Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κοτζιάς «έχει μη ειρηνική προσέγγιση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ο Κοτζιάς «έχει μη ειρηνική προσέγγιση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά, με αφορμή τις δηλώσεις του την Πέμπτη το βράδυ στον ALPHA, για «μη ειρηνική στάση».

Συγκεκριμένα, η σαφής προειδοποίηση του Νίκου Κοτζιά στην τουρκική πλευρά να μην προκαλέσει ξανά την Ελλάδα, γιατί «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά» από την πλευρά μας, φαίνεται ότι… «αποδιοργάνωσε» τον απλοϊκό, ανατολίτικο και κουτοπόνηρο τρόπο που οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και ασκούν την εξωτερική πολιτική.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία «μη ειρηνική στάση», την οποία χαρακτήρισε «ανεύθυνη», που «ξεπερνά τα όρια» και κουτοπόνηρα κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να συμμορφωθεί με «τις κοινές επιθυμίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Ακόμη, επισημαίνει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ξανά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

»Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει πολύ από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση», επισημαίνει ο Ακσούμ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει (ή ίσως και να μην γνωρίζει) τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, που αποκάλεσε τους Τούρκους προβοκάτορες του εμβολισμού του ελληνικού περιπολικού «Γαύδος», στη θαλάσσια περιοχή στα Ίμια, «δειλούς» και «θρασύδειλους».

Η τουρκική αμηχανία από τις δηλώσεις Κοτζιά απαντήθηκε με την αναμενόμενη κουτοπονηριά και την χαρακτηριστική για τους Τούρκους επαρχιώτικη ανατολίτικη αντίληψη για την πολιτική.

Σαν να προσπαθούν να προκαλέσουν έριδες και διαιρέσεις, αλλά με χοντροκομμένο και απλοϊκό τρόπο, σαν κάτι εντελώς άξεστους αγροίκους στο καφενείο, κάλεσαν οι Τούρκοι τον Νίκο Κοτζιά να «συμμορφωθεί» προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός τους είχε ήδη αποκαλέσει «δειλούς».

Στην Άγκυρα φαίνεται ότι το έχουν εντελώς χαμένο. Είναι επίσης εμφανές ότι οι συναντήσεις με τους Αμερικανούς δεν πήγαν καθόλου καλά, τελούν και σε σύγχυση πέρα από νευρικότητα, γενικώς πρέπει να ηρεμήσουν πριν ανατινάξουν τη χώρα τους.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σχόλια του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές.

»Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί.

»Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει.

»Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...