Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το δεξί χέρι του Ομπάμα προσγειώθηκε στο συριακό Κουρδιστάν – Πανικός στην Άγκυρα!

Το δεξί χέρι του Ομπάμα προσγειώθηκε στο συριακό Κουρδιστάν – Πανικός στην Άγκυρα!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για πρώτη φορά Αμερικανός διπλωμάτης και μάλιστα υψηλόβαθμος, συνοδευόμενος και από γαλλοβρετανική αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο τη Ροζάβα, βόρεια Συρία – συριακό Κουρδιστάν, για να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κουρδοαραβικής συμμαχίας, δηλαδή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ.

Ο Μπρετ ΜακΓκούργκ (Brett McGurk) είναι ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τους Κούρδους και τους Άραβες συμμάχους τους. Είναι ο προεδρικός αντιπρόσωπος (του ίδιου του Μπάρακ Ομπάμα) στον Διεθνή Συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και παράλληλα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για το Ιράκ και το Ιράν. Με άλλα λόγια, ο Ομπάμα έστειλε τον “δικό του” άνθρωπο στους Κούρδους.

Η επίσκεψη αυτή θεωρείται τεράστιας σημασίας όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία που Αμερικανός αξιωματούχος πατά σε συριακό έδαφος αλλά και γιατί ο εν λόγω Αμερικανός αξιωματούχος πήγε συγκεκριμένα (και στοχευμένα) στο συριακό Κουρδιστάν, την ίδια δηλαδή αυτόνομη περιοχή της Συρίας που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να “σβήσει από τον χάρτη”.

Το μήνυμα που στάλθηκε στην Άγκυρα ήταν ένα ηχηρό χαστούκι, από το οποίο ο ημίτρελος σουλτάνος ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει. Το μήνυμα που στάλθηκε ήταν ξεκάθαρο στους Τούρκους: οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις SDF ως συμμάχους και φίλους και Ερντογάν… κάτσε στα αβγά σου!

Η επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη στην παρούσα περίοδο δεν είναι τυχαία. Στη Γενεύη υποτίθεται ότι την “παλεύουν” για να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της ισλαμικής αντιπολίτευσης της Συρίας και της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Η Τουρκία απειλεί ότι εάν συμπεριληφθούν οι Κούρδοι της Συρίας στις συνομιλίες της Γενεύης θα εισβάλει στο συριακό Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι της Συρίας απάντησαν στον Ερντογάν ότι τον περιμένουν και θα τον πολεμήσουν, και ο Ερντογάν συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα της Τουρκίας με τα κουρδικά εδάφη της Συρίας.

Και ενώ επικρατεί αυτή η ένταση, οι Αμερικανοί στέλνουν αντιπροσωπεία τους στην ίδια περιοχή που θέλει να εισβάλει ο Ερντογάν για να συναντηθεί με τους ανθρώπους που ο Ερντογάν συκοφαντεί ως “τρομοκράτες”. Μεγαλύτερο άδειασμα στον παρανοϊκό σουλτάνο δεν υπάρχει…

Και φυσικά εδώ έχουμε να κάνουμε με αναγνώριση της υπόστασης των Κούρδων της Συρίας ως κάποιας αυτόνομης οντότητας. Αυτό το τελευταίο αποτελεί και τον χειρότερο εφιάλτη του σουλτάνου.

Ο Αμερικανός υψηλόβαθμος διπλωμάτης συνοδευόταν από Γάλλους και Βρετανούς αξιωματούχους. Παρατηρήσατε κάτι; Γάλλους και Βρετανούς, όχι Γερμανούς.

Οι Γερμανοί “παίζουν” με την Τουρκία -και αυτό αφορά και τους βρόμικους σχεδιασμούς “κάποιων” γερμανότουρκων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι κουρδικές πηγές περιέγραψαν τη συνάντηση ως “υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από την πλευρά του Διεθνούς Συνασπισμού που μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος” και η οποία συζήτησε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στρατιωτικά σχέδια ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η συνάντηση έγινε στη μαρτυρική πόλη Κομπάνι, στην οποία οι Κούρδοι πολιορκήθηκαν επί 6 μήνες από το Ισλαμικό Κράτος και τελικά νίκησαν, την ίδια πόλη που ο Ερντογάν έκανε τα πάντα για να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Επίσης, η δυτική αντιπροσωπεία έφτασε στο συριακό Κουρδιστάν με στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία. Το συγκεκριμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο είναι στο Άμπου Χάτζαρ, στα νότια του Ρμεϊλάν, στην επαρχία της Χασάκα.

“Οι συναντήσεις θα επηρεάσουν τις πολλές εξελίξεις που θα δούμε στην περιοχή”, είπε μια κουρδική πηγή αναφερόμενη στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας αρνούμενη να αποκαλύψει περισσότερα.

Υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο TRIBUNE τη συνάντηση την οποία χαρακτήρισε άκρως σημαντική.

Αυτός που έχει χάσει τον ύπνο του είναι ο Ερντογάν αλλά οι “οιωνοί” για τον σουλτάνο της Άγκυρας δεν είναι καθόλου καλοί…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr