπραγμάτευσης (αναστολή των αρχών επέκτασης και ευνοϊκότητας) μέχρι το τέλος του προγράμματος,

• να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο συλλογικών απόλυσης με την κοινή ευρωπαϊκή πρακτική και

• να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των δικαστικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη βιομηχανική δράση καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των συνδικάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τι απάντησε η Μέρκελ για το Brexit που άφησε «άφωνους» τους δημοσιογράφους

Κόντε προς Ε.Ε. : Δεν είμαστε επαίτες – Είναι μέτρα που σχεδιάστηκαν με προσοχή

Μακρόν: Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία του Brexit

Πότε πάει Βρυξέλλες ο Παυλόπουλος μετά από πρόσκληση Γιούνκερ

Τσίπρας: Άτολμες οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Αλέξης Τσίπρας: Παραλάβαμε μια Ελλάδα «ουραγό» και την αναδείξαμε ηγέτιδα σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο
Απευθυνόμενος στον δημοκρατικό και πατριωτικό λαό της Μακεδονίας ο Αλέξης Τσίπρας, στο κατάμεστο Παλαί Ντε...