Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Σκόπια “δυσκολεύονται” να ξηλώσουν τον ψευδομακεδονισμό – Κοτζιάς: Δίχως ξήλωμα δεν συζητάμε όνομα

Τα Σκόπια “δυσκολεύονται” να ξηλώσουν τον ψευδομακεδονισμό – Κοτζιάς: Δίχως ξήλωμα δεν συζητάμε όνομα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με “μισόλογα” ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων αναφέρθηκε στο τι προτίθεται η κυβέρνησή του να πράξει σχετικά με τα ψευδομακεδονικά μνημεία και άλλα κιτς κατασκευάσματα, με τα οποία γέμισε το καθεστώς Γκρουέφσκι τα Σκόπια.

Στο παρελθόν ο Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι είχε κάνει λόγο για ψευδοϊδεολογία και ανάγκη “απολύμανσης” από αυτήν.

Τη Δευτέρα αναφέρθηκε σε “ιό”, ωστόσο απέφυγε να πει πότε θα αρχίσουν να απομακρύνονται τα ψευδομακεδονικά αγάλματα, που καπηλεύονται ελληνικά σύμβολα και πολιτισμό και προάγουν αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι τη Δευτέρα, προκειμένου να παρουσιάσει τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα του πολιτισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανέφερε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι τα ζητήματα γλώσσας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Αναφερόμενος στο εξαρχαϊστικό σχέδιο “Σκόπια 2014”, δηλαδή στο “σκηνικό” ψευδομακεδονικού μεγαλείου του Γκρουέφσκι, ο Αλαγκιόζοφσκι σημείωσε ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχει συσταθεί μία πενταμελής ομάδα εργασίας προκειμένου να αναλύσει όλες τις πτυχές του σχεδίου.

Επισήμανε ότι το σχέδιο “Σκόπια 2014” είναι σύνθετο και πολύπλοκο και για τον λόγο αυτό η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα το προσεγγίσει σε φάσεις, δίνοντας προτεραιότητα «στα πιο αμφιλεγόμενα έργα, για τα οποία και η ίδια η κοινή γνώμη ζητά να αντιδράσουμε».

Ως τέτοια υπέδειξε το μνημείο του Αντόν Γιάνεφ μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζονται τα δικαστήρια, καθώς και τα έργα που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον Αλαγκιόζοφσκι, η ομάδα εργασίας έχει ήδη επεξεργαστεί κάποιες προτάσεις σχετικά με ορισμένα από αυτά τα έργα, οι οποίες θα συζητηθούν σε επίπεδο κυβέρνησης μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Ζάεφ από τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

«Προσεγγίζουμε το θέμα πολύ προσεκτικά, επειδή πρόκειται για σύνθετο σχέδιο που αποτελείται από χιλιάδες μνημεία. Αυτός είναι ο λόγος που το σχέδιο “Σκόπια 2014” δεν περιλαμβάνεται στην νέα στρατηγική για την ανάπτυξη του πολιτισμού. Θεωρούμε αυτό το σχέδιο ως ένα είδος ιού, που πρέπει πρώτα να το θέσουμε σε καραντίνα, να το απομονώσουμε και στην συνέχεια να λάβουμε αποφάσεις», σημείωσε ο Αλαγκιόζοφσκι, σύμφωνα με το σκοπιανό ειδήσεων MIA.

Πάντως ο Νίκος Κοτζιάς τη Δευτέρα ήταν ξεκάθαρος από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και συναντήσεις με ξένους ομολόγους του. Μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα σταματήσει ο σκοπιανός αλυτρωτισμός και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το όνομα του κρατιδίου.

Δήλωση που ερμηνεύεται ως, πρώτα θα φύγουν τα αγάλματα και θα αλλάξουν οι ονομασίες δρόμων, αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίου στα Σκόπια και ύστερα θα ξεκινήσει η διμερής διαπραγμάτευση για την ονομασία του πολυεθνικού κρατιδίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr