Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ξιφίδιο που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών είναι “εξωγήινο”

Το ξιφίδιο που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών είναι “εξωγήινο”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το 3.300 ετών ξιφίδιο με το οποίο είχε θαφτεί ο Φαραώ Τουταγχαμών ήταν από εξωγήινο υλικό, σύμφωνα με επιστήμονες από την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Το αρχαίο ξιφίδιο είχε σφυρηλατηθεί με σίδερο που προερχόταν από μετεωρίτη.

Ο Τουταγχαμών, ο οποίος βασίλεψε τον 14ο αιώνα π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 19 ετών, αφού έμεινε στον θρόνο μόλις για εννιά χρόνια, είναι σήμερα ένας από τους γνωστότερους Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, κυρίως χάρη στον αμύθητο θησαυρό που βρέθηκε στον τάφο του.

Tutankhamun2

Στο μαυσωλείο του, που παρέμεινε ασύλητο, βρέθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα περισσότερα από 5.000 αντικείμενα πολλά από τα οποία ήταν κατασκευασμένα από ατόφιο χρυσάφι.

Ανάμεσά τους ήταν και ένα στιλέτο με χρυσή λαβή και λάμα που δεν είχε οξειδωθεί.

Το μαχαίρι αυτό ήταν κρυμμένο ανάμεσα στις λεπτές λωρίδες του υφάσματος που κάλυπταν τη μούμια του Τουταγχαμών.

Tutankhamun

Το στιλέτο είχε σφυρηλατηθεί με σίδερο που προερχόταν από μετεωρίτη, εκτιμούν 13 Αιγύπτιοι και Ιταλοί επιστήμονες, αφού ανέλυσαν τη σύνθεσή του.

Όπως εξήγησαν, η λάμα περιείχε 10% νικέλιο και 0,58% κοβάλτιο. Οι περιεκτικότητες αυτές υποδηλώνουν ότι το υλικό προήλθε από το διάστημα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Μετεωρίτες και Πλανητικές Σπουδές».

Η σύνθεση της λάμας καθορίστηκε με ακρίβεια χάρη στη μέθοδο της φασματοσκοπικής ανάλυσης φθορισμού ακτίνων X, εξηγούν στη μελέτη τους οι επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Μιλάνου, του Πανεπιστημίου της Πίζας και του Μουσείου του Καΐρου.

Ο Μαχμούντ Ελ Χαλουάγκι, πρώην διευθυντής του Μουσείου του Καΐρου ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, επιβεβαίωσε σήμερα τα συμπεράσματα αυτά.

«Η ποιότητα κατασκευής του στιλέτου» δείχνει ότι την εποχή του Φαραώ Τουταγχαμών «οι Αιγύπτιοι ήταν ήδη δεξιοτέχνες στην κατεργασία του σιδήρου», υπογραμμίζει η μελέτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Φαραώ γνώριζαν την προέλευση του σιδήρου που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή τέτοιων αντικειμένων.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της 19ης Δυναστείας πλάστηκε μια νέα λέξη για να τον περιγράψει, η οποία σήμαινε «σίδηρος του ουρανού».

Η εισαγωγή αυτής της λέξης υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν πως αυτά τα σπάνια κομμάτια σιδήρου είχαν κυριολεκτικά πέσει από τον ουρανό.

Το 2013, αρχαιολόγοι απέδειξαν ότι τα αρχαιότερα σιδερένια αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε μια αιγυπτιακή νεκρόπολη – χάντρες από ταφικά περιδέραια ηλικίας 5.000 ετών – είχαν κατασκευαστεί με σίδερο από μετεωρίτες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στο Κατάρ για συνάντηση με θέμα την απελευθέρωση ομήρων

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης κρύβει κουτοπόνηρα το ταξίδι στην όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr