Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι απειλούν την Κύπρο επειδή η Βουλή ψήφισε τον εορτασμό της “Ένωσης” με την Ελλάδα

Οι Τούρκοι απειλούν την Κύπρο επειδή η Βουλή ψήφισε τον εορτασμό της “Ένωσης” με την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη διόρθωση της απόφασης της κυπριακής Βουλής την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, να ψηφίσει τροπολογία του ακροδεξιού ΕΛΑΜ για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 με την Ελλάδα, ζήτησε την Τετάρτη ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η σημασία της, αλλά “αυτή η κατάσταση πρέπει άμεσα να διορθωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία των διαπραγματεύσεων από δω και πέρα δεν θα έχει νόημα”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε δηλώσεις κατά την συνάντησή του το πρωί με αντιπροσωπεία της κίνησης “Αλληλεγγύη”.

Όπως είπε, η εν λόγω απόφαση προκάλεσε θυμό στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και δημιούργησε ανασφάλεια.

“Έχουμε ανάγκη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δεν έχουμε ανάγκη συμπεριφορές που θα διαβρώσουν την ασφάλεια”.

Ο ίδιος, συνέχισε, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του τάχθηκε ενάντια στις δηλώσεις περί προσάρτησης, ένωσης.

“Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε παρόμοια συμπεριφορά και από τον ελληνοκύπριο ηγέτη” είπε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει με κανέναν τρόπο αποδεκτό το να στηρίζει αυτή τη συμπεριφορά, την απόφαση της Βουλής, και το κόμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προβεί άμεσα σε βήματα για την ακύρωση αυτής της απόφασης

Το ΕΛΑΜ, παρ` ότι είναι ένα μικρό κόμμα, συμπαρασέρνει και τους μεγάλους, όπως έγινε και στη Μεγάλη Βρετανία όπου ένα πολύ μικρό κόμμα άρχισε την προσπάθεια αποχώρησης από την ΕΕ και το Brexit έγινε αποδεκτό με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή τους, πρόσθεσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Γι αυτό το λόγο, είπε, δεν έχουν πάρει ελαφρά την καρδία το θέμα αυτό και ούτε έχουν τέτοιο σκοπό.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, ένα μήνα μετά την “εκλογή” του, είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες για την τηλεφωνική σύνδεση κινητών τηλεφώνων και στις δύο πλευρές στην Κύπρο.

Παρ` ότι, συνέχισε, έγινε η τεχνική προεργασία δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί λόγω μιας νομοθεσίες που υπάρχει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και το εμποδίζει αυτό.

“Ορίστε, η Βουλή στο νότο πρέπει να εργαστεί γι` αυτό. Να καθίσει να τροποποιήσει αυτή τη νομοθεσία. Μια Βουλή που θα είναι υποβοηθητική για την επικοινωνία των κινητών τηλεφώνων στην Κύπρο, παίρνει μια τέτοια απόφαση, εκφράζει με αυτό τον τρόπο τη βούλησή της. Και αυτό βεβαίως είναι ένα θέμα που δημιουργεί ανασφάλεια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι καθήκον του να επιτύχει μια ζωή με ειρήνη και ευημερία για τις νέες γενιές στην Κύπρο, είναι βασικός του στόχος μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα έχουν επιφέρει σοβαρό χτύπημα στη διαδικασία.

Η κίνηση “Αλληλεγγύη” παρέδωσε στον κ. Ακιντζί την έκθεσή για τα λατομεία κάνοντας μνεία στην ευαισθησία που δείχνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα των λατομείων “πληγή που τρέχει για τη χώρα”, προσθέτοντας πως πρέπει να εξετασθεί ο τρόπος λειτουργίας τους.

Επιστολή Ακιντζί σε ΓΓ ΟΗΕ για «ενωτικό δημοψήφισμα»

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε σήμερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως αναφέρει η Kibris Postasi.

Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα, ο κ. Ακιντζί, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Άιντα, δήλωσε πως έχει στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, σχετικά με την απόφαση της Βουλής, να ψηφίσει τροπολογία για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950.

Εξήγησε μάλιστα πως θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση των ηγετών και θα εξηγήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη σοβαρότητα του θέματος γιατί – όπως υποστηρίζει – στην απάντησή του “ο κ. Ανασταδιάδης δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το θέμα αυτό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα”, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντησή του σήμερα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Αναφερόμενος στη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι παρατήρησε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του όλου θέματος, το προσεγγίζει περιφρονητικά και δεν θέλει να καταλάβει τις διαστάσεις του, χαρακτηρίζοντάς το ως μια μικρή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός.

Επιπλέον, είπε, στην απάντησή του χρησιμοποίησε εκφράσεις που έχουν την προσέγγιση “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση που περιμέναμε από τον ελληνοκύπριο ηγέτη”.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την αντίδραση θυμού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πολύ καλά κατανοητό από την ηγεσία της ελληνοκυπριακής κοινότητας ότι επιθυμούμε να φτιάξουμε στο μέλλον μια ομοσπονδιακή, κοινή δομή με ειρηνικό τρόπο.

Αυτό, ανέφερε, το εξήγησε λεπτομερώς και στα Ηνωμένα Έθνη, το αναφέρει και στην επιστολή του προς τον ΓΓ, γιατί και τα ΗΕ πρέπει να το καταλάβουν πολύ καλά αυτό και πρέπει να έχουν θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Στη βάση της αντίδρασης του κόσμου, συνέχισε, είναι η πολιτιστική, μορφωτική διάσταση.

Δηλαδή, είπε, έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη της κουλτούρας ειρήνης στα σχολεία, να αναπτυχθεί η κουλτούρα ειρήνης, ανεκτικότητας και αμοιβαίας κατανόησης και στην κοινωνία μας, και όχι να αγιοποιήσουμε στα σχολεία το δημοψήφισμα της Ένωσης που έγινε πριν 67 χρόνια.

Το θέμα της Ένωσης, πρόσθεσε, υπήρχε ήδη στη διδακτέα ύλη, η 1η Απριλίου είναι στο “νότο” επίσημη αργία, δηλαδή γίνεται αναφορά και στην ΕΟΚΑ και στην Ένωση.

Άρα, είπε, δεν είναι θέμα αναφοράς προσθέτοντας ότι το να υποβάλει στη Βουλή αυτή την πρόταση ένα φασιστικό, ρατσιστικό – κατά την έκφρασή του – κόμμα διαφοροποιεί το γεγονός.

Έχει το νόημα της αγιοποίησης στα σχολεία αυτού του γεγονότος και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η στάση του ΔΗΣΥ, στο σημείο που έφτασαν οι διαπραγματεύσεις και όντας το κόμμα που στήριξε τον κ. Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, τα μέλη του στην Επιτροπή που συζητήθηκε το θέμα να δώσουν την έγκρισή τους και μετά με τη στάση τους στη Βουλή να στηρίξουν την τελική απόφαση.

“Επίσης το γεγονός αυτό έχει δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και αυτό είναι ότι σε τέτοια θέματα ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του σκέφτονται περισσότερο τις εκλογές που έρχονται και όχι τη διαδικασία του Κυπριακού”.

Αν τα βάλεις όλα μαζί, υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά περιμένει ένα βήμα από τον ελληνοκύπριο ηγέτη όσον αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας.

“Περιμένουμε να προετοιμάσει πλέον την κοινότητα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας”.

Περιμένουν, είπε, να γίνουν βήματα ώστε να φανεί ότι οι ελληνοκύπριοι να είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους τουρκοκύπριους την εξουσία.

Ενέργειες ακριβώς αντίθετες δεν στηρίζουν τη λύση και αυτή η εξέλιξη δεν στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται, πρόσθεσε.

Ανέμενε, συνέχισε, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τοποθετηθεί ενάντια στην απόφαση της Βουλής όπως έκανε και ο ίδιος για δηλώσεις περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει.

“Αύριο θα πάω να συζητήσω αποκλειστικά αυτό θέμα. Αυτό το ανακοίνωσε και πιο πριν. Το είπα και στον κ. Άιντα, αύριο δεν μπορεί να συζητηθεί άλλο θέμα εκτός από αυτό. Να το συζητήσουμε αυτό, σίγουρα ο κ. Αναστασιάδης θα πει κάποια πράγματα, να τον ακούσουμε αλλά μετά να δούμε τι θα κάνουμε και θα αξιολογήσουμε ανάλογα την κατάσταση”.

Τίποτα δεν είναι στατικό, ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, γίνονται αλλαγές είτε προς το θετικό, που είναι και το νούσιμο, είτε προς το αρνητικό, από το οποίο δεν θα επωφεληθεί κανείς στην περίπτωση της Κύπρου, ούτε οι τουρκύπριοι, ούτε οι ελληνοκύπριοι.

Από μια λύση, συμπλήρωσε, όλοι έχουν να επωφεληθούν και αυτό είναι που πιστεύει.

Ερωτηθείς τι λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά και αν εκτός από τα ΗΕ υπάρχουν άλλες χώρες που ανέλαβαν πρωτοβουλία γι` αυτό το θέμα, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι εκτιμά πως και εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας έχει αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός όσων καταλαβαίνουν πόσο σοβαρό θέμα είναι, παραπέμποντας σε δηλώσεις που έχουν γίνει.

Διάβασε πχ, όπως είπε, τις δηλώσεις του κ. Τσιελεπή, ενώ υπάρχουν και άλλες φωνές που υψώνονται, κατά την έκφρασή του, ευχόμενος αυτές οι φωνές να καταστείλουν αυτή την αρνητικότητα.

Στην ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν υποχωρήσει από αυτή την απόφαση τι θα κάνει ο κατοχικός ηγέτης στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αναγκασμένη να πάρει μια απόφαση. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να εργαζόμαστε για μια λύση σε αυτό το νησί ή όχι; Αυτή πλέον είναι μια πολύ κρίσιμη ερώτηση. Θα αφήσουν από σήμερα την ομοσπονδία, τη λύση σε μια πλευρά, επικεντρωμένοι στις εκλογές που θα γίνουν μετά από ένα χρόνο ή θα επικεντρωθούν στη λύση;”.

Ο ίδιος, είπε, προέβλεπε ότι θα υπήρχαν δυσκολίες εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν το 2017 αλλά αυτές οι δυσκολίες άρχισαν νωρίς.

Εάν παραμείνουμε προσηλωμένοι στη λύση είναι εφικτό να προκύψουν οι κύριες γραμμές μέχρι το Μάρτιο, Απρίλιο, πρόσθεσε.

Για το τί θα γίνει από δω και πέρα, πρέπει και η ελληνοκυπριακή πλευρά να καθορίσει τη στάση της, είπε ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας ότι ο ίδιος παραμένει αποφασισμένος και έχει την πρόθεση να δουλέψει με επιμονή για μια συμφωνία που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους τουρκοκυπρίους και να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Αύριο και τις επόμενες ημέρες θα δει, ανέφερε, τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και αν η αντίδρασή του έγινε κατανοητή.

Ακύρωσε, συνέχισε, τη συνάντηση των διαπραγματευτών, έδειξε με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή του γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά είναι ένα σημαντικό γεγονός, θέμα αρχών που πρέπει να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Σκηνικό έντασης και απόδοσης ευθυνών από την τουρκική πλευρά

Η τουρκική πλευρά ακύρωσε την Τρίτη τη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντιλ Ναμί.

Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά αναζητά αφορμές για να παγώσει τη διαδικασία, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτή τη φάση σε μια συζήτηση των ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού.
Παράλληλα, όμως, θέλει να φορτώσει την ευθύνη της μη προόδου ή και ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ παρενέβη την Τρίτη για πρώτη φορά στο θέμα με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, επιβεβαιώνοντας πως οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα (από την Παρασκευή που λήφθηκε η απόφαση εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα) ήταν καθοδηγούμενες από την Άγκυρα, ως συνήθως.

Η φρασεολογία Ακιντζί και ψευδοκυβέρνησης είναι η ίδια με αυτήν της Άγκυρας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του έσπευσε να υπερασπιστεί την εισβολή του 1974 και το ψευδοκράτος σημειώνοντας πως «ειρηνευτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού σκόπευε να βάλει τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία που προκλήθηκε από τη νοοτροπία που πήγαζε στις ψευδαισθήσεις της Ένωσης».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «χωρίς νόημα και απαράδεκτη» την σύγκριση που έκανε ο κ. Αναστασιάδης, που είχε αναφερθεί στον παραλογισμό να διαμαρτύρονται οι Τουρκοκύπριοι για την απόφαση της κυπριακής Βουλής όταν το ψευδοκράτος «εορτάζει» και την εισβολή αλλά και την ανακήρυξή του.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει πλήρη στήριξη στις δηλώσεις του Ακιντζί, που ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να αποσύρει την απόφαση της Βουλής, αλλά και στη διακήρυξη των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Στην ανακοίνωση η Άγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία ότι με την απόφαση της Βουλής η οποία προτάθηκε από το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, ειδικά τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο «βασισμένου στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών» δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών στο νησί, ούτε συμβάλλει στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Και η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αυτό το περιστατικό, όπως και άλλα παρόμοια, «δηλώνουν ξεκάθαρα ότι όσο δεν αλλάζει αυτή η θεμελιώδης νοοτροπία, η οποία αρνείται να αποδεχθεί τους Τουρκοκυπρίους σαν συνιδιοκτήτες του νησιού, θα είναι δύσκολο να υπάρξει αποτέλεσμα στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».

Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση των ηγετών, δηλώνει ο Άιντα

Όλες οι συναντήσεις των ηγετών είναι σημαντικές αλλά η αυριανή είναι κρίσιμη, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, λέγοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα “είναι να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις ώστε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων”.

Μιλώντας μετά από συνάντηση μιάμιση περίπου ώρας που είχε στα κατεχόμενα με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Άιντα είπε ότι ανεξάρτητα από το πόσο δημιουργικοί και αφοσιωμένοι είναι οι ηγέτες στο να αντιμετωπίσουν τα θέματα που εκκρεμούν, χρειάζεται να έχουν τη στήριξη των δύο κοινοτήτων, που πρέπει να εμπιστεύονται η μια την άλλη.

“Γιατί εάν η Κύπρος πρόκειται να επανενωθεί, χρειάζεται η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων που θα θεωρούν ότι να ζουν μαζί είναι καλύτερο από το να ζουν χωριστά. Και τώρα το κλίμα δεν είναι άριστο. Νομίζω ότι όλοι το βλέπουμε αυτό”.

Υπάρχει ο ρόλος των ηγετών αλλά και ο ρόλος της ευρύτερης κοινωνίας που πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, πρόσθεσε, γιατί, φτάσαμε μέχρι εδώ, είμαστε στο end game, η Διάσκεψη της Κύπρου συνεχίζεται, όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, έχει γίνει δημιουργική δουλειά, αλλά πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρομη βάση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Πιο σημαντικό από το να βρεθούν μαζί τους οι ηγέτες, συνέχισε, είναι το κλίμα που θα υπάρξει αύριο και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν αύριο να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και να συνεχίσουμε από κοινού μπροστά.

“Γιατί το παράθυρο ευκαιρίας για το οποίο μιλάμε είναι εκεί, ακόμα ανοικτό, αλλά επαναλαμβάνω, σε σημείο να γίνω κουραστικός, ότι δεν θα είναι ανοικτό για πολύ ακόμα και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε πετύχει ως την πλατφόρμα για να διανύσουμε το τελευταίο μίλι”, πρόσθεσε.

Ο κ. Άιντα είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία, στο παρελθόν ξεπεράστηκε επειδή υπήρχε μια γνήσια βούληση στο υψηλότερο επίπεδο για την προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος, μια δηλωμένη δέσμευση να επικεντρωθούμε στη λύση και όχι στα προβλήματα.

Το απέδειξαν αυτό και προηγουμένως, είπε λέγοντας ότι η επίδειξη ηγεσίας είναι να μην ψάχνεις για εμπόδια αλλά για λύσεις, και αυτό ενθαρρύνει τους ηγέτες να πράξουν τώρα.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ αναφέρθηκε και στο διεθνή παράγοντα, κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις “αλλά και τους άλλους διεθνείς παίκτες”, υπάρχει ανάγκη να δούμε το ρόλο τους στο να παρέχουν την αναγκαία βοήθεια ώστε να προχωρήσουμε σε μια τελική διευθέτηση.

Ερωτηθείς για το πώς θα υπερκεραστεί αυτή η “κρίση” και το θέμα εμπιστοσύνης, ο κ. Άιντα είπε ότι αυτό είναι ζήτημα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες και δεν θέλησε ο ίδιος να προβεί σε δηλώσεις επί του θέματος σήμερα, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια διαδικασία που ηγείται από τους ηγέτες, να υπάρξει αύριο απευθείας διάλογος μεταξύ των ηγετών στα συγκεκριμένα ζητήματα.

“Έχουν τον κύριο λόγο οι ηγέτες, αλλά έχουν ρόλο και άλλοι στο να χτίσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και όχι να την γκρεμίσουν”.

Ερωτηθείς εάν είδε στην ελληνοκυπριακή πλευρά βούληση για να αλλάξει αυτή η απόφαση της Βουλής, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι είναι μια καλή ερώτηση αλλά στο λάθος άτομο και ο ίδιος θέλει να περιμένει να δει τι θα βγει από την αυριανή συνάντηση των ηγετών, αυτό είναι το πιο σωστό αφού το θέμα αύριο θα είναι στην ατζέντα.

Η ψηφοφορία που έφερε “τούμπα” το παιχνίδι στην Κύπρο

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου πέρασε στην κυπριακή Βουλή με 19 ψήφους υπέρ η τροπολογία του ΕΛΑΜ, με σκοπό τον εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 στις σχολικές μονάδες της Κύπρου.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν το ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.

Αποχή τήρησε το ΔΗΣΥ, ενώ εναντίον ψήφισε το ΑΚΕΛ.

Στην τροπολογία του, το ΕΛΑΜ ζητούσε προς τιμήν της επετείου στις 15 Ιανουαρίου να γίνεται αναφορά από τους καθηγητές στους μαθητές, συνοδευόμενη από ενημερωτικό φυλλάδιο και κάποιο ανάγνωσμα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στόχος του Μετώπου είναι η δημιουργία σχολείου για διαπαιδαγώγηση σε ελληνορθόδοξα ιδανικά και στην καλλιέργεια των ιδανικών “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια”.

Πρόσθεσε ότι το Μέτωπο εστίασε στην υποχρέωση για υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών. Είπε ακόμα ότι δεν θέλουμε τα παιδιά από καταβολής ελληνορθόδοξους, αλλά και από αγωγής.

Ο κ. Παπαγιάννης είπε επίσης πως το ΕΛΑΜ ως το μόνο εθνικιστικό κίνημα την Κύπρο, με τροπολογία του προσθέτει στις σχολικές εορτές διδασκαλία για το ενωτικό δημοψήφισμα. Κατά τη συζήτηση επί της τροπολογίας, ο κ. Παπαγιάννης εξήγησε ότι η τροπολογία διαλαμβάνει ολιγόλεπτη αναφορά μέσω φυλλαδίου στην τάξη.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ, καθώς όπως ανέφερε το Κόμμα σε ανάρτησή του στο Twitter, η στάση του ΔΗΣΥ να τηρήσει αποχή, «επέτρεψε να τιμάται το ενωτικό δημοψήφισμα του ’50 στα σχολεία».

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΛΑΜ σημειώνει ότι η πρόταση ερχόταν να προσθέσει στους κανονισμούς μια επέτειο που αποτελεί κομβικό σημείο της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού και κατ’ επέκταση της Κύπρου, η οποία λανθασμένα απουσίαζε από τις σχολικές εορτές.

«Καλύψαμε ένα κενό που εντοπίσαμε και είχαμε υποχρέωση να διορθώσουμε» σημειώνεται.

«Η στάση του ΑΚΕΛ, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξέπληξε, αφού ήταν αναμενόμενο ότι θα καταψήφιζε την πρόταση μας. Άλλωστε είναι γνωστό το μένος το οποίο το διακατέχει κατά του Ενωτικού αγώνα, το οποίο να θυμίσουμε αρχικά ότι στήριζε» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

«Αυτό όμως που είναι άξιο αναφοράς, είναι το πάλαι ποτέ πατριωτικό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, που έβγαλε για ακόμα μια φορά το προσωπείο δείχνοντας ξεκάθαρα τι εκπροσωπεί σήμερα. Το ΔΗΣΥ ήταν ένα κόμμα που επένδυσε πάνω στον πατριωτισμό και τον Ενωτικό αγώνα, επί δεκαετίες, για να δημιουργήσει κομματικό στρατό και να αντλήσει ψηφοφόρους. Σήμερα όμως το συγκεκριμένο κόμμα δεν τόλμησε να υπερψηφίσει την πρόταση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου και με διάφορες φθηνές δικαιολογίες προσπαθούσε να αιτιολογήσει την στάση του» τονίζει το ΕΛΑΜ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Ο Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ) δια την Ελλάδα σύναψε σχέσεις φιλίας με τον Σκωτικό Τύπο δια την Κύπρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr