Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο 93χρονος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε δεν παραιτήθηκε παρά τις φήμες ότι “έφευγε”

Ο 93χρονος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε δεν παραιτήθηκε παρά τις φήμες ότι “έφευγε”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ζιμπάμπουε,

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε διέψευσε τις φήμες ότι επρόκειτο να ανακοινώσει την παραίτησή του και αντιθέτως δεσμεύτηκε ότι θα προεδρεύσει στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, μολονότι το κόμμα τον έχει καθαιρέσει από την ηγεσία του.

Το κόμμα έδωσε στον 93χρονο Μουγκάμπε διορία 24 ωρών να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσει τη διαδικασία για να του ασκηθεί ποινική δίωξη.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας, ο Μουγκάμπε είπε ότι αποδέχεται την κριτική που του ασκούν το ZANU-PF, ο στρατός και ο λαός, όμως δεν έκανε καμία αναφορά στην πιθανότητα να παραιτηθεί.

Μιλώντας αργά και σταματώντας συχνά ενώ διάβαζε το κείμενο της ομιλίας του, είπε ότι «είναι ενήμερος για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κόμμα» και ότι «δεν γίνεται να μας καθοδηγεί η πικρία» αλλά «να μάθουμε να συγχωρούμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας με πνεύμα συντροφικότητας.

Είχε προηγηθεί μια σύσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και τον Μουγκάμπε, όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα The Herald.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησε με τους αρχηγούς των δυνάμεων ασφαλείας περιλαμβανόταν και το θέμα της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας.

Η παρέμβαση του στρατού, εξήγησε στην ομιλία του, οφείλεται στις ανησυχίες των ενόπλων δυνάμεων για την κατάσταση στη χώρα και το κυβερνών κόμμα.

«Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των διωγμών και των αυθαίρετων αποφάσεων. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα, είπε. Ο λαός χρειάζεται ειρήνη, ασφάλεια, νόμο και τάξη, τόνισε, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η ειρήνη και η τάξη είναι ακλόνητες» στη χώρα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν απειλή για το σύνταγμα «ή για την εξουσία μου ως αρχηγού του κράτους και ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων», συνέχισε, εξηγώντας ότι είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «οι στυλοβάτες του κράτους παρέμειναν σε λειτουργία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Έκτακτα μέτρα για ταξιδιώτες από το Σάββατο

Περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες μετά την Πρωτοχρονιά – Δύσκολη η κατάσταση

Ύαινες κατασπάραξαν 87χρονο την ώρα που κοιμόταν

Η Μπατσελέτ του ΟΗΕ ζητά άρση κυρώσεων σε Ιράν, Κούβα, Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε λόγω Covid-19

Πέθανε ο «ιδρυτής πατέρας» και τύραννος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr